Vágólapra másolva!
A balatoni strandok karbantartását, valamint a Balaton régióra jellemző adottságok jobb kihasználását tartja a legfontosabb feladatnak a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT), ezért az ezt elősegítő fejlesztéseket támogató pályázatokat hirdet meg az idén - mondta Kolber István elnök a testület pénteki ülésén Siófokon.
Forrás: MTI


Kolber István közölte: tárgyalások folynak több nemzetközi szervezettel további pénzeszközök megszerzésére, így az állami hozzájáruláson túl uniós forrásból 400 millió forinthoz juthat a térség környezetvédelme, és 20 millió forinthoz a turisztikai régió-fejlesztés.

A sármelléki repülőtér idei fejlesztésére korábban a kormányzat 670 millió forintot szánt, a megszorító intézkedések nyomán ez az összeg 300 millió forintra csökken. "A Balaton Fejlesztési Tanács 65 millióval járul hozzá a térség idegenforgalma számára rendkívül fontos repülőtér korszerűsítéséhez, s mindebből 2004-ben megvalósulhat a legszükségesebb biztonsági beruházás" - mondta a tanács elnöke, hozzátéve, hogy a kormányzat jövőre is támogatni kívánja a repülőtér fejlesztését.

Az idei balatoni fejlesztések közül elsősorban azokat akarja támogatni BFT, amelyek az alacsony vízállás ellenére vonzóvá tehetik a magyar tengert a turisták számára.

Kolber István ezek közül kiemelte a fövenyfürdők karbantartását, iszapkotrását, homokozását. Igyekeznek támogatni az egész térségnek szervezendő szórakoztató, sport és művelődési rendezvényeket, a horgász idegenforgalmat föllendítő befektetéseket, a balatoni szőlészet és borászat fejlesztését, a település-rendezési tervek elkészítését és a víz minőségének további védelmét szolgáló beruházásokat is.