Vágólapra másolva!

Steve Fossett amerikai milliárdos pénteken Brazília déli részén épségben leszállt hőlégballonjával, feladva kísérletét, hogy egyedül és megszakítás nélkül körberepülje a Földet.

A kalandor Bagé városától 80 kilométerre, egy farmon szállt le. Fosset elmondta: nagyon fáradt, mert keveset aludt, amikor hőlégballonja az Andok felett dúló heves viharba került. Eleinte úgy vélte, csak elszigetelt viharról van szó, de később kiderült, hogy kiterjedt viharzónába került. Úgy érezte, élete egész nap veszélyben volt.

Műszaki problémáról is beszámolt a milliárdos. A leszálláskor nem működött a ballont leeresztő berendezés, és a szél több mint egy mérföldön keresztül vonszolta légi járművét. Végül kábelvágókkal oldotta meg a problémát. Fossett néhány karcolással és zúzódással úszta meg a történteket.

Az 57 éves sportember augusztus 4-én indult el világ körüli útjára, és a tervezett távnak több mint a felén túljutott, amikor le kellett szállnia. A hőlégballonnak a következő három nap folyamán egy hidegfront fölött kellett volna elrepülnie. Fossett 15 nap alatt akarta megkerülni a Földet, de az Andoknál komoly viharba keveredett, ami óriási időveszteséggel járt.

A milliárdos 20 430 kilométert teljesített, ami világcsúcs ebben a kategóriában. Hőlégballonnal egyedül még senki sem tett meg leszállás nélkül ilyen hosszú utat. Fossett 12 napot, 12 órát, 57 percet és 9 másodpercet töltött a levegőben. Ez volt az ötödik kísérlete a Föld körberepülésére.

Korábban:

Fossett elhagyta a Húsvét-szigetet

Ajánlat:

Solo Spirit