Vass Dóra helytállt, de nem szerzett kvótát

Vágólapra másolva!
Vass Dóra a 37. helyen végzett a patraszi ritmikus gimnasztika-világbajnokság első szakaszában, vagyis nem került az első 24 közé, így nem szerzett olimpiai kvótát. Ez azt jelenti, hogy nem lesz magyar rg-s Pekingben, csak ha szabadkártyát ad a nemzetközi szövetség.
Vágólapra másolva!

Vass karikagyakorlatára 15,225, kötéllel bemutatott produkciójára 14,850, szalagbemutatójára 15,000 pontot kapott, így a zárás előtt jó eséllyel pályázott az elitbe kerülésre. Buzogánnyal azonban nem sikerült hibátlan gyakorlatot bemutatnia, a 14,850 pont pedig nem volt elég a további szereplés kiharcolására.

A 45,075 ponttal zárt fiatal tehetséget végül mindössze kevesebb mint hét tizedpont választotta el a 24-be kerüléstől.

Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára az első két szer után még reménykedett, hogy Vass ott lesz a legjobb 24-ben, mely alapján részt vehetett volna az úgynevezett második számú vb-n.

"A 37. helyezéssel is elégedettek vagyunk, elvégre első éves felnőttként szerepelt Vass