Embertelen körülmények között írt történelmet a hosszútávfutó klasszis a tokiói olimpián

Sifan Hassan atlétika olimpia
Netherlands' Sifan Hassan (L) reacts as she crosses the finish line to win the women's 10,000m final during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Olympic Stadium in Tokyo on August 7, 2021. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
A XXXII. nyári olimpiai játékok atlétikaversenyei a Tokiói Nemzeti Stadionban szombaton véget értek, a vasárnapi maratonit már Szapporóban bonyolítják le. Jakob Ingebrigtsen legyőzte kenyai riválisát 1500 méteren, Allyson Felix újabb rekordot döntött meg a 4*400-as amerikai váltóval aratott sikerével, Sifan Hassan földöntúli bravúrt végrehajtva az 5000 méter aranyérme és az 1500 ezüstérme után 10 000 méteren sem talált legyőzőre.
Vágólapra másolva!

A 400 méteren nyert egyéni bronza után Allyson Felix aranyérmes lett az amerikai női 4*400 méteres váltóval a tokiói olimpián, így a legendás Carl Lewist megelőzve minden idők legeredményesebb amerikai atlétája lett a nyári játékokon.

A 35 éves sprinter pénteken 400-on tizedik olimpiai érmét nyerte, azáltal pedig a sporttörténelem legeredményesebb női atlétájává vált.

Szombaton, a pályaversenyek zárónapján aztán a váltófinálé következett, melyen az amerikaiak bombaerős csapattal álltak ki.

Minden idők egyik legerősebb 4*400 méteres váltója állt össze az amerikaiaknál, ennek megfelelően fölényesen nyerték az olimpiát Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Felix mellett a 400 gátat világcsúccsal megnyerő Sydney McLaughlin és a mögötte szintén a régi rekordnál jobb eredménnyel második Dalilah Muhammad, valamint 800-on 1:55.21-es eredménnyel diadalmaskodó Athing Mu alkotta a csapatot, mely toronymagas esélyeshez méltó módon győzött, közel négy másodperccel megelőzve a második lengyel stafétát. Felixnek ez volt a hetedik olimpiai aranyérme.

A férfi 4*400-as váltót is az amerikaiak nyerték, mögöttük viszont meglepetésre a hollandok lettek a másodikak és a botswanaiak a harmadikok.

Férfi 1500 méteren a norvég Jakob Ingebrigtsen kibírta a kenyai favorit Timothy Cheruyiot által körökön át diktált hatalmas iramot, s a végén lehajrázta afrikai riválisát, így nem csupán első sikerét aratta - 13. próbálkozásra - a kenyai középtávfutóval szemben, hanem pályafutása első olimpiai aranyának is örülhetett.

Női 10 000 méteren az 5000-en győztes, 1500-on harmadik holland Sifan Hassan győzött,

aki remek hajrával előzte meg a táv közepétől az utolsó körig az élen álló világcsúcstartót, Letesenbet Gidey-t, akit végül a hozzájuk hasonlóan etióp születésű, de bahreini színekben induló Kalkidan Gezahegne is megelőzött a végén.

Sifan Hassan a pályaversenyek három leghosszabb futószámában egyaránt érmet nyert a tokiói olimpián Forrás: AFP/Jewel Samad

Sifan Hassan teljesítménye a teljes tokiói olimpia egyik legelképesztőbb sztorija, figyelembe véve a rendkívül forró és párás körülményeket, amelyekkel világklasszis ellenfelein túl az elmúlt kilenc napban szembe kellett néznie.

Női magasugrásban a számot évek óta uraló orosz sztár, Mariya Lasitskene nyert parádés verseny végén 2.04 méterrel. A második helyet az ausztrálok tehetsége, Nicola McDermott szerezte meg 2.02-vel, a harmadikat pedig a 20 éves ukrán Yaroslava Mahuchikh 2.00 méterrel.

Férfi gerelyhajításban megszületett India első tokiói aranya, miután Neeraj Chopra 87.58 méterrel megnyerte a szám fináléját, melynek legnagyobb meglepetését Johannes Vetter gyengélkedése jelentette. A német dobó az atlétikaversenyek talán legnagyobb favoritjának számított, a döntőben azonban csak a kilencedik lett, és meg is sérült.