A brazilok nyerték a fociaranyat az olimpián

fbl Oly Horizontal
A korábbi Barcelona-játékos, Malcom okozta a spanyolok vesztét
Vágólapra másolva!
Szombat este papíron álomdöntőt rendeztek a tokiói olimpia labdarúgótornáján. A címvédő brazil válogatott 1-1-es rendes játékidőt követően Malcom 108. percben lőtt góljával 2-1-re legyőzte a spanyol csapatot a jokohamai Nemzetközi Stadionban, így a dél-amerikai együttes fennállása során másodszor nyert aranyérmet az ötkarikás játékokon.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A brazilok bombaerős kerettel érkezetek az olimpiára. A csapatban túlkorosként olyan sztárok voltak, mint a 38 éves Dani Alves, aki minden idők legtöbb trófeáját nyerő focistája. Vagy említhetnénk az Evertonban futballozó Richarlisont, aki öt találatnál járt a tornán. A kispadon pedig ott volt a Barcelonát is megjárt Malcom, vagy az Arsenal legnagyobb tehetsége, a 20 éves Gabriel Martinelli.

A keretet tekintve a spanyolok talán még erősebbek voltak, hiszen tele volt a csapat olyan focistákkal, akik részt vettek az idén nyáron rendezett Európa-bajnokságon. Ilyen volt a kapus Unai Simon, a két középső védő, Eric Garcia és Pau Torres. A középpályán ott volt a Barcelona tinisztárja, a 18 éves Pedri. Elől pedig az RB Leipzig támadója, Dani Olmo és a Real Sociedad egyik legjobbja, Mikel Oyarzabal.

A brazil-spanyol párosítás miatt óriási érdeklődés volt a mérkőzésre,

de sajnos a zárt kapu miatt csak a sajtópáholy telt meg újságírókkal és fotósokkal. Pedig a 72 ezres jokohamai Nissan Stadionban elképesztő hangulatú meccset lehetett volna játszani, de így a futópályás, üres monstrumban szinte minden rezdülést hallani lehetett.

A Real Madrid támadója, Marco Asensio a hosszabbításban döntette el a japánok elleni elődöntőt Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A brazilok a Santos - Dani Alves, Nino, Diego Carlos, Arana - Luiz, Guimaraes - Antony, Cunha, Claudinho - Richarlison összeállításban kezdték a meccset, míg a spanyolok a bombaerősnek tűnő Unai Simon - Gil, Garcia, Torres, Cucerella - Zubimendi - Merino, Pedri - Asensio, Oyarzabal, Olmo tizeneggyel futottak ki a pályára.

A spanyolok kezdték jobban a meccset, a brazilok pedig mélyen visszahúzódtak a saját térfelükre. Az első történésre a harmadik percig kellett várni, de nem helyzetet láthattunk, hanem azt, hogy egy hosszú indítás után a brazilok kapusa, Santos Neto tisztázott Mikel Oyarzabal elől, majd lendületből letarolta a spanyol támadót, aki egy percre lent is maradt a földön, de szerencsére nem lett komoly baja.

A 12. percben aztán a spanyolok kapusa is bemutatott egy óriási tarolást.

Egy kísértetiesen hasonló szituáció végén Unai simon fejjel tisztázott a labdára rástartoló Antony elől, azonban az otthagyott lábával sikerült megtérdelnie a brazil támadó fejét.

Az első ziccerre a 16. percig kellett várni. Egy jobb oldali beadás után a hosszún érkező Oyarzabal fejelte vissza a labdát Dani Olmo irányába, Diego Carlos azonban megelőzte az RB Leipzig támadóját, elpöckölte előle a labdát, majd kivágta azt a gólvonalról.

Diego Carlos óriásit mentett Dani Olmo elől Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Két perccel később a brazilok is helyzetbe kerültek. Richarlison lekészített labdáját Douglas Luiz lőtte 14 méterről kapura, de Unai Simon kiütötte a jobb alsó sarokba tartó labdát.

A 25. percben újabb helyzete volt a braziloknak.

Douglas Luiz balról betett labdájára Richarlison robbant be a rövid oldalon, a közeli lövése azonban az oldalhálóba vágódott.

Két perccel később aztán megtapasztalhattuk, milyen veszélyei vannak egy zárt kapus mérkőzésnek. A spanyolok védője, Eric García kapott sárga lapot egy kőkemény odarúgásért, egy lelátón helyet foglaló spanyol újságíró pedig a torkaszakadtából kiáltotta a játékvezetőnek, hogy "hijo de puta" (k**** anyád), mire az egész stadionban hangos nevetés tört ki.

A Eb legnagyobb potyagólját kapó Unai Simon az olimpián is óriási hibázott Forrás: AFP/Loic Venance

A 37. percben aztán semmiből tizenegyest kaptak a brazilok.

Egy bal oldali beadás után Unai Simon borzasztóan rossz ütemben jött ki, ráadásul elbokszolt a labda mellett, de lendületből letarolta Cunhát, aki lent maradt a földön. A játékvezető elsőre semmit nem ítélt, de a VAR-szobában jelezték a játékvezetőnek, hogy meg kéne néznie az esetet, ezt követően pedig jöhetett a büntető. A labda mögé Richarlison állt oda, megcélozta a jobb felső sarkot, de méterekkel fölé lőtt, Unai Simon pedig egy akkorát ordított, hogy még a stadionon kívül is hallani lehetett.

