Siklósi élete első olimpiáján ezüstöt szerzett, Hosszúnak nem sikerült a címvédés

Tokyo olympics Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.25, vívás, párbajtőr, Siklósi Gergely, ezüst érem, éremátadás
Tokió, 2021. július 25. Az ezüstérmes Siklósi Gergely a férfi párbajtőrözők egyéni versenyének eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 25-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Vasárnap újabb éremmel gyarapodott a magyar küldöttség gyűjteménye, Siklósi Gergely élete első olimpiáján a férfi párbajtőrözők között ezüstérmet szerzett. A 400 méter vegyes címvédője, Hosszú Katinka az ötödik helyen ért célba a szám döntőjében, rajta kívül még egy magyar volt érintett ebben a fináléban, Mihályvári-Farkas Viktória a hatodik helyen ért célba. Verrasztó Dávid éppen csak lemaradt a dobogóról, 400 vegyesen a negyedik lett. Rajtuk kívül még olimpiai pontszerző helyen végzett saját sportágában Péni István (légpuska, ötödik hely) és Pupp Réka (cselgáncs, ötödik hely).
Vágólapra másolva!

Kronológiai sorrendben haladva először Major Veronika lépett lőállásba a női légpisztolyosok versenyében vasárnap. A 24 éves keszthelyi sportoló 566 körrel fejezte be az alapversenyt, így végül a 34. helyen végzett.

Ezzel párhuzamosan jött az örömhír, hogy Kreiss Fanni bravúrral a 16 közé jutott női tőrben. Ugyanitt kiesett viszont a másik két magyar versenyző, Kondricz Kata és Pásztor Flóra is. Kreiss a következő körben, a legjobb 16 között egy orosz rivális ellen esett ki a küzdelmekből.

A pást mellett az uszodában is beindult az élet magyar idő szerint kora hajnalban.

A 400 méter vegyesen címvédő Hosszú Katinkának ezúttal azonban be kellett érnie az ötödik hellyel a döntőben, a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória ugyanebben a számban hatodik lett. A férfi 400 méter vegyesen Verrasztó Dávid jó úszással negyedik volt, tényleg csak centimétereken múlott, hogy nem lett meg a dobogó a rutinos úszónak.

Hosszú Katinka már a következő számára koncentrál az olimpián Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Ding Xu

Ha már úszás, magyar idő szerint kicsivel dél után kezdődtek az úszás selejtezők, amelyeken a férfi 4x100 méteres gyorsváltó hatodik idővel került fináléba (Milák, Bohus, Szabó és Németh kvartett), míg Késely Ajna 10. lett 400 méter gyorson, és lemaradt a döntőről. Németh Nándor még a 200 méteres hátúszásban is érintett volt, a 12. helyen kvalifikálta magát a középdöntőbe.

A nap legjobb hírét Siklósi Gergely szállította.

A mindössze 23 éves párbajtőröző élete első olimpiáján rendkívül magabiztos vívást bemutatva jutott a döntőbe. A fináléban aztán a francia Romain Cannone 15-10-re verte magyar vetélytársát, aki így egy újabb érmet, egy ezüstöt szerzett saját maga és a magyar küldöttség részére.

Vasárnap még két olimpiai pontszerző helynek is örülhettünk a légpuskás Péni Istvánnak és a cselgáncsozó Pupp Rékának köszönhetően. Előbbi hetedikként jutott a fináléba, és még két helyet tudott javítani az utolsó lövéséig. Pupp rögtön egy óriási bravúrral, a címvédő Kelmendit verve jutott nyolcaddöntőbe a cselgáncsozók 52 kilogrammos súlycsoportjában. A magyar versenyző később még egy meccset vett sikerrel, majd a negyeddöntőben kikapott, így a vigaszágra került, ahol dél-koreai ellenfelét legyőzve a bronzéremért léphetett tatamira, amelyet olasz riválisa ellen nagy küzdelemben elveszített.

Siklósi Gergely kiválóan fogalmazott, amikor azt mondta, nyert egy ezüstérmet Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A jó híreknek ezzel még nem volt vége a hét utolsó napján, a tornász Kovács Zsófia a selejtezőből bejutott a jövő csütörtöki (július 29.), 24-es egyéni összetett döntőjébe. Mellette pedig az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz a hétfőről előrehozott negyeddöntő futamában második volt, így készülhet a szerdai elődöntőre.

Két csapatsportban, a férfi vízilabdában és a női kézilabdában minimális vereséggel kezdtek a magyarok. A pólósok 10-9-re kaptak ki a görögöktől, míg a kézisek nagy küzdelemben 30-29-re a franciáktól.

A teniszező Fucsovics Márton vállsérülés miatt visszalépett a lengyel Hubert Hurkacz elleni első fordulós mérkőzésétől.

- írta közösségi oldalán a 29 esztendős nyíregyházi játékos.

Kovács Zsófia kiválóan versenyezve jutott a döntőbe Forrás: AFP/Martin Bureau

A nemzetközi mezőnyben a vasárnap egyik legnagyobb meglepetését az amerikai férfi kosárlabdacsapat szállította, amelyik első mérkőzésén rögtön vereséggel kezdett.

A Team USA a franciáktól kapott ki szoros végjátékban 83-76-ra.

A nap különleges hírét a japán Abe testvérpárnak köszönhettük, akiknek a nyakába került mindkét aranyérem a cselgáncstorna vasárnapi versenynapján. Női 52 kilogrammban a 21 éves Abe Uta két világbajnoki címe mellett immár olimpiai aranyérmesnek is mondhatja magát, míg 23 esztendős bátyja, Hifumi a 66 kilósoknál nem talált legyőzőre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!