Három kábítószercsempész meghalt a riói véres leszámolásban

crime Horizontal
Army soldiers patrol the entrance of the Vila do Joao shantytown where National Force soldier Helio Andrade was shot dead after entering by mistake, in Rio de Janeiro, Brazil, on August 13, 2016. Three elite police officers protecting Rio's Olympic Games came under fire Wednesday when they made a wrong turn and entered a slum run by drug gangs, authorities said. / AFP PHOTO / TASSO MARCELO
Vágólapra másolva!
Megöltek három feltételezett kábítószercsempészt egy rendőrségi akcióban Rio de Janeiro egyik legveszélyesebb nyomornegyedében, ahol egy rendőrt lelőttek a múlt héten. A műveletet felfegyverzett rendőrök hajtották végre helyi idő szerint kedden a Vila do Joao nevű városrészben, az olimpiai játékoknak is helyet adó Rio de Janeiróban.
Vágólapra másolva!

Az akció célja az volt, hogy elfogják a múlt héten lelőtt, elitalakulathoz tartozó rendőr, Hélio Andrade gyilkosait. A 25 éves Andrade járőrautójára az után nyitottak tüzet, hogy eltévedt, és véletlenül behajtott a nyomornegyedbe; az áldozat a fején szenvedett súlyos sebesülést, amelybe pénteken belehalt.

A Vila do Joao városrészben Helio Andrade meggyilkolása óta katonák vigyáznak a rendre Forrás: AFP/Tasso Marcelo

"A ma végrehajtott akció során, néhány méterre attól a helytől, ahol Hélio rendőrtisztet meglőtték, a rendőrség elitegységei összecsaptak nyolc fegyveres bűnözővel" – tájékoztatott keddi sajtóközleményében a rendőrség. "Négyet közülük golyótalálat ért, hárman belehaltak" – tették hozzá.

A negyedik sebesült férfit két másikkal együtt őrizetbe vettek. Ellenük lopott autó és fegyverek birtoklásáért, valamint kábítószer-kereskedelem miatt indul eljárás.

A Vila do Joao nyomornegyed Forrás: AFP/Tasso Marcelo

A világváros hat és fél millió lakosa rendkívül eltérő szociális helyzetben van, és a metropoliszban felfegyverkezett kábítószercsempész-bandák sok fejfájást okoznak a hatóságoknak. A gyakran erőszakos támadások és rablások mindennaposak.

A brazil hatóságok 85 ezer rendőrt és katonát mozgósítottak a városban zajló nyári olimpiai játékok biztonságának szavatolására; ez az állomány kétszerese a 2012-es londoni olimpiát biztosítók létszámának.