Pistorius rendőrrel üvöltözött

Vágólapra másolva!
Pretoria, 2014. március 7. A bíróságra érkezik a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó (k) perének ötödik tárgyalási napján, 2014. március 7-én Pretoriában. A mindkét alsó lábszárán amputált, 27 év
Pretoria, 2014. március 7. A bíróságra érkezik a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó (k) perének ötödik tárgyalási napján, 2014. március 7-én Pretoriában. A mindkét alsó lábszárán amputált, 27 éves atléta ellen előre kitervelt, szándékos emberölés, lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklása a vád. (MTI/EPA/Kim Ludbrook)
Cikkünk folyamatosan frissül
Súlyos pillanatokhoz érkezett Oscar Pistorius tárgyalása csütörtökön: a hozzá legközelebb lakó szomszéd, Johan Stephens Stipp tett vallomást, olyan részletekkel, melyek hallatán teljesen összeomlott a barátnőjét, Reeva Steenkampot lelövő paralimpiai bajnok futó. Pénteken Stipp nem sok újdonságot mondott, viszont színre lépett Pistorius előző barátnője, aki elmesélte, hogyan lőtt ki az atléta a napfénytetőn, hogyan üvöltött egy rendőrrel, és azt állította, Pistorius megcsalta őt.
09:20
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki vallomás

Johan Stephens Stipp a következőket mondta csütörtökön a pretoriai bíróságon: "Három hangos durranásra ébredtem, kimentem az erkélyre, és hallottam, hogy valaki sikoltozik, nekem női hangnak tűnt. Azt láttam az erkélyről, hogy szinte minden villany ég Oscar házában, visszamentem a lakásba, és hívtam a biztonságiakat. Amíg telefonáltam, újabb három nagy durranást hallottam, lövésszerűnek tűntek. Újból kimentem, majd hallottam, hogy egy férfi háromszor segítséget kér."

09:25
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

72 méter

A csupán 72 méterre lakó Stipp úgy döntött, hogy átmegy Pistoriushoz, megnézi, mi történt. Odaérve látta, hogy a nő a földön fekszik. "Oscar ott térdelt Reeva bal oldalán, a bal kezével a nő lágyékát fogta, a jobb kezének mutató és középső ujja pedig a nő szájában volt. Amikor meglátott, ezt mondta: Lelőttem. Azt hittem, hogy betörő, és lelőttem."

Aztán megpróbálták újraéleszteni, de a szomszéd gyorsan rájött, hogy felesleges próbálkozni. "Próbáltuk megnyitni a légutat. Felnyitottam a szemhéját, láttam, hogy tejfehér és teljesen kiszáradt, nyilvánvaló volt, hogy meghalt. Volt egy seb a jobb combján és a jobb karján, és mindene véres volt, még a haja is. Oscar közben imádkozott, Istenhez szólt, hogy hagyja életben a lányt. Vezekelt, hogy lelőtte. Őszinte érzelmeket láttam rajta, tényleg azt akarta, hogy éljen."

09:30
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Pistorius összeomlása

A tárgyaláson ezekben a pillanatokban Pistorius teljesen összeomlott, befogta a fülét, és lehajtotta a fejét, nem akarta hallani a tanú mondatait. Nővére, Aimee is zokogni kezdett, Barry Roux, a sportoló ügyvédje pedig azt kérte a bírónőtől, hogy pénteken folytassák a tárgyalást.

09:35
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Pistorius most sincs jól

A Blade Runner becenevű futó megérkezett a tárgyalás ötödik napjára. Különösen lehangoltnak tűnik, a kezeit a fülére teszi, csakúgy, mint tegnap, Stipp vallomása közben.

09:40
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetés

A bíró egy határozott figyelmeztetéssel kezdi a napot: ha valaki nem megfelelően viselkedik, "erővel eltávolítják", és kitiltják a bíróságról.

