Megmentették Phelpset, négy világcsúcs az uszodában

Vágólapra másolva!
Bár nem volt magyar érdekeltség, mégis szenzációs versenyeket hozott a hétfő délelőtti úszóprogram Pekingben. A zimbabwei Kirsty Coventry 100 méteres női háton már az elődöntőben világcsúccsal jelezte, hogy nem viccel, az aranyért jött, a japán Kitadzsima Kozsuke szintén új rekordot állított fel, ráadásul ezzel megvédte címét 100 méter férfi mellen. Nagy meglepetésre a brit Rebecca Adlington győzelmével ért véget a női 400 gyors, a szigetországiak 38 év után nyertek ismét aranyat női úszószámban. A nap legnagyobb versenyét a férfi 4x100 méteres gyorsváltó hozta, amelyben millimétereken múlt, hogy az Egyesült Államok négyese maga mögé utasította a francia négyest, így életben maradtak Michael Phelps nyolc aranyról szőtt álmai. A számban egyszerre két világrekord is született.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Pekingből

Tíz perccel a kezdés előtt még üresen ásítozott a Vizes Kocka lelátójának fele, aztán a kezdésre kicsit javult a helyzet, de így is elég sok üres hely volt, pedig Katie Hoff, Michael Phelps és számos nagy név szerepelt a programban. A magyar csapat nem volt érdekelt a délelőtti elődöntőkben, illetve finálékban, de izgalmakban így sem volt hiány.

A 100 m női hát elődöntőivel kezdődött a nap, és a hölgyek egyből nagyon belehúztak, a zimbabwei Kirsty Coventry ugyanis világcsúccsal üzent a többieknek. Az Athénban mindhárom színű medálból egyet-egyet begyűjtött zimbabwei nemzeti kincs 58.77 másodperces idejével átadta a múltnak a címvédő Natalie Coughlin július 1-én felállított, 58.97-es világrekordját, és így értelemszerűen első helyen került be a döntőbe.

Michael Phelps nem csipkedte magát ennyire, az amerikai sztár természetesen ott lesz a 200 gyors utolsó futamában, de hárman is jobbak voltak nála az elődöntőben, honfitársa, Peter Vanderkaay, a koreai, 400 gyorson győztes Park Te Hvan és a dél-afrikai Jean Basson.

Az első hétfői döntő a női 100 méteres pillangóúszás volt, amelyben a nagy esélyes Libby Trickett (lánykori nevén Lenton) féltávnál még világcsúcs részidőn belül fordult és a második ötvenen is magabiztosan vezetett. Ugyan az amerikai Christine Magnuson kicsit feljött rá nagy hajrával, végül az ausztrál csaphatott diadalmasan a levegőbe, bár a világrekord nem lett meg. A hazaiak nagy bánatára Csou Ja-fej lemaradt a dobogóról, a bronzérem ugyanis Jessicah Schipperé lett.

A férfiaknál címvédés történt 100 m mellen, a japán Kitadzsima Koszuke ráadásul világcsúccsal ünnepelte az ismétlést, másodikként az elődöntőben olimpiai rekordot úszó norvég Alexander Dale Oen végzett, az eddigi rekorder Brendan Hansen meglepetésre hoppon maradt, mert a francia Hugues Duboscq csapott harmadikként a célba.

Férfi 100 m háton állandóan mozgásban volt az olimpiai rekord, az előfutamban az amerikai Matt Grevers úszott 53.41-et, amit aztán az orosz Arkagyij Vjacsanyin 53.06-ra módosított a döntőbe jutásért rendezett futamban. Ám ez pünkösdi királyságnak bizonyult, mert egyből ezután az ausztrál Hayden Stoeckel 53 másodperc alá ment (52.97).

Forrás: MTI

Phelps hatalmasat ordított

Óriási versenyt hozott a női 400 gyors döntője, az első százon a hétfőn már 100 háton is úszó olimpiai és világbajnok Laure Manadou volt a leggyorsabb, a kalandos szerelmi életéről is elhíresült francia világcsúcson belül tudta le a táv egynegyedét. Féltávnál már az amerikaiak "női Michael Phelpsje", Katie Hoff állt az élen, aki 400 vegyesen meglepetésre csak bronzig jutott. Úgy tűnt, most lesz alkalma vigasztalódni, mivel az utolsó 100 méterre majdnem egymásodperces előnnyel fordult.

Azonban ez sem volt elég a győzelemhez, mert a brit Rebecca Adlington szenzációs hajrával és jobb benyúlásával megfricskázta Hoffot. A harmadik helyen is egy brit végzett Joanne Jackson személyében, történt mindez öt perccel azután, hogy a BBC olimpiai fórumán egy FloridaGer nevű hozzászóló azon polemizált, miért megy ilyen gyengén a szigetországi sportolóknak a játékokon... Az előfutamban olimpiai rekordot elért olasz Federica Pellegrini csak ötödik lett, míg Manadou kis túlzással belefulladt a vízbe, mivel nyolc másodperccel maradt el a győztes idejétől, és utolsóként érintette a falat.

Aki azt hitte, hogy nem lehet a 400 gyorsnál izgalmasabb versenyt látni a Vizes Kockában hétfőn délelőtt, az elhamarkodottan ítélkezett, mivel a férfiak 4x100-as gyorsváltójában valami elképesztő futamot produkáltak a fiúk. Sokan előzetesen attól tartottak, hogy Phelps nyolc aranyről szőtt álmai éppen ebben a számban feneklenek meg, és a félelmük nem is volt alaptalan, mert a baltimore-i csodabogár csak második helyen adta át a stafétát Garrett Weber-Gale-nek az első száz után, az ausztrál Eamon Sullivan gyorsabb volt nála. Sullivan egyébként 47.24-et úszott, mellyel megjavította Alain Bernard 47.50-es, az idei eindhoveni Európa-bajnokságon, március 22-én felállított világcsúcsát.

Weber-Gale alaposan belehúzott, és féltávnál már az amerikaiak voltak az élen, majd két másodperccel jobb idővel, mint az aktuális világrekord! Azonban a francia négyes harmadik tagja, Frederick Bousquet hihetetlen tempóban száguldott, és hat tizedes előnyt szerzett az utolsó százra. A franciáknál Alain Bernard, az amerikaiaknál Jason Lezak volt a befejezőember, az ausztráloknak biztos volt a bronz, de az aranycsatába már nem tudtak beleszólni.

Az utolsó méterekig úgy tűnt, Bernard behozza a franciákat, de Lezak centiről centire faragta le hátrányát és a végén nyolc századdal megelőzte Bernard-t. Az új világcsúcs 3:08.24, ez majdnem négy másodperccel jobb, mint a régi, hogy milyen futam volt ez, arról mindent elmond, hogy még az ötödik (!), az érmektől nagyon-nagyon messze lévő svédek is jobban mentek, mint a régi rekord. Ezek után nem csoda, hogy Phelps akkorát üvöltött, miután meglátta az USA feliratot az első hely mellett, hogy még a lelátón is hallani lehetett, ő is érezte, hogy nagyon közel volt ahhoz, hogy máris elfelejtse a nyolc aranyről szőtt álmokat...