Találja ki, mikor rendezett Tokió először nyári olimpiát

Horizontal BLACK AND WHITE PICTURE OLYMPIC GAMES STADIUM OLYMPIC TORCH SUMMER OLYMPIC GAMES OLYMPIC FLAME
1964-ben október 10-24. között rendezték meg a tokiói nyári olimpiát
Vágólapra másolva!
A tavalyról idénre halasztott olimpiát Tokió rendezi meg, de a Japán főváros korábban már volt ötkarikás játékok házigazdája. Az akkori esemény világszínvonalat képviselt és 10 magyar aranyérmet hozott.
Vágólapra másolva!

Eredetileg már az 1940-es, XII. nyári olimpiát is Tokió rendezhette volna, de ez a II. világháború, pontosabban a japán-kínai háború miatt elmaradt. A japánok később aztán megkapták a lehetőséget és egy modern, precíz és mondhatni tökéletes sportünnepéllyel kápráztatták el a világot. Az esemény egyetlen szépséghibája az időjárás volt, a versenynapok nagy részén ugyanis zuhogott az eső.

A tokiói olimpia legeredményesebb versenyzője a négy bajnoki címet szerző amerikai úszó, Donald Schollander volt, míg a melbourne-i és a római ötkarikás játékok leggyorsabb úszónője, Dawn Fraser kínos fegyelmi ügybe keveredett. Az ausztrál sportoló a császári palota előli zászlórúdról lopott emléket, tettéért 10 évre eltiltották a versenyzéstől.

A magyar küldöttség remekül szerepelt Tokióban, 10 arany, 7 ezüst és 5 bronzéremmel a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton. A legeredményesebb magyar sportoló Rejtő Ildikó két elsőséget szerzett: női tőr egyéniben és a női tőr csapattal egyaránt aranyérmes lett. Férfi kard egyéniben Pézsa Tibor, párbajtőrben pedig a férfi csapat állhatott a dobogó legfelső fokára. Öttusában Török Ferenc, sportlövészetben Hammerl László, birkózásban Polyák Imre és Kozma István végzett az élen, valamint a vízilabda és labdarúgó válogatott is aranyéremmel zárta tokiói szereplését.

A játékot itt találja.