Vas Kata Blanka az Origónak: Engem is motivál, hogy a magyarok a győzteseket szeretik

tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.27. VAS KATA BLANKA
IZU, JAPAN - JULY 27: Kata Blanka Vas of Team Hungary crosses the finishing line in fourth place during the Women's Cross-country race on day four of the Tokyo 2020 Olympic Games at Izu Mountain Bike Course on July 27, 2021 in Izu, Shizuoka, Japan. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpia hegyikerékpáros versenyében kedden a 4. helyen végzett a 19 éves Vas Kata Blanka, amivel minden idők legjobb magyar olimpiai kerékpáros eredményét érte el. A fiatal sportoló a Magyar Olimpiai Bizottság szervezésében egy online interjú keretében állt az újságírók rendelkezésére néhány órával a futam után.
Vágólapra másolva!

A bravúros negyedik helyezés láthatóan megmozgatta a magyar újságírókat, hiszen 30-an jelentkeztek be a MOB által szervezett eseményre, ami jól mutatja, hogy egy idehaza kevésbé ismertnek, népszerűnek számító sportág kiemelkedő eredménye is számot tart az érdeklődésre.

A másik nyomvonalat sokkal többen választották, és óriási lett ott a torlódás. Az is jó döntés volt, hogy átálltam saját tempóra, és nem mentem bele egy őrült tempóba."

Egyáltalán nem volt könnyű a mezőny számára kijelölt pálya Forrás: Getty Images/Tim De Waele

A fiatal versenyző az első körben el is esett, de ez sem vetette vissza, nem esett ki a ritmusból, és nem is ütötte meg magát, az egyetlen kellemetlenséget az jelentette, hogy kézben kellett felvinnie a kerékpárt a következő emelkedő tetejére. És az sem zavarta meg, hogy menet közben változtattak a nyomvonalon. Az esős idő pedig kifejezetten jól jött Blankának.

- mondta a versenyző, aki még soha nem versenyzett korábban az elit mezőnyben, de előzetesen így is a top 10-es eredményt tűzte ki maga elé, a negyedik hellyel pedig maximálisan elégedett.

A cyclocross embert próbáló körülményei most nagyon hasznosnak bizonyultak Vas Kata Blanka számára Forrás: AFP/David Stockman

Már a rajt után érezte, hogy jó napja lehet. "Mondtam magamnak, hogy ha megyek egy saját tempót, akkor biztosan be fogok érni a top tízben. Sokáig láttam magam előtt egy négy-öt fős csoportot, akiket két erősebb tekeréssel utolértem volna, de inkább a saját tempót választottam, nehogy egyszer csak teljesen elkészüljek az erőmmel. Néha azért már éreztem, hogy nem az igazi, hogy fáradok,

"Az utolsó métereken leginkább az öröm volt, amit éreztem. El sem akartam hinni, hogy negyedik lettem."

"Nem érzem, hogy ikonná váltam volna, csak annyit látok, hogy rengeteg értesítést kapok, és sokan hívogatnak. De az is lehet, hogy holnapra már elfelejtik az emberek, amikor jönnek az enyémnél is jobb eredmények és nagyobb sikerek" - mondta rendkívül szerényen Blanka arra a kérdésre, hogy érzi-e, hogy pillanatokon belül a sportág sztárja lett itthon.

Vas Kata Blanka a célba érés pillanatában a tokiói olimpián Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Tim De Waele

Ehhez kapcsolódott az Origo kérdése, ami úgy hangzott, hogy nem érzi-e, hogy az olimpiai aranyéremmel felérő negyedik helye idehaza mégsem fog elég nagy nyilvánosságot kapni, mert Magyarországon mindenki csak a győztesekkel foglalkozik?

Nem szeretném mási sportághoz hasonlítani az eredményeimet, szóval én nem mondanám azt, hogy más sportágak aranyérmével ér fel az én negyedik helyem, mert nem szeretnék másokat megbántani.

A versenyzők közül is rengetegen gratuláltak a mezőny meglepetésemberének, aki sokakkal azért nem tudott beszélni, mert órákat töltött a doppingvizsgálaton. "Ugyanakkor a férfi mezőny győztese (az ugyancsak több szakágban jeleskedő - a szerk.) brit Tom Pidcock is gratulált, ami nagyon-nagyon jólesett."

Gratulált a májusi Giro d'Italián ugyancsak sporttörténelmet író, az összetett versenyt három napon át vezető Valter Attila is, akinek az olimpián nem volt szerencséje a mezőnyversenyben, mert egy szervezési hiba miatt hivatalosan nem fejezte be a versenyt, bár beért a célba.

"Nagyon jó volt nézni Attilát a tévében, rengeteg motivációt adnak a sikerei, az pedig szinte már hihetetlen, hogy a semmiből egyszer csak itt vagyunk mi magyar kerékpárosok a világ legjobbjai között. Nagyon jó érzés, hogy a magyar kerékpársport felkerült a térképre."

A fiatal versenyző számára a legnehezebb kérdés talán az volt, hogy a jövőben melyik szakágra fog koncentrálni, hiszen kiváló eredményei vannak cyclocrossban, mint kedden kiderült, a világ élmezőnyébe tartozik hegyikerékpározásban, tavasszal pedig Valter Attila és Peák Barnabás után harmadik magyarként kapott szerződést egy országúti World Tour-csapattól.

Az egy dolog, hogy egy országúti csapatban vagyok, és szívem szerint teljes erőből ki is próbálnám az országúti szakágat, miközben itt is szívesen maradnék. Nem tudom... Jöhet a következő kérdés" - mondta láthatóan elbizonytalanodva Blanka, aki azért hozzátette, hogy a 2024-es olimpián elképzelhetőnek tartja, hogy országúton is megmutatja magát, amennyiben számára kedvező pálya lesz, ha nem akkor sincs baj, abban az esetben marad a hegyikerékpárnál.