A címvédő Hosszú Katinka a hetedik idővel jutott be az olimpiai döntőbe

swim Horizontal
Hungary's Katinka Hosszu takes part in a swimming training session at the Tokyo Aquatics Centre in Tokyo on July 22, 2021, ahead of the Tokyo 2020 Olympic Games. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Szombat este megkezdődött az úszóprogram a tokiói olimpián. A magyar csapatból a háromszoros Európa-bajnok Verassztó Dávid a negyedik legjobb idővel jutott be a férfi 400 méteres vegyesúszás vasárnapi döntőjébe. A nőknél a 400 méter vegyesen a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória a hatodik legjobb idővel került a döntőbe, míg a versenyszám világ- és olimpiai csúcstartója, a címvédő Hosszú Katinka csak a hetedik idővel kvalifikálta magát a vasárnapi fináléba.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Mivel az olimpiát zárt kapuk mögött rendezik, a Tokyo Aquatics Centerben nem lehettek ott a szurkolók, azonban akkora volt a médiaérdeklődés már az előfutamokra is, hogy szinte csak az újságírókból félig megtelt az uszoda.

A vasárnapi döntőkön még ennél is többen lesznek, ugyanis az úszás annyira népszerű sport az olimpián, hogy idei nem elég csak akkreditációt kérni, külön jegyet is kell igényelni a döntőkre, és sajnos volt olyan magyar újságíró kolléga, akinek egyszerűen már nem jutott hely.

Persze, ahhoz, hogy a döntőkről beszélhessünk, a mieinknek sikerrel kellett venniük a szombat esti előfutamokat.

Az első előfutamban nem szerepelt magyar versenyző, de páran teljesen elképedve hallgattuk, ahogy az úszás közben valamilyen vállalhatatlan elektronikus zenét játszottak szüntelenül. Ennél még a síri csend is jobb lett volna. Emellett is volt érdekesség az első előfutamban. A 400 méter vegyesen 100 méter után még a liechtensteini Christoph Meier volt az élen, de miután át kellett váltania hátúszásra, kis híján elsüllyedt a vízben, de így is bravúr, hogy végül beért az utolsó előtti helyre.

Bernek Péter egyéni csúcsot úszott, de ez is kevés volt a döntőhöz Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A rövidpályás világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter és a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Verassztó Dávid egy előfutamba kerültek 400 méter vegyesen. 100 méter pillangó után még egyik magyar sem volt ott az első háromban, a második száz méteren azonban Bernek Péter hátúszásban feljött a harmadik helyre. A mellúszásban Verrasztó Dávid bizonyult erősnek, és 250 méter után ő állt a harmadik helyen, az utolsó száz méterre pedig már másodikként fordulhatott.

Verrasztó Dávid rendesen kiúszta magát Forrás: AFP/Odd Andersen

A 32 éves klasszis az utolsó 50 méteren elvesztette a második helyet, de így is harmadikként ért célba az amerikai Chase Kalisz és az új-zélandi Lewis Clarueburt mögött. Bernek Péter 4:12.38 perces egyéni csúccsal a hatodik, összesítésben pedig a 13. helyen zárt, így nem jutott a döntőbe. Verrasztó azonban a negyedik legjobb 4:09.80 perces idővel bejutott a vasárnapi fináléba, melyet magyar idő szerint 3.30 órakor rendeznek.

"Túl sokat nem tudok mondani erről az úszásról. Amit lehetett, kihoztam belőle. Két hete iszonyatos feszültségben élek, az is csoda tulajdonképpen, hogy itt vagyok. Legalább nem 4:15, meg 4:18, mint ezt megelőzően. Meglátjuk, mire lesz ez elég. Azt tudom, hogy jóval több van bennem. Csak azért ilyenkor előjön az elmúlt tíz-tizenöt év. Amit nem lehet kizárni. Egy sima versenyen szerintem megoldanám simán. Most, ha holnap tudok egy 4:08-at csinálni, már nem érdekel, hányadik leszek. Legalább nem egy külső pályán úszom. Hogy Szeto kiesett? Mindegy, van itt elég ellenfél" - nyilatkozta Verrasztó Dávid a döntőbe jutása után.

"Sajnálom, hogy egyéni csúcsot úszom, és ez most ennyire volt elég. Néhány éve ezzel az idővel dobogóra lehetett állni egy világbajnokságon. Nem vagyok csalódott, mert megúsztam a legjobbamat, azaz sikerült legyőznöm önmagam" - értékelt Bernek Péter.

A női 100 méteres pillangóúszás előfutamában a 2012-ben és 2013-ban is ifjúsági Európa-bajnoki címet nyerő Sebestyén Dalma képviselte a magyar színeket. A 24 éves úszónak ebben a számban egy arany és egy ezüstérme van az országos bajnokságokról az elmúlt két évből. Sebestyén az előfutamában 59.79-es idővel a harmadik helyen végzett, azonban ez csak a 27. helyre volt neki elég, így nem jutott be a vasárnapi elődöntőbe.

mondta Sebestyén Dalma.

Zombori Gábor 2019-ben junior világbajnok volt 400 méter gyorson, de a felnőttek között még nincsenek kiemelkedő eredményei. A 18 éves versenyző a 8-as pályán rajtolt a 400 méteres gyorsúszás előfutamában. 50 méter után még a második helyen állt, ezt követően azonban nem tudta tartani a lépést a mezőnnyel, és 200 méter után már a nyolcadik helyen úszott. a hajárban Zombori megelőzte a kínai Ji Xinjiét és az orosz Martin Malyutint is, így végül a hatodik helyre jött be 3:47.99-es idővel, ami összesítésben a 18. helyre volt neki elég, így nem jutott be a döntőbe.

Kicsivel jobb időre számítottam, ha nem is 3:45-öt, de a legjobbamat, 3:46-ot meg akartam úszni. Majd át kell néznem az ötveneimet, ám nem ezzel volt a gond, valami a felkészülésemmel nem stimmelt: kicsit rosszabbnak éreztem, mint a vb előtt, akkor lassabban fáradtam, mint most, ezen dolgoznom kell a jövőben. Bőven van még bennem, 3:43-44-es időket várok magamtól, de ezeket van időm megcsinálni" - nyilatkozta Zombori Gábor.

Mihályvári-Farkas Viktória 17 évesen már Európa-bajnoki ezüstérmesnek mondhatta magát 400 méter vegyesen.

2021 májusában a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott, és Budapesten megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon 400 méteres vegyesúszásban másodikként végzett Hosszú Katinka mögött, így jó eséllyel vágott neki a szombati előfutamnak.

Fiatal versenyző az első 100 méter után a hatodik helyen fordult a nyolcfős mezőnyben, majd a hátúszás után feljött az ötödik helyre. A 17 éves versenyző aztán az utolsó 100 méternek már a harmadik helyről vághatott neki, a fordulónál már második volt, végül az amerikai Hali Flickinger mögött a harmadik helyre érte be 4:35.99-es idővel, ezzel pedig a hatodik legjobb eredménnyel bejutott a vasárnapi fináléba.

Igen, a táv első felében általában lemaradok, mert pillangón és háton nem tudok olyan gyors lenni, mint a mezőny, viszont mellen elég jól tudok jönni, úgy látszik, és a gyors is jól megy" - mondta boldogan Mihályvári-Farkas Viktória.

Hosszú Katinka nem brillírozott, de elérte a célját Forrás: AFP/Oli Scarff

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, aki nem mellesleg a 400 méter vegyes olimpiai- és világcsúcstartója remekül kapta el a rajtot, és már az első száz méter után, pillangóúszásban is vezetett. Háton aztán az amerikai Emma Weyant és a brit Aimee Willmott is elé került. Az utolsó száz méterre Hosszú Katinka két másodperces hátránnyal, a harmadik helyen fordult, de a hajrában nem tudta megszorítani a két riválisát, így harmadik helyen ért célba 4:36.01-es idővel, ezzel pedig a hetedik legjobb idővel jutott be a döntőbe.

A szám fináléját vasárnap magyar idő szerint hajnali 4.12 órakor rendezik.