A magyar női kéziválogatott hatalmas csatában kapott ki a franciáktól a halálcsoportban

handball Horizontal, Lukács Viktóra
Lukács Viktória kiválóan játszott az első félidőben
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 30-29-re kikapott Franciaországtól a tokiói olimpia B csoportjában. Elek Gábor együttese rosszul kezdte a meccset, de sikerült felállni, és az első félidő hajrájáig tartani a lépést a franciákkal, akik végül háromgólos előnnyel mentek szünetre. A második félidőben sokáig felváltva estek a gólok, majd a franciák sokáig tartották a három-négyólos előnyüket. A magyar csapat hatalmasat küzdött az egyenlítésért, de végül ez nem jött össze, és egyólos vereség lett a vége. 
Vágólapra másolva!

A magyar együttes az öt évvel ezelőtt olimpiai ezüstérmes, korábbi kétszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok Franciaország ellen kezdte meg a szereplését az olimpián.

A válogatott a 2008-as pekingi szereplés után jutott ki ismét az ötkarikás játékokra,

összegségében hetedik alkalommal szerepel az olimpián. A magyar csapat az ötödik helynél hátrább még soha nem végzett, és eddig három érmet nyert: 1976-ban Montrealban és 1996-ban Atlantában harmadik, 2000-ben Sydneyben második lett.

Érdekeség, hogy a 13 évvel ezelőtti játékoskeretből csak Tomori Zsuzsanna, illetve az immár szakmai tanácsadóként tevékenykedő Görbicz Anita tagja a küldöttségnek.

Tomori Zuzsanna már Pekingben is tagja volt a magyar válogatottnak Forrás: AFP/Aamir Qureshi

Az első forduló másik két mérkőzését már lejátszották a csoportunkban: az oroszok nem bírtak a brazilokkal (24-24), míg a svédek 31-24-re nyertek a spanyolok ellen.

A magyar válogatott a franciák ellen kezdett Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A mérkőzést idegesen kezdték a csapatok, egyedül Bíró Blanka nem, aki több bravúrt is bemutatott. A 3. percig kellett várni az első gólra, Pauline Coatanea volt eredményes. Sajnos a folytatás sem sikerült jobbra, a 6. percben már 4-0 volt az állás a franciáknak.

Az első magyar gólra hat percet kellett várni, amikor Háfra Noémi talált be (1-4). Lukács Viktória szélsőgóljával sikerült még közelebb kerülni, Kisfaludy Anett beállóból pedig már egy gólra hozta vissza a magyar csapatot (3-4).

A 9. percben eltűnt a franciák négygólos előnye, Háfra Noémi szép góllal egyenlített (4-4), a magyar csapat is produkált egy 4-0-s szériát.

A fordítás nem jött össze, Coatanea újabb gólja után újra a franciáknál volt az előny (4-5). Ekkor ismét megtorpant egy kicsit a magyar válogatott, a 13. percben már 6-4-re mentek a franciák. A 14. percben Klujber Katrin villant távolról, így marad továbbra is szoros a meccs. (5-6).

Háfra Noémi nem kezdett megilletődötten Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 15. percre ismét elléptek a franciák, 4-1-s szériát produkálva 8-5-re vezettek. Azonban Lukács szélről ismét eredményes volt, így nem lett még nagyobb a különbség. A 19. percben 10-7 volt a franciák javára

az állás, nem sikerült közelebb kerülni. Húsz perc után is ott lihegtünk a franciák nyakában, ekkor 10-8-t mutatott az eredményjelző. Nem sokkal később Lukács hozta fel újra egy gólra a magyar válogatottat (9-10). A 23. percben pedig megint összejött az egyenlítés, ismét Lukács villant.

A 24. percben kiküldték 2 perce Szöllősi-Zácsik Szandrát, ráadásul Grace Zaadi Deuna a hetest is értékesítette (10-11).

A magyar csapat azonban nem adta olcsón a bőrét, Schatzl talált be a bal szélről hátrányban, ezzel 11-11-re alakítva az állást. Azonban a vezetést ismét nem sikerült átvenni, ugyanis Grace Zaadi Deuna megint gól szerzett (11-12).

Az első félidő utolsó négy percéhez érve Edwig is a kiállítás sorsára jutott, ám Háfra ziccert rontott. Nem sokkal később Lukács üres kapus góllal ismét egyenlített (12-12), ez volt az ötödik találata már a mérkőzésen.

Lukács Viktória kiválóan játszott az első félidőben Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A hajrá a franciáknak jött össze jobban, előbb Estelle Nze Minko, majd Laura Flippes volt eredményes (12-14).

Az utolsó pillanatokban még kaptak egy hetest a franciák, amit Zaadi Deuna értékesített, így 15-12-re vezettek a félidőben.

A második játékrész is francia góllal kezdődött, de szerencsére Schatzl gyorsan válaszolt (13-16). A folytatásban is felváltva estek a gólok, a 35. percben 17-14 volt a franciáknak.

Azonban a riválisunk nem tudott jobban ellépni, Vámos hetese után ismét két gól volt a különbség (15-17).

Szucsánszki Zitát is keményen fogták Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A 38. percben újra három gól volt a különbség – Flippes góljánál inkább belementést kellett volna fújni –, majd nem sokkal később Zaadi Deuna hetesből növelte tovább a franciák előnyét (16-20). A 40. perchez érve még mindig négy gól volt a különbség, Coatanea volt szélről eredményes.

Ez a hol három, hol négygólos különbség állandósult a folytatásban, sajnos nem tudtunk közelebb kerülni,

a csereként beálló Janurik Kinga sem igazán találkozott a labdával a kapuban.

A 45. percben Klujber távoli bombájával két gólra sikerült felzárkózni (23-25), azonban Niakatének ismét volt válasza a másik oldalon (23-26). Az utolsó tíz perchez érve 27-24-re vezettek a franciák, így Elek Gábor csapatának már bravúrra volt szüksége a pontszerzéshez.

Kalidiatou Niakatét nehezen tudtuk megálltani Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Két perccel később már 28-24 volt az állás a franciáknak, sok volt ekkor az eladott labda.

Azonban ekkor sem adta fel a magyar válogatott, amely öt perccel a meccs vége előtt 28-26-ra felzárkózott.

Sajnos a franciák nem estek pánikba, egy kétperces magyar kiállítás, na meg a gyors francia gól után ismét három gól volt a különbség (26-29).

Ekkor a kapuba visszaálló Bíró Blanka tartotta életben még a magyar együttes reményeit.

A 28. percben Tomori góljával 29-27-re sikerült felzárkózni. Másfél perccel a vége előtt Márton üres kapus találatával pedig már csak egy gól volt a két csapat között. A 30. percben Zaadi Deuna nagy szerencsével értékesítette a büntetőjét - Bíró ebbe is beleért -, így 30-28-ra vezettek a franciák. Zácsik még szépített,

de egyenlíteni már nem tudtunk, így 30-29-re nyertek a franciák.

Kedden délelőtt 11 órától már Brazíliával mérkőzik a B csoportban a magyar válogatott.

Tokiói olimpia, B csoport
Magyarország-Franciaország 29-30 (12-15)
gólszerzők: Zaadi 10, Flippes, Nze Minko 4-4, Coatanea 3, Nocandy, Niakate, Foppa 2-2, Lacrabere, Edwige, Valentini 1-1, illetve Vámos 6, Lukács 5, Háfra 4, Schatzl, Klujber, Szőllösi-Zácsik 3-3, Kisfaludy, Márton 2-2, Tomori 1
lövések/gólok: 48/30, illetve 48/29
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 4/6
kiállítások: 4, illetve 3