Tokióban érmet akarnak az egy oldalon evező mozambikiak

Vágólapra másolva!
Hamar közönség kedvenc lett Rióban a kenu kettes 1000 méteren simán utolsó helyen célba érő mozambiki kettős. Afrika legjobbjai voltak, Brazíliában edzettek.
Vágólapra másolva!

Harmadik helyen ért célba az olimpián a C-2 1000 méter B döntőjében egy mozambiki hajó. Mussa Chamaune és Joaquim Lobo teljesítménye megsüvegelendő, akkor is, ha csak hárman indultak a B döntőben.

A duó mindkét tagja a hajó bal oldalán evezett, a mezőnyből egyedüliként.

- adott magyarázatot a különös technikára az Origónak angolul nyilatkozó Chamaune.

A páros Mozambik egyetlen klubjában kezdett el lapátolni még 2010-ben. Részt vettek a 2014-es és a 2015-ös vébén is, ezen a távon a 27., illetve a 30. helyen zártak, 200 méteren viszont a 15.-ek lettek.

Örömmel jöttek Brazíliában

A milánói vébén ismerkedtek meg a brazilok edzőjével, Figueroa Conceicaóval, és mivel nekik portugál az anyanyelvük, örömmel vállalták, hogy Brazíliában eddzenek. A

páros idén megnyerte az Afrika-bajnokságot Durbanban,

ami után új felszerelést is kaptak, és főként kvalifikálták magukat az olimpiára - első mozambikiként a sportágban.

A tesitanárnak készülő Chamaune példaképe egy ukrán kenus, Jurij Cseban, de a C-2 1000-es döntőt megnyerő Sebastian Brendel, Jan Vandery kettőst is csodálja.

Tokióra pedig nagy terveik vannak. "Minél többet szeretnénk Brazíliában edzeni a következő négy évben, hogy a következő olimpián már A döntőbe jussunk" - mondta mosolyogva a 24 éves kenus (akinek a társa még csak 21), majd félig-meddig nevetve, mint aki maga sem gondolja komolyan, megtromfolta a kijelentést: "Sőt, akár az éremszerzést is megpróbáljuk Tokióban!"