Az életét féltve bujkál az orosz doppingbotrány kulcsfigurája

Julija Sztyepanova, atlétika, WADA, dopping
AMSTERDAM, NETHERLANDS - JULY 06: Yuliya Stepanova of Russia looks on during her 800m heat on day one of The 23rd European Athletics Championships at Olympic Stadium on July 6, 2016 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ha bármi történne vele, az nem véletlen lenne, állítja az orosz atléta, Julija Sztyepanova, aki férjével együtt 2014-ben kirobbantotta az Oroszországban zajló szisztematikus doppingolással kapcsolatos botrányt. A sportoló azt mondja, féli az életét, az orosz hatóságok figyelik, és miután hackerek is megpróbálták kideríteni, hogy hol bujkál, kénytelen folyamatosan költözni.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szombaton jelentette be, hogy ismeretlen tettesek feltörték Sztyepanova elektronikus fiókját, és abból olyan személyes adatokhoz juthattak hozzá, mint például a sportoló holléti nyilvántartása.

Az atléta valahol Észak-Amerikában bujkál, a doppingbotrány kirobbantás után előbb Oroszországból Németországba költöztek, jelenleg pedig állítólag Kanadában élnek.

"Az egyetlen ok, amiért valaki feltörné a WADA által őrzött fiókomat az, hogy megtudja a pontos címünket. Úgy döntöttünk, a biztonságunk érdekében továbbköltözünk. Ha valami történik velünk, akkor tudniuk kell, hogy az nem baleset" – nyilatkozta néhány napja, még az olimpia 800 méteres döntője előtt.

Julija Sztyepanova Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

A sportolóknak a doppingellenes ügynökség úgynevezett ADAMS rendszerében (Administration and Management System) regisztrálniuk kell, és meg kell adniuk, mikor hol tartózkodnak, hogy a doppingellenőrök bármikor megtalálhassák őket.

A házaspár ugyan meghívást kapott az olimpiára, de Sztyepanova azt mondta, nem utaznak el. „Ha valaki bántani akarna bennünket, akkor ott nagyon könnyű dolga lenne” – jelentette ki.

Sztyepanovát 2013 februárjában kétéves eltiltással sújtották, mivel a doppingellenőrzésnél a biológiai útlevelében rögzítettektől eltérő adatokat kaptak. Eredményeit 2011 márciusáig visszamenőleg törölték, így a 2011-es fedett pályás Eb-n szerzett második helyét is.

Férje, Vitalij Sztyepanov az Orosz Antidopping Csoport munkatársa volt, és 2014-ben nyilatkozott a német ARD közszolgálati tévéstábnak az Oroszországban, valamint az orosz atlétikában zajló szisztematikus doppingolásról. A botrány nyomán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség július elején kitiltotta az orosz versenyzőket az olimpiáról, a CAS pedig később elutasította a 68 érintett fellebbezését.