A birkózó Muszukajev Iszmail ötödik lett az olimpián

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.08.07., birkózás, MUSZUKAJEV Iszmail, Gadzhimurad Rashidov
Hungary's Iszmail Muszukajev (red) wrestles Russia's Gadzhimurad Rashidov in their men's freestyle 65kg wrestling bronze medal match during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe in Tokyo on August 7, 2021. (Photo by Jack GUEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail kikapott a szombati bronzmérkőzésen a tokiói olimpián, így az ötödik helyen végzett.
Vágólapra másolva!

A kabardföldi születésű, 2019 óta magyar színekben versenyző Muszukajev az első vigaszágas mérkőzésén 4-2-re győzte le a mongol Tulga Tumur Ochirt.

Muszukajev Iszmail az ötödik helyen zárta az olimpiát Forrás: AFP/Jack Guez

A helyosztón a vb-címvédő orosz Gadzsimurad Rasidov várt rá, akivel szemben volt törlesztenivalója, ugyanis a 2019-es világbajnokság elődöntőjében tőle kapott ki 3-2-re. Muszukajev már-már szokásos módon igencsak passzívan kezdett, ezért megintették, s mivel a következő fél percben sem csinált értékelhető akciót, így hátrányba került (0-1). Az orosz sem próbálkozott sokat, a szórványos kísérleteinek egyikénél viszont Muszukajev kilépett, utána pedig már hiába kontrázott egy mögékerüléssel. Mivel a videózás alátámasztotta a bíró ítéletét, ezért 3-0-ra lépett el Rasidov.

A második menetben a felek fél perc után összeszólalkoztak, Muszukajev ütést kért számon riválisán, majd mindkét birkózót ápolták. A közjáték sem változtatott a mérkőzés képén: az orosz tovább növelte előnyét, amikor kiléptette Muszukajevet, a hajrában pedig egy lábfelszedés után megismételte ezt az akcióját, így végül 5-0-ra diadalmaskodott.

- értékelt az MTI-nek a 28 éves Muszukajev, aki a jövőjét illetően elárulta, Párizsban is szeretne még az ötkarikás játékokon szerepelni.

Muszukajev Iszmail a 2024-es párizsi olimpián is szeretne indulni Forrás: MTI/Kovács Tamás

Edzője, Gulevszkij Konsztantin arról beszélt, hogy tanítványa kontrában a mezőny legjobb birkózója és szerinte a vitatott esetnél rosszul döntöttek a bírók, márpedig ott előnybe került volna Muszukajev, ami alapjaiban befolyásolta volna az összecsapás menetét.

A felkészülést illetően elmondta, hogy a deréksérülés mellett nyakisérv is nehezítette, ezért most a pihenésé, regenerációé lesz a főszerep, s ha teljesen felépült, akkor utána folytatja majd a pályafutását.

A hatfős magyar birkózócsapat így két-két éremmel és pontszerző helyezéssel zárt a japán fővárosban.

Korábban a kötöttfogásúaknál a 77 kilós Lőrincz Tamás arany-, 87 kilogrammos öccse, Viktor ezüstérmet nyert, míg a 97 kilósok között Szőke Alex lett ötödik.