A magyaroknak nem kellett, a románokkal éremre hajt Rióban

Szűcs Gabriella, Laura Chiper, kézilabda, Rio 2016, olimpia
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 10: Gabriella Szucs of Romania celebrates with Laura Chiper of Romania after winning the Womens Preliminary Group A match between Romania and Montenegro at Future Arena on August 10, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A nagyváradi születésű, kettős állampolgársággal rendelkező Szűcs Gabriella – félévnyi debreceni kitérőt leszámítva – 2008 óta Romániában kézilabdázik, 2015-ben pedig elfogadta a román válogatott hívását, miután a magyar csapat akkor már három éve nem hívta. A románokkal tavaly vb-bronzérmet nyert, most pedig ő a riói olimpia egyetlen magyar kézilabdázója. A 31 éves balátlövővel a spanyolok elleni győztes meccs után beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Szűcs Gabriella 2004 és 2011 között a magyar válogatott tagja volt, az első évben Eb-bronzérmes, egy évvel később vb-harmadik lett, és tagja volt a pekingi olimpián elődöntőbe jutó, végül negyedik helyezett válogatottnak.

Ezután valami megtört, a magyar szövetségi kapitányok nem számítottak rá. Eltelt egy év, majd még egy, aztán jött a harmadik, ő pedig hiába várta, hogy hívják. Közben a román bajnok Oltchim Valceához igazolt, majd a Zilahban folytatta, aztán 2013-tól 2015-ig Nagybányán, a HCM Baia Marában játszott. Jelenleg a Dunarea Braila játékosa.

Nagyon jóban van a román válogatott játékosaival Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lars Baron


2015 elején Bukarestben játszott Szuperkupa-döntőt a Nagybányával, ekkor figyelt fel rá Tomas Ryde, a román válogatott svéd szövetségi kapitánya, aki hamar megtudta, hogy a magyarok által mellőzött, kettős állampolgárságú játékost megszerezheti a csapata számára. Miután a 183 centi magas kézis igent mondott, megérkezett Németh András magyar kapitány meghívója is, de akkor már késő volt.

– emlékezett vissza az Origo riói tudósítójának kérdésére Szűcs.

A román válogatottban hamar befogadták. "Nagyon jól megértem magam a lányokkal, és ők is bíznak bennem, de a legfontosabb, hogy az edző a csapat oszlopos tagjaként számít rám."

Jelenleg főleg a védekezésből veszi ki a részét, és elégedett ezzel a szerepkörrel. "Nekem ez megfelel. Védekezésben megteszek mindent, aztán ha gyors indításra van esély, akkor fennmaradok támadásban is. Olimpián vagyunk, ilyenkor óriási élmény minden másodperc, amit a pályán tölthetek" – mesélte.

Jelenleg

ő az egyetlen magyar kézilabdázó az olimpián,

hiszen a magyaroktól sem a női, sem a férfi válogatott nem jutott ki Rióba. Sok üzenetet kap, keresik telefonon is, és biztatják, szorítanak neki Magyarországról. "Nagyon örülök, hogy ennyien buzdítanak otthonról is" – mosolyodott el.

Forrás: Origo


A csapatváltást csakis sportolói szemszögből éli meg, nagyon örül annak, hogy most itt lehet, mivel "olimpián szerepelni nagy büszkeség".

Rióban felkeresett nagyon sok magyar sportolót, csütörtök este beszélgetett is velük. "Gratuláltam nekik, hiszen nagyszerű, amit elértek eddig" – célzott a magyarok eddigi remek eredményeire.

Arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, hogy mi lehet az oka a két magyar kéziválogatott elrontott kvalifikációjának – "nem tudom, kérdezze meg az edzőktől!" –, de nagyon nem örült, amikor a női csapat elbukott a lengyelekkel szemben. "Követtem a magyarokat, nagyon sajnáltam, hogy nem sikerült a lengyelek ellen kijutniuk az olimpiára, talán egy kicsit több küzdés kellett volna, nem sok hiányzott.

Az olimpián még nagy csaták várnak rá és Romániára is. "Hál' istennek összejött a győzelem, nagyon kellett" – mondta a spanyolok elleni, 24-21-re megnyert meccs után.

Hét évig a magyar válogatottat erősítette Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


Romániának tényleg élet-halál kérdés volt a pénteki mérkőzés, hiszen eddig két vereséggel (Angola 23-19-re, Brazília 26-23-ra nyert ellene) és egy győzelemmel (Románia-Montenegró 25-21) a kiesés szélén állt a riói kézitornán. A továbbjutás meglehet, de ehhez az utolsó csoportmeccsen legalább döntetlent kellene elérniük Szűcs Gabrielláéknak.

A vb-bronzérmes válogatott szerinte sokáig eljuthat: "Jó csapatjátékkal és kemény védekezéssel bármelyik csapatot meg tudjunk verni. Bárkinek lehet jó és rossz napja, bízom benne, hogy eljön végre a mi szerencsénk is."

Az első két vereség után sok kritikát kapott a román válogatott, mégis fel tudott állni. "A család és az igaz barátok mellettünk voltak akkor is, amikor nem ment a csapatnak, nagyon köszönjük nekik.

A spanyolok elleni meccs sem volt sima, az ellenfél 17-11-es román vezetésről tudott 19-18-ra fordítani, ekkor a románokért szorítók igencsak megrémültek. "Mindenki egyre koncentrált, hogy muszáj továbbmennünk a csoportból, és tegyünk meg mindent ennek érdekében. Túlságosan izgultunk, amikor feljöttek a spanyolok, meg kellett nyugodnunk. De szerencsére feljavultunk, és sikerült nyernünk."

A tavalyi világbajnokság is döcögősen indult a román válogatott számára, végül mégis harmadik lett. "Jó volna, nagyon örülnénk neki, ha most is ilyen folytatás követné a gyenge kezdést. Koncentrálni fogunk a következő mérkőzésen, meg fogunk mindent tenni az egy óra alatt. A csapat nagyon jó játékosokból áll, és mostanra jól összeállt. Ha egységesek maradunk, eljuthatunk nagyon messzire."

Szűcs fontos játékosa a csapatnak, főleg a védekezésben számítanak rá, de nagyon együtt él a játékkal akkor is, ha épp a kispadon ül. A lelátóról kiszúrtuk, hogy a hajrában egy szívet formált a kezéből. "Szívet mutattam a kapusunknak, amikor kivédte a hétméterest, de ugyanígy üzentem a családomnak is, mert nagyon szurkolnak otthonról."

Bármilyen mezben jól érzi magát

Alapos a gyanú, hogy a román válogatott formaruhája hamisított, az olasz Kappa helyett silány minőségű kínai termékeket kaptak a sportolók. Szűcs Gabriella ezt tőlünk tudta meg, és eddig még észre sem vette. „Nem beszéltünk erről semmit. Ilyenkor kit érdekel, ha már itt vagyok az olimpián? Nem foglalkozom ezzel" – zárta rövidre a témát. Egy román kézis megmutatta az Origo tudósítóinak, hogy a pólóján Kappa-jel helyett valami egészen más látható, és a felső anyagán is érezhető volt, hogy ez bizony kínai piacos termék lehet.