Vágólapra másolva!
Jövő hét szerdától szombatig a városligeti műjégpálya ad otthont a jéglabdázók, azaz a bandysek B csoportos világbajnokságának. A sportágban ez az első alkalom, hogy Magyarország nagy nemzetközi eseményt rendez.

Ádámfi Attila, a magyar szövetség alelnöke, a vb főszervezője a viadallal kapcsolatos sajtótájékoztatón kiemelte: elsődleges cél a bandy hazai és közép-európai népszerűsítése, és ebben olyan nagyszerű vendégek lehetnek segítségre, mint Kanada, az Egyesült Államok, Fehéroroszország, Hollandia és Észtország válogatottja.

Kjetil Johansson, a magyar csapat norvég szövetségi kapitánya - aki civilként az orvostudományi egyetemen tanul - kifejtette: esélyesnek érzi együttesét, hogy megnyerje a B csoportot, és ezzel kivívja a világelitben való szerepelés jogát.

Naponta öt mérkőzést rendeznek, és a holtidőkben lehet korcsolyázni. Ezenkívül koncertek és egyéb műsorszámok színesítik a programot. A napijegy 600 forintba kerül.

Ádámfi megjegyezte, hogy a bandyt sokan a jégkoronghoz hasonlítják, noha jobban közelít a gyeplabdához és a labdarúgáshoz. A pálya minimálisan 100x60 méteres, amelyet 15 cm-es palánk szegélyez. A játékidő 2x45 perc, a csapatokban 11 fő lehet egyszerre a jégen. A sportág Magyarországon az I. világháború előtt nagyon népszerű volt, de aztán elfeledték. Skandináviában tömegsport, a családok mellett főleg a 30-as éveikben visszavonult hokisok űzik magas színvonalon.

A vb keretén belül egy igazi rangadóra is sor kerül: a világ két legerősebb csapata, a finn és a svéd válogatott a Városligetben csap össze a világbajnoki döntő "visszavágóján".