Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A hét végén Szolnokon kezdődik a strandröplabdázók idei négyfordulós országos bajnoksága, amelyen az összdíjazás 2,5 millió forint. A három selejtező fordulóban 500 ezer, a siófoki fináléban egymillió forint kerül kiosztásra.

A strandröplabdázók 2003. évi országos bajnoksága immár a 13. a sorban, az elsőt még 1991-ben rendezték. Három versenyző mondhatja magát négyszeres bajnoknak, s mind a hárman megcélozzák az ötödik elsőséget is: a férfiaknál a Rácz László, Buday Balázs duó 1997-ben, 98-ban, 99-ben és 2001-ben bizonyult a legjobbnak, míg a nőknél Nyári Virág 1995-ben Fésüs Erzsébettel, 97-ben és 98-ban Sztankó Évával, tavaly Héjjas Valériával győzött. A Nyári, Héjjas kettős tehát címvédőként indul, a férfiaknál ez a titulus a Szűcs Imre, Nagy Péter duóé, amely szintén nevezett. De szerencsét próbál a homokon a teremröplabda több hazai kiválósága is, például az idén német bajnoki címet szerzett, s a Bundesliga legjobbjának választott Dambendzet Nathalie is.

Ami az olimpiai részvételért harcba szállt két magyar kettőst, a Grózer Anikó, Schlégl Katalin és a Nagy Krisztina, Pethő Anita duókat illeti, ők valószínűleg nem indulnak az ob-n, mert a World Tour-sorozaton próbálnak az ötkarikás kvótához szükséges világranglista-pontokat szerezni. Bár Grózerék jelezték, hogy esetleg a második fordulóban, Kazincbarcikán beszállnának, ha mentesülnek a pénteki selejtezők alól.

Az ob nyitánya július 4-6. között Szolnokon lesz, a második fordulóra július 18-20-án a sorozatban ezúttal debütáló Kazincbarcikára költözik a mezőny, a harmadik kört pedig július 25-27-én pedig Dombóváron rendezik. A döntőnek augusztus 2-3-án hagyományosan Siófok ad otthont, ahol már csak a legjobb 8-8 férfi és női kettős indulhat. Az idei kiírás érdekessége, hogy a magyar bajnokság a nőknél nemzetközi lesz: cseh, szlovák, osztrák, ukrán és román versenyzők részvételével. Ám a siófoki döntőbe maximum két külföldi kettős juthat be. A selejtező tornákon 500 ezer, a fináléban pedig 1 millió forint lesz a pénzdíj.

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről