A Giro d'Italia magyar hőse magaslati edzőtáborban készült az olimpiára

Horizontal
Valter Attila (rózsaszínben) a Giro d'Italián a Notaresco és Termoli közötti 181 kilométeres szakaszon
Vágólapra másolva!
A májusi Giro d'Itali kerékpárversenyen sporttörténelmet író Valter Attila, valamint a hegyikerékpáros Vas Kata Blanka és Parti András is az észak-olaszországi Livignóban, közel kétezer méteres tengerszint feletti magasságon készült a tokiói olimpiára.
Vágólapra másolva!

Az olasz-svájci határon lévő kisváros rendkívül népszerű a profi kerékpárosok között, kiváló utakkal és remek infrastruktúrával várja az oda érkező sportolókat. Ezért is választotta ezt a helyet a felkészülés egyik fontos állomásaként a háromfős magyar olimpiai kerékpáros csapat.

Mint azt az Origónak nyilatkozó két kerékpáros elmondta, a magaslaton javul a szervezet oxigénfelvevő képessége, ami még hetekkel később, a tengerszintre visszaereszkedve is jó hatással van a teljesítményre.

A Peking, London és Rio után a negyedik olimpiájára készülő Parti András a korábbi 50 helyett, ezúttal egy kisebb, 38 fős mezőnyben állhat rajthoz, aminek annyira nem örül.

"Nem örülök, hogy ilyen kicsi a mezőny, szerintem ez már nem mutat jól, ráadásul az eredményeket is át kell értékelni. Pekingben és Rióban teljesen elégedett voltam a 23., illetve 24. helyemmel, most nem tudom, hogy az lennék-e. Célul egyébként most is a top 20-at tűztem ki magam elé, annak nagyon örülnék, mert már kijutni is brutálisan nehéz volt. A pályát úgy néztem, hogy fekszik nekem, elég technikás lesz sok rövidebb emelkedővel."

Parti András (elől) és Valter Attila az olaszországi Livignóban Forrás: Parti András

A májusi Giro d'Italián három napon is az összetett első helyezettjének járó rózsaszín trikóban tekerő, ezzel sporttörténelmet író - hiszen magyar bringás még soha nem húzhatta fel egy háromhetes összetettjében az élen állónak járó színes mezt - Valter Attila az első olimpiájára készül. Mint elmondta neki is fekszik a több rövidebb emelkedővel színesített 235 kilométer hosszú pálya, és úgy készül, hogy bár az ő szakágában nem az olimpia a legfontosabb verseny, mégis élete egyik kiemelkedő napja lesz a tokiói verseny.

"Nekem ugyanakkor kedvez a kisebb mezőny (a Grand Tourokkal ellentétben itt 180 helyett 130 induló lesz), hiszen így könnyebben tudok helyezkedni, csak magamra kell figyelnem, miközben a négy-öt fős csapatoknak kell csinálniuk a versenyt. Az lesz a dolgom, hogy magamra figyeljek, próbáljak a legjobb pozícióban maradni. Sutyiban meg tudok ülni a mezőnyben, amivel sokat lehet spórolni, miközben simán el tudom képzelni, hogy a nagyoknál még csapaton belül is lesznek feszültségek, hiszen végső soron mindenki magáért megy.

"Egy Tour de France-győztes elismertsége még mindig sokkal nagyobb, de most már az olimpiai bajnokokra is odafigyelnek. Nekem magyarként pedig különösen fontos, hogy a hazámat képviselhetem, számomra ez egy óriási dolog, biztos vagyok benne, hogy az egész karrierem egyik legfontosabb állomása lesz" - tette hozzá Valter Attila.