Merényletet terveztek Rióban a francia sportolók ellen

Security intensified for Rio Olympics SQUARE FORMAT
Brazilian armed foreces are mobiliezed for the upcoming Rio Olympic Gamee in Rio De Janeiro in Brazil on July 9, 2016. Brazilian governmnet beefed up additional 3,000 troops to ensure public safety.( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A francia titkosszolgálat egyik vezetője beszélt erről egy parlamenti meghallgatáson. Elmondása szerint egy brazíliai iszlamista szervezet készült az akcióra. A brazil titkosszolgálat ugyanakkor nem tud ilyen fenyegetésről.
Vágólapra másolva!

A francia titkosszolgálat katonai igazgatóságának vezetője, Christophe Gomart még egy májusi parlamenti meghallgatáson mondta el, hogy egy társszervezettől kapott információk szerint az augusztusi riói olimpia idején egy helyi iszlamista csoport a francia sportolók elleni merényletre készül.

A Liberation nevű francia lap által közölt dokumentumokban az olvasható, hogy a támadást akkor tervezték végrehajtani,

amikor a francia sportolók a repülőtérről a városba utaznak

. A lap által megszerzett iratok szerint Gomart úgy vélte, nem szükséges nyilvánosságra hozni a fenyegetés tényét.

Próbálnak mindenre felkészülni a riói biztonsági szervezetek Forrás: NurPhoto/Luiz Souza/NurPhoto/Luiz Souza

A meghallgatást vezető francia parlamenti képviselő még soha nem hallott arról a szervezetről, amelyik az állítólagos támadást tervezte, és a brazil titkosszolgálat vezetője, Wilson Roberto Trezza is úgy nyilatkozott, hogy nincs információjuk a Gomart által említett támadásról.

A terrortámadások veszélye ugyanakkor állandóan napirenden van az olimpia közeledtével. Júliusban a brazil igazságügyi miniszter, Alexandre Moraes azt mondta, hogy

„lehetséges, de nem szükségszerű"

, hogy bekövetkezzenek ilyen támadások, míg José Mariano, Rio biztonsági főnöke „első számú" problémának nevezte a terrorizmust.

Kilenc veszély

Rio de Janeiro polgármester, Eduardo Paes már többször is támadta kormányt, hogy nem teszi meg a szükséges intézkedéseket a veszély csökkentésének érdekében. Egy áprilisi állásfoglalás kilenc kockázati tényezőt jelölt meg az olimpia alatt, ezek között

első helyen a terrorcselekmények elkövetésének veszélye áll,

megelőzve a tüntések alatti erőszakos cselekményeket, a városi bűnözést, a városi közlekedés összeomlásának lehetőségét, a közegészségügyi kockázatokat, az alapellátások kockázatait, a kibertámadásokat, a természeti katasztrófákat és az egyéb incidenseket.

Az olimpia alatt 85 000 rendőr, katona és egyéb rendfenntartó lesz szolgálatban. A hír különösen aggasztó a csütörtöki nizzai terrortámadást követően.