A NOB-elnök zéró toleranciát sürget a doppingolók ellen

Thomas Bach, NOB, olimpia
International Olympic Committee (IOC) president Thomas Bach attends a press conference following an Olympic summit on June 21, 2016 in Lausanne. Russian athletes who pass an individual test by the International Association of Athletics Federations can compete under their nation's flag at the Rio Games, the Olympics chief said today. FABRICE COFFRINI / AFP
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach továbbra is úgy véli, örökös eltiltással kellene büntetni azokat a sportolókat, akiket doppingvétségen érnek.
Vágólapra másolva!

A német sportvezető eddig kétszer próbálta keresztülvinni elképzelését, ám mindannyiszor jogi akadályokba ütközött. A NOB először 2011-ben megpróbálta bevezetni azt a szabályt, mely értelmében a

hat hónapos vagy annál hosszabb eltiltással sújtott doppingolókat automatikusan kizárták volna

a következő olimpiáról, ám a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem engedélyezte ennek bevezetését.

A szervezet megpróbálta kizárni a riói olimpiáról azokat az orosz sportolókat, akiket a múltban tiltott teljesítményfokozók használatán értek. Ez lett volna Oroszország egyik büntetése az államilag irányított doppingolás miatt, ám a CAS ezt sem engedélyezte. A bíróság azzal érvelt, hogy a már büntetett sportolókat nem lehet kétszer szankcionálni.

homas Bach Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Több alkalommal is próbálkoztunk az örökös eltiltás bevezetésével. Sajnos a CAS nem akar annyira szigorú lenni a kérdésben, mint mi. Ugyanakkor megértjük, hogy jogi okok miatt nem lehetünk keményebbek" - mondta Mark Adams, a NOB szóvivője szombaton.

máskülönben a CAS nem fogja elfogadni azt. Bach elnök továbbra is szigorú marad a kérdésben, meglátjuk, megvalósítható-e az elképzelésünk jogi szempontból" - tette hozzá. A jelenlegi szabályozás szerint a tiltott szerek használatán ért sportolók eltiltásuk letöltése után részt vehetnek bármilyen nemzetközi versenyen, beleértve az olimpiát is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!