Vágólapra másolva!
Akik Julianus nyomába erednének, három távon is koptathatják bakancsukat. A Mecsekben pedig az éj leple alatt barangolhatnak a bátor túrázók.

Visegrád és Szob között szervezi hétvégi teljesítménytúráját a Ferencvárosi Természetbarát Egyesület. Hogy az 50, 30 vagy 20 kilométeres kirándulásra váltunk-e ellenőrzőlapot, még az utolsó pillanatokban, a helyszínen is eldönthetjük - bár gyakorlott természetjárók szerint a hosszabb távokra érdemes előzőleg lélekben is készülni -, hiszen minden táv mezőnyét reggel 7 és 9 óra között indítanak a szervezők. A résztvevők szombaton, március 22-én a Nagymaros-Visegrád vasútállomástól Szobig, Nagybörzsönyig, illetve Márianosztráig túrázhatnak.

Akik az 50 kilométeres Nagymaros, Hegyes-tető, Törökmező, Kóspallagi elágazás, Márianosztra, Koppány-nyereg, Róth-erdő, Halastó, Szt. István-templom, Nagybörzsöny, Farkas-völgy, Koppány-nyereg, Nagy-Galla, Zuvári-hegy, Szob útvonalon indulnak, jó, ha tudják, hogy 1200 méteres szintkülönbség is nehezíti majd a dolgukat. A teljesítésre 12 órát kapnak az indulók. Azok, akik a valamivel szerényebb, 30 kilométeres túrára vállalkoznak, 8 órát tölthetnek a terepen. Ez alatt az idő alatt kell eljutniuk Nagymarosról Hegyes-tető, Törökmező, a Kóspallagi elágazás, Márianosztra, Koppány-nyereg, Róth-erdő, és a Szt. István templom érintésével Nagybörzsönyig. A 20 kilométeres kirándulás résztvevői igaz, hogy Nagymarosról csak Márianosztráig bakancsolnak, ám erre a távra is jut szintemelkedés bőven. A túrázóknak a kilométerek mellett 600 méternyi szintkülönbséget is maguk mögött kell tudniuk a teljesítésre kiszabott 6 óra alatt.

A túrákra a nevezési díj egységesen 300 forint, de további 100 forint fejében a szervezők a csomagok szállításáról is gondoskodnak. A részletekről érdeklődni Kiss Ádámnál a 284-0771-es vagy a (06-70) 212-1288-as telefonszámon lehet.

A Fekete Bárány Természetjáró Egyesület szombatról vasárnapra virradóra rendezi meg idei Mecsek Éjszakai - Simics Tamás Emléktúráját. A résztvevők két táv közül választhatnak. Akik kedvelik az éjszakai barangolást, a hosszabb 37,4 kilométeres távra válthatnak ellenőrzőlapot. Akik kevésbé szívelik a hosszú meneteléseket, de túrázni szeretnek, azok a 16,1 kilométeres távon állhatnak rajthoz. Mindkét csapat Pécsről az Éger-völgyből, Teca Mama kisvendéglője elől vág neki a bakancsolásnak este 18 és 19, illetve 20 óra között. A hosszabb táv útvonala: Éger-völgy, Mohosi-kis-kút, Panoráma út, Babás-szerkövek, Jakab-hegy, Laci-forrás, Orfű, Nagy-Kő-oldal, Lóri kulcsosház, Vágotpuszta, Kőlyuk, Zsidó-völgy, Lapis, Sós-hegyi kilátó, Remete-rét, Szentkút, Éger-völgy. A másik táv ennek az útvonalnak egy rövidített változatát járja be. A teljesítésre 10, illetve 5 óra áll a kirándulók rendelkezésére. Információ: Szabó László Attila (06-72) 226-315.