Vágólapra másolva!
Három magyarral a döntőben kezdődött meg hétfő reggel a tájfutó Európa-bajnokság utolsó futamának hosszútávú döntője. A nőknél Lubinszki Máriáért, a férfiaknál pedig Lévai Ferencért és Domonyik Gáborért szoríthattunk.

A hideg, ám napos reggelen Európa ötven legjobb női és férfi tájfutói vágtak neki az előző napról már ismerős bozótos, kemény terepnek. Amelynek már múltja van a nemzetközi tájfutó versenyek életében, hiszen 1983-ban világbajnokságot rendeztek itt, akkor a magyar férfi válogatott a hatodik helyezést érte el.

Hétfőn a mintegy tizenhárom kilométeres férfi pályán több mint hétszáz méteres szintkülönbség várt a versenyzőkre, ahol huszonhárom ellenőrző pontot kellett érintenük. A nőknél a csaknem hét kilométeres szakaszon több mint négyszáz méteres szintkülönbség mellett tizenhét ellenőrzőpont volt a terepen. A pályák felénél és egyharmadánál folyamatos rádiós időmérés segítette a szpíkerek munkáját, így élesben követhető volt a verseny. A cél területénél átfutó ellenőrző pontot helyeztek el a pályakitűzők, hogy az amúgy végig erdőben zajló verseny látványos szakaszokkal is szolgáljon a nézőknek, csapatvezetőknek. Ennek köszönhetően valóban izgalmas, színes versenynek lehettünk szemtanúi.

A középtáv második és a sprintfutam harmadik helyezettje, Jurij Olmalcenko a mezőny legelején indult és sokáig a legjobb eredménnyel állt az élen, hasonlóan a nőknél Vroni König-Salmi, a sprintfutam bajnoka vezetett. A mezőny végén rajtoltak azonban a hosszútáv igazi esélyesei, így lassan a svájciak kezdték el uralni a dobogót: Brigitte Wolf a nőknél és csapattársa, Thomas Bührer a férfiaknál.

Az Eb honlapjahttp://www.eoc2002.hu/

Később a nőknél újabb svájci került a dobogó tetejére, Simone Luder, aki jelenleg a Világkupa ranglistavezetője is. A két svájci elsőségén már semmi nem tudott változtatni, mikor még a magyarok esélyese, Doma kint küzdött a pályán. Domonyik Gábor a vasárnapi selejtezőbeli első helyezése után a döntőben végül a tizenharmadik helyre futott be, összességében gy Eb-sprint egyéni hatodik és egy hosszútávú tizenharmadik helyet sikerült begyűjtenie a tájfutó Európa-bajnokságon.