09:48
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Pillanatok

Pistorius védőügyvédje, Roux azt kérdezi, mennyi idő telt el a lövések és a sikolyok közt. Stipp szerint "pillanatok", mire Roux azt mondja: "Pillanatnak nevezni - tisztelettel - túlzás volna." Mire a tanú: "Nem mondanám túlzásnak."

09:55
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Mi volt előbb?

Roux áttér a Pistorius házában lévő fürdőszoba fényeire. Stipp azt mondja, kiment az erkélyre, látta a fényt az ablakból, és hallotta a sikolyt. Roux szembesíti egy korábbi vallomásával, mikor Stipp azt mondta, hallotta a női sikolyt, próbálta beazonosítani, merről jön a hang, majd látta a fényeket. Stipp azt mondja, ez mind egyszerre történt.

10:00
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Segélykiáltás

Roux ellentmondásról beszél, Stipp viszont azt mondja, mint radiológus arra tréningezték, hogy egyszerre figyeljen több dolgot, ezenkívül tisztán meg akart győződni arról, mi történik. Stipp folytatja: miután telefonon hívta a biztonsági szolgálatot, hallotta, hogy valaki háromszor azt kiáltja, "segítség!"

10:05
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Rejtélyes telefonok

Stipp az előbb azt mondta, újra kellett hívnia a biztonságiakat, mert elsőre nem tudott senkivel beszélni. Roux erre azzal felel, a felvételek szerint az első híváskor beszélt a biztonsági szolgálattal. Stipp visszakérdez: "minek hívnék valakit újra, ha már elsőre is sikerült vele beszélem?"

10:16
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Sikolyok és segítség

Stipp többnyire női sikolyokat hallott, időnként férfihang is keveredett közéjük. Miközben telefonált, azt hallotta "bumm, bumm, bumm." Roux ismét azt mondta, hallhatott baseballütőt is, nem feltétlenül lövést.

Aztán áttérnek a gyilkosság helyszínére: Stipp ismét elmondta, amit tegnap is: "Reeva a hátán feküdt, Oscar mellette térdelt. Próbálta megnyitni a légutakat, és elállítani a jobb combján lévő seb vérzését." Pistorius segítséget is kért tőle.

10:27
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Vérfagyasztó nem volt

Stipp azt mondja, a második lövéssorozat után hallotta, hogy "segítség, segítség, segítség!", de nem tudja, ez mennyi ideig tartott. A többi szomszéd eddig azt vallotta, a lövések végén "vérfagyasztó sikolyt" hallottak, Stipp azonban nem emlékszik ilyesmire.

10:30
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Mozgás a fürdőben

Most Pistorius matt fürdőszobaablaka kerül sorra. Stipp azt mondja, látott valami mozgást jobbról balra, még egy fotót is elővesz, melyet az erkélyéről készített. Egy fa ugyanakkor részben kitakarja az ablakot. Az ominózus estén máshol állt, mint ahonnan a fotó készült, és azt sem tudja megmondani, nyitva vagy csukva volt az ablak.

10:35
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Hány lövés dördült el?

Stipp ragaszkodik ahhoz, hogy három lövést hallott. Roux megkérdezi, átvehetik-e még egyszer? Mire Stipp: "Átvehetjük, de ezt hallottam!"

10:39
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Honnan jött a sikoly?

Roux visszatér erre a kérdésre, Stipp elmondja, a szemközti házból, egészen enyhén balról. Nem tudni, miért volna ennek túl nagy jelentősége.

10:43
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Támad a vád

A vád most azt mondja, az óvadéki eljárásban sehol nem szerepel, hogy Pistorius is sikított volna a lövések után.

10:54
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Ez nem lehetett baseballütő

Gerrie Nel, a vádló felhívja a figyelmet, hogy Pistorius a vallomásában azt mondja, a sötétben tett meg pár lépést a lövések után, ám Stipp szerint égett a villany. És ismét egy kulcskérdés: megint a durranások sebességét feszegetik, amelyről Stipp csak annyit mondott, "pillanatok" voltak. Nel kérdése: volt-e olyan gyors, hogy pisztoly lehetett csak? Stipp: én nem lennék képes háromszor megütni egy ajtót baseballütővel ilyen gyorsan.

