Vágólapra másolva!

Kaszkadőr akcióban
Fotó: Arany-Média

- Mivel kell kezdenie annak, aki elhatározza, hogy ő márpedig kaszkadőr lesz?
- Először is be kell jelentkeznie valamelyik kaszkadőrszervezetbe, hogy el lehessen kezdeni a képzését. Ezt megteheti a Magyar Kaszkadőrszövetségben, de nálunk is, az Európa Kaszkadőrligánál (magyar szervezetről van szó). És persze feltehetőleg, akinek ilyesmi jut az eszébe, az már egy komolynak mondható alap-állóképességgel, -erőnléttel rendelkezik, amit azért, biztos, ami biztos, fejlesztünk, majd szinten tartunk. Fontos még, hogy a potenciális kaszkadőrnek erős legyen az idegrendszere, alapvetően nyugodt ember legyen, amihez persze megfelelően nyugodt, kiegyensúlyozott életmód is kell.

- Hogyan zajlik a kaszkadőrök képzése?
- Mi elsősorban a kaszkadőrség lovas és gyalogos ágát műveljük, ezért előbb-utóbb jó, ha beszerez a potenciális kaszkadőr egy saját lovat. Persze ez csak akkor lesz aktuális, ha már a felkészülésben eljutott egy olyan szintig, hogy már bátran adhatunk neki feladatot. Előtte még komoly fizikai edzésekre van szükség. Csak ízelítőnek: tornateremben szoktunk focizni az edzéseken; s amikor gól esik - körülbelül ötpercenként - húsz-harminc fekvőtámaszt kell lenyomnia mindenkinek. Ki lehet számolni, hogy ez egy félórás foci alatt hány fekvőtámaszt jelent. Egyébként hetente kétszer tartunk edzést, tízen, akik benne vannak a csapatban. Szeptemberben tervezünk felvételt, körülbelül tizenöt új emberrel szeretnénk bővülni. A technikai felkészülés már jóval speciálisabb. Mindig az adott feladathoz találjuk ki a megvalósítás tervét, amire aztán külön készülünk.

- Mikor lehet szükség kaszkadőrre, milyen feladatokat kaphatnak?
- A legfontosabb és leggyakoribb a film. Aztán ott vannak a reklámok meg a bemutatók, illetve a színházak.

- Mennyire gyakoriak Magyarországon a kaszkadőrbemutatók, a "show-kaszkadőrség"?
Nem igazán gyakoriak, aminek oka egyértelműen a pénzhiány. Az életben sokkal nehezebb egy kaszkadőrfeladatot végrehajtani, mint a filmen, mivel egész más effekteket lehet használni, olyanokat, amelyek jóval drágábbak, mint amikor felvételre dolgozunk. Hogy jól nézzen ki az egész, az nagyon sok pénzbe kerül. Ezért aztán nálunk, egyrészt a szponzorok, másrészt pedig a közönség egyelőre mérsékelt érdeklődése miatt (jó, ha félház van egy-egy ilyen hazai bemutatón), igen ritka az ilyesmi. Külföldön persze más a helyzet: ott gyakorta rendeznek kaszkadőrshow-kat.

- Mennyiben veszélyezteti a kaszkadőrök munkáját a számítógép?
- Azt hiszem, nagymértékben. Engem ez már nem érint, hiszen harminc éve csinálom, lassan ötvenéves leszek, négy-öt éven belül befejezem. De a következő generációknak már komoly konkurencia lesz a számítógép, hiszen már most egyre több dolgot lehet vele megcsinálni, megcsináltatni. És a technika ugyebár rohamosan fejlődik.

- Min dolgoznak jelenleg, és mi lesz a következő munka?
Egy amerikai-olasz kooprodukcióban készülő filmen, ami a vérszívó Drakula életéről szól. Drakula gróf mozgását kell megcsinálnunk, ami leginkább a repülési jelenetekre vonatkozik. Nyolc-tíz cseh farkassal is kellett dolgoznunk, ami elég nehéz volt, mivel állatokkal különösen nehéz. Augusztusban pedig Győr mellé vonulunk ki, ahol Dépardieu nagyszabású Napóleon-filmjének Waterloo-csatajeleneteit forgatjuk. Többnapos lovas ütközeteket kell eljátszanunk.

(Arany-Média)