Richarlison jócskán célt tévesztett Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Az első félidő rendkívül gyenge színvonalú játékot hozott, amelynek az volt a csúcspontja, amikor Dani Olmo úgy végzett egy szögletet, hogy földbe rúgott és a labdája el sem jutott a játéktérig, mire a lelátóról gúnyos tapsot kapott a brazil újságíróktól.

A hosszabbításban aztán megszerezte a vezetést a brazil válogatott, így maradt egy kis remény arra, hogy a folytatásban a spanyolok is elkezdenek focizni, és jó lesz a mérkőzés. Claudinho bal oldali beadását Dani Alves mentette meg a hosszú oldalon, a középre emelt labdáját Matheus Cunhának sikerült megszereznie három spanyol védő között, majd a Hertha BSC játékosa senkitől sem zavartatva 11 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

Matheus Cunha gólöröme a spanyoloknak lőtt gólja után Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A második játékrész elejét megpörgették a spanyolok, és a 48. percben kis híján egyenlíteni tudtak. Egy balról belőtt labdára Oyarzabal érkezett, elegánsan kapura belsőzött, de a labda útjából menekülni próbáló Carlos Solert találta telibe.

Az 50. percben növelhették volna az előnyüket a brazilok.

Antony lépett ki egy az egyben, de közeli lövését Unai Simon szögletre tolta. Két perccel később újabb hatalmas bravúrt mutatott be a spanyol kapus. Ezúttal Richarlison került helyzetbe, egy lövőcsellel elfektette Óscar Gilt, a közeli lövésébe viszont Unai Simon belekapott, a labda pedig levágódott a felső lécről.

Unai Simon hatalmasakat védett a második félidőben Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Az elszórakozott brazil helyzetek után szokásos módon büntetett a futball, ugyanis a 61. percben a semmiből egyenlítettek a spanyolok.

A szünetben beálló Carlos Soler kapott indítást a jobbszélen, a középre lőtt labdájára Oyarzabal érkezett a hosszú oldalon, és öt méterről, estében a léc alá bombázott.

Mikel Oyarzabal gyönyörű gólt lőtt Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A gól után a spanyolok többet birtokoltál a labdát, de igazán komoly kockázatot nem akartak vállalni. A braziloknak volt igazán komoly lehetőségük a folytatásban. A legközelebb akkor voltak a spanyol kapuhoz, amikor egy hazaadás után Unai Simon elkezdett cselezgetni utolsó emberként, majd egészen biztosan bevillant az Eb-n elkövetett technikai hibája, ugyanis egy hirtelen mozdulattal inkább gyorsan kivágta a mezőnybe a labdát spiccel.

A 85. percben aztán a spanyolok is összehoztak egy kapufát a semmiből.

Oscár Gil ment el a jobbszélen, a lecsúszott beadása pedig átszállt Santos Neto fölött, de a labda a felső lécen csattant.

Három perccel a vége előtt majdnem megnyerték a meccset a spanyolok.

A csereként beálló Bryan Gil 20 méterről megcélozta a bal felső sarkot, a lövése azonban a felső lécen csattant.

A hajrában a spanyolok álltak közelebb a győzelemhez Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A ráadás első felvonásában a brazilok kezdeményeztek, úgy tűnt, sokkal frissebben mozognak, mint a spanyolok, akik beásták magukat a kapujuk elé. A brazilok több veszélyes akciót is vezettek, de a kapu elé belövöldözött labdát Unai Simon le tudta olvasni, így az eredmény nem változott.

A fordulás után aztán az első helyzetükből megszerezték a vezetést a brazilok.

Egy keresztlabda után Malcom hagyta faképnél Vallejót, betört a tizenhatoson belülre és éles szögből elgurította a labdát a tehetetlen Unai Simon mellett.

A korábbi Barcelona-játékos, Malcom okozta a spanyolok vesztét Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Az utolsó bő tíz percben a spanyolok már mindent egy lapra feltéve támadtak, de a brazilok jól zártak hátul és az órát is rutinosan pörgették le, így az eredmény már nem változott, ami azt jelenti, hogy

a brazil válogatott fennállása során másodszor nyert aranyérmet az olimpián.

A döntő összefoglalója:

Olimpia, döntő
Brazília-Spanyolország 2-1 (1-0, 1-1, 1-1) - hosszabbítás után
Jokohama, Nissan Stadion
Játékvezető: Chris Beath (ausztrál)
Brazília: Santos - Dani Alves, Nino, Diego Carlos, Arana - Luiz, Guimaraes - Antony (Merino, 112.), Cunha (Malcom, 91.), Claudinho - Richarlison (Paulinho, 114.). Szövetségi edző: Andre Jardine
Spanyolország: Unai Simon - Gil (Vallejo, 91.), Garcia, Torres, Cucerella (Miranda, 91.) - Zubimendi - Merino (Soler, 46.), Pedri - Asensio (B. Gil, 46.), Oyarzabal (Rafa Mir, 104.), Olmo. Szövetségi edző: Luis de la Fuente
Gólszerzők: Cunha (45+2.), Mlacom (108.) ill. Oyarzabal (61.)
Sárga lap: Arana (20.), Richarlison (31.), Cunha (64.), Douglas Luiz (89.), ill. Garcia (27.), B. Gil (106.)