Vágólapra másolva!
Hét centiméter vastagra hízott a Balaton jege, de az összefüggő jégréteg ellenére a magyar tenger még alkalmatlan a téli sportok űzésére - közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki kirendeltségének munkatársa.

Siófoknál a jég alatt 3,1 Celsius-fok hőmérsékletű a tó vize - mondta Szűcs Erzsébet.

A Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság ügyeletese, Kovács József közölte: a befagyott tavon ezen a télen még nem volt baleset, az önkormányzatok pedig megtették az előkészületeket a jégpályák kijelölésére.

Az elmúlt években Keszthelyen, Fonyódon, Siófokon és Balatonfüreden korcsolyázhattak, fakutyázhattak, csúszkálhattak kijelölt jégpályákon a téli sportok szerelmesei.

Cserép László, a balatonfüredi városi művelődési osztály vezetője elmondta: ha megfelelő vastagságú és minőségű lesz a Balaton jege, ezen a télen jégvitorlás-világversenynek is helyet ad a magyar tenger.

A Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság fölhívta az állampolgárok figyelmét a jégen tartózkodás alapvető szabályaira.

A BM-rendelet szerint a nyílt vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor megengedett, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel (a biztonságos munkavégzés kivételével), kikötők és veszteglőhelyek területén - áll a közleményben.

Aki a jégen egy négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni.

Amennyiben a helyi önkormányzatok jégpályát jelöltek ki, célszerű a sportolásra azt igénybe venni, kijelölés hiányában a jég kellő szilárdságát a jégre menni szándékozónak kell megítélnie - olvasható a rendőrségi közleményben.