11:00
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Elengedik a tanút

Stippet elengedi a bíróság. A következő tanú előtt kis szünet jön.

11:10
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Így érkezett Pistorius

Pistorius az ötödik tárgyalási nap előtt Forrás: MTI/EPA/Kim Ludbrook

11:20
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Pistorius és a nőszervezet

A szünetben a hírek szerint Pistorius kezet rázott egy nőszervezet képviselőivel.

11:35
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Vidám vád

Gerrie Nel vádló pénteki hangulatban van, a hosszúra nyúlt szünettel viccelt. Van is oka a derűre: Roux azt bizonygatta, hogy Pistorius is sikoltott, akinek a hangja, mikor ideges, olyan, mintha egy nő sikoltana. Nel azonban szembesítette azzal, hogy Pistorius óvadéki eljárásban nem említette, hogy sikoltott volna.

11:40
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Pistorius volt barátnője beszél

A következő tanú Samantha Taylor, Pistorius volt barátnője. 2010-ben, egy rögbimeccsen találkozott először a futóval, akkor a Facebookon az ismerősei közé vette, majd 2011-ben, 17 évesen kezdett járni vele. Egy héten négy napot töltött Pistoriusnál. Taylor azt mondja, a sportoló állandóan magánál hordta a fegyverét.

11:46
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Nem nőies a sikolya

Taylor: Pistoriusnak két mobilja volt, egy privát és egy a munkára, mindkettőt sokat használta, sokszor éjszaka is.

Nel rákérdez a védelem állítására, mely szerint Pistorius sikolya olyan, mint egy nőé, amikor ideges. Taylor: "Ez nem igaz, olyan mint egy férfié." Azt mondja, néhányszor hallotta sikítani.

11:52
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Üvöltözés egy rendőrrel

A lány elmeséli, hogy egy autós útjuk során gyorshajtásért megállították őket a rendőrök. Megkérték Pistoriust, hogy szálljon ki. Pistorius az ülésen hagyta a pisztolyt. A rendőr kibiztosította a pisztolyt, és kihullottak belőle a golyók. Taylor szerint Pistorius nagyon dühös lett, üvöltözni kezdett a rendőrrel, mondván, nem engedte meg neki, hogy hozzáérjen a pisztolyához.

11:56
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Lőtt, majd nevetett

Állítólag egy közös barátjuk, Darren Fresco vezetett, Pistorius az anyósülésen ült, és a terv szerint egy közlekedési lámpára akartak lőni. Taylor azt mondja, Pistorius később kilőtt a napfénytetőn, majd nevetett. Később erről nem beszéltek.

12:00
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Megcsalt

A vád megkérdezi Taylort, hallotta-e Pistoriust másokkal üvölteni? "Igen, a nővérével, a legjobb barátjával és egy másik barátjával is." Közben a futó jegyzetelget. Hogyan ért véget a kapcsolatuk? "Megcsalt Reeva Steenkamppal."

12:03
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Sír a volt barátnő

Roux egy e-mailre hivatkozva állítja, hogy Pistorius nem csalta meg Taylort. A védő is megkérdezi, hogyan ért véget a kapcsolat, mire Taylor megismétli, hogy "megcsalt", majd könnyekben tör ki.

12:07
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Se vele, se nélküle

Rövid szünet után Taylor kicsit megnyugszik. Azt mondja, először akkor szakított a sportolóval, mikor az New Yorkban találkozott egy Anastasia nevű lánnyal, másodszor pedig 2012. november 4-én, mikor Pistorius egy sportgálán összejött Reevával. Akkoriban voltak problémáik, de még együtt voltak, mondja Taylor, ismét elsírva magát.

12:10
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Sikolytípusok

Roux ismét elbizonytalanítani akar. A védelem álláspontja szerint Pistorius sikolya hasonlít egy nőéhez, Taylor ezt tagadta, mire Roux azt mondja, a lány egy másik típusú sikítást hallott, akkor a dühtől, és nem félelemtől sikított a sportoló.

12:12
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Vissza az autós jelenethez

Roux visszatér az autós jelenethez. Taylor azt mondja, 15 perccel a leállításuk után lőtt ki Pistorius a napfénytetőn, az incidens után pedig egy barátjuk házához mentek "fegyverről szóló papírokat aláírni".

12:18
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Irritálták a rendőröket

Miss Taylor a szemét törölgeti egy kendővel, és Pistoriusra néz. Majd folytatja: a lövés utáni délutánon átlagos nap következett. Roux kérdésére azt mondja, tisztán emlékszik arra a délutánra, és megerősíti, hogy nem dühből, hanem nevetve lőtt ki a napfénytetőn a futó. Taylor szerint eleinte nagyon dühös volt, de aztán nevetett.

"Azért lőtt, mert ő és a barátja dühösek voltak a rendőrségre, és viccesnek találták, hogy irritálhatják."

12:23
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Kérdezzék őt!

Arról, mi motiválhatta Pistoriust, hogy lőjön, Taylor azt mondja: "Erről a vádlottat kellene megkérdezni." Kiderül, másnap Pistorius Skóciában golfozott.

12:32
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Félénk és paranoid?

Roux állítja Pistorius nagyon félt attól, hogy megtámadják. Taylor azt mondja, a tény, hogy nála volt a fegyvere, jelzi: tisztában volt a támadás lehetőségével, de ő nem gondolja, hogy félt volna. Egyszer követték őket autóval, mire Pistorius megállt, a követőkre fogta a fegyvert, erre azok elhajtottak.

Roux igyekszik Pistoriust félénknek és paranoidnak feltűntetni.

Taylor azt mondja, Pistorius "mindenhová", az ágyba és a fürdőszobába is megával vitte a mobilját. A pisztolyát viszont nem tartotta az ágya alatt, "amikor ott aludtam, sosem" - mondja Taylor.

12:35
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Ismét könnyek

Roux kérdi, milyen érzés volt szakítani. Taylor zaklatott volt, mondja, majd megint elsírja magát. Rövid szünet.

12:40
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Az ágy oldalai



Roux nem először marad hoppon a keresztkérdéseivel. Most azzal próbálkozik, hogy bár általában az ágy jobb oldalán aludt Pistorius, a gyilkosság estéjén és az előző éjszaka a bal oldalon, egy vállsérülés miatt. Taylor erre csak annyit mond: "Ezeken az estéken nem voltam ott."

12:45
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Érzelmi szálak

Roux-nak feltűnt, hogy Taylor minden alkalommal elérzékenyül, mikor a Pistoriusszal való szakításáról beszél. A védőügyvéd szerint azonban a lány csalta meg a futót, amiért e-mailben kétszer is elnézést kért tőle. Taylor azt mondja, nem csalta meg Pistoriust, az első szakításuk után összejött egy Quentin nevű férfival.

12:50
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Suta párbeszéd

Roux: Pistorius tagadja, hogy kilőtt a napfénytetőn. Taylor: márpedig kilőtt. Roux végez a kihallgatással, Gerrie Nel vádlón a sor, azt kérdi, mennyire volt dühös a sportoló, amikor üvöltött. "Rendkívül dühös volt. Felidézett bennem valamit, ami korábban történt velem."

13:00
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Egyszer zörgött az ablak

Visszatérnek az autós jelenthez, amikor Pistorius fegyvert fogott a követőikre, akik ezután elhajtottak. Nel azt kérdi, amikor Taylor Pistorius házában volt, előfordult-e, hogy betörőtől tartott. Taylor: "Egyszer valami megütötte a fürdőszoba ablakát, mire Pistorius felkeltette, és megkérdezte, hogy én is hallottam-e. Felkelt, és kisétált a szobából egy fegyverrel." Aztán nem hallott semmi különöset, minden rendben volt.

Taylor meghallgatásának vége, ebédszünet következik.

13:50
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Pistorius és a nővére

Oscar Pistorius és a nővére, Aimee egyeztet a bíróságon pénteken Forrás: AFP/Theana Breugem

14:00
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Visszatértek a terembe

Hamarosan folytatódik a tárgyalás, már mindenki visszatért a terembe, Pistorius a szünetben a védőügyvédjével beszélgetett.

14:05
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Jön Baba

Pieter Baba, a Silverwoods Estate (ahol Pistorius is lakik) biztonsági őre a következő tanú. Afrikai nyelven beszél majd, tolmácsok segítségével. Ő már két éve dolgozott a lakónegyedben, ahol öt őr váltotta egymást.

14:13
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Nem könnyű belépni

Baba elmondta: amikor valaki látogatóba érkezik a lakóparkba, információkat kapnak az oda érkező személyről és az autójáról is. Utána az őr felhívja a rezidenst, hogy ellenőrizzék, az adott személy bemehet-e. Baba nem ismeri személyesen Pistoriust, csak a tévében látta gyerekkora óta, illetve tudja, hogy a lakóparkban él.

14:17
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Egyedül érkezett Reeva

Baba szolgálatban volt a gyilkosság estéjén. Elmondta, hogy Reeva egyedül érkezett, autóval, este hatkor. Az őr nem hívta fel Pistoriust, mert a nő járt már nála aznap.

14:20
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Zárt kapuk

Pistorius pár perc múlva megjelent - mondja Baba -, majd este kilenckor a lakópark összes kapuját becsukták. Viszont később telefonált neki az egyik őr, hogy egy tolókaput nyitva hagyhatott egy lakó, mert forró volt.

14:25
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Ketten telefonáltak

Baba őrjáratra ment, majd éjjel 2.55-kor tért vissza. Az egyik őr felhívta, hogy lövéseket hallott. Két telefonhívást is fogadtak az őrök, az egyiket a délelőtt kihallgatott Stipptől, a másikat egy másik lakótól. Mivel nem tudta, honnan jöttek a lövések, nyomozni kezdett a kisteherautójával.

14:30
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Pistorius sírt a telefonba

Baba Stipp lakására ment, aki Pistorius házára mutatott. Pistoriusnál égett a villany, ezért Baba "azonnal oda hajtott". Mobilon hívta Pistoriust, aki azt mondta neki, hogy minden rendben. "Ekkor vettem észre, hogy Pistorius sír." Később visszahívta Pistorius, aki "egyszerűen sírni kezdett a telefonba, majd megszakadt a vonal."

14:35
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Sokk

Megérkezett a lakópark menedzsere, Stander a lányával. Látszott rajtuk, hogy tudnak valamiről. "Amikor Pistorius házához értünk, Pistorius lejött a lépcsőn Reevával. Annyira sokkolt, hogy gondolkodni sem tudtam pár pillanatig." A sportoló látványa is felkavarta, miután korábban azt mondta neki, hogy minden rendben.

Pistorius feldúltan hallgatja a vallomást.

14:38
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Égett a villany

A menedzser utasította Babát, hogy hívja a rendőrséget és a mentőket. Baba nem ment be Pistorius lakásába, de látta, hogy bent ég a villany. A vád befejezte Baba kikérdezését, most a védelem jön.

14:45
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Roux kérdez

Most a védelem kérdezi Babát, például az általa használt járműről. Van élőkép is:

14:50
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Telefonok

A védelem kérdésére Baba pontos időtartamokkal ismerteti, milyen telefonokat bonyolított le, illetve beszélt kicsit a telepen használt nyomkövető rendszerről is.

14:56
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Nincs jól a tanú

Baba azt mondja, nem érzi jól magát, a bíróság pedig úgy dönt, hogy hétfőn folytatják a meghallgatását.

15:01
2014. március 7.
Vágólapra másolva!

Folytatás hétfőn

Magyar idő szerint hétfőn 9.30-tól folytatódik a per, Baba meghallgatásával. A vád szerette volna kicsit későbbre, a védelem kicsit előrébb tenni a kezdést, végül Masipa bölcsen a kompromisszum mellett döntött.