Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hét éve kómában volt, Rióban történelmet írt

Jack Laugher, Chris Mears, műugrás, olimpia, Rio 2016
Great Britain's Jack Laugher and Great Britain's Chris Mears compete in the Men's Synchronised 3m Springboard Final during the diving event at the Rio 2016 Olympic Games at the Maria Lenk Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 10, 2016. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Jack Laugher és Chris Mears nyerte Nagy-Britannia történetének első műugró olimpiai aranyérmét, a páros a riói játékok 3 méteres szinkronműugrásában ért a csúcsra. Mearsről hét éve már az orvosok is lemondtak, felépülése után azt mondták, soha többet nem sportolhat.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi olimpiákon egyszer sem fordult elő, hogy a kínai műugróké legyen minden aranyérem, és erről a lehetőségről már Rióban is lecsúsztak. A nyolc számból Athénban hat, Pekingben hét, Londonban ugyancsak hat elsőséget szerző ázsiaiak ezúttal az első három aranyérem után a férfiak 3 méteres szinkronműugrásában torpantak meg: Cao Jüan és Csin Kaj a bronzérmet szerezte meg.

A második helyen az amerikai Sam Dorman, Michael Hixon kettős végzett, az aranyérmet pedig a Jack Laugher, Chris Mears duó nyerte, megszerezve ezzel Nagy-Britannia első sportági aranyérmét.

Forrás: AFP/Christophe Simon

Kettejük közül Chris Mears lehet boldogabb, hét éve ugyanis egy pennyt sem adtak volna az életéért az orvosok. 2009-ben kvalifikálta magát a 13–19 éves sportolók számára kiírt Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, azonban Sydneyben, még a verseny előtt súlyos állapotban kórházba került. A szülei találtak rá a szobája padlóján fekve görcsrohamok közepette, három napra kómába került, az orvosok öt százalékot sem adtak neki a túlélésre.

A vizsgálatok kiderítették, hogy az Epstein–Barr-vírus támadta meg a szervezetét, de ez önmagában nem okozna végzetes problémát. A legtöbb ember ugyanis fertőzötté válik élete során, de a tünetek a megfázáshoz vagy más vírusfertőzéshez hasonlóak, így a legtöbbször nem is veszünk róla tudomást.

Jack Laugher és Chris Mears Forrás: AFP/Christophe Simon

A vírus azonban a magas láz mellett máj- és lépmegnagyobbodással is járhat, Mears esetében is ez történt, és az állandó edzések, illetve ugrások miatt megrepedt a lépe. Annak ellenére, hogy az orvosok azt mondták, soha többet nem sportolhat, lassan visszatért a műugráshoz, és tizennyolc hónappal később a 2010-es Nemzetközösségi Játékokon ismét rajthoz állt Indiában.

Jack Laugher partnereként 2014-ben a glasgow-i Nemzetközösségi Játékokon és az idei londoni Európa-bajnokságon aranyérmet nyert, tavaly Kazanyban bronzérmes lett.

"Még mindig nem igazán hiszem el, hogy ez történt. Néhány éve még a halál kapujában voltam, büszke vagyok erre a sikerre" – nyilatkozta Mears.

Eredmény, férfi 3 méter szinkron,műugrás:
1. Jack Laugher, Chris Mears (Nagy-Britannia) 454,32 pont
2. Sam Dorman, Michael Hixon (Egyesült Államok) 450,21
3. Cao Jüan, Csin Kaj (Kína) 443,70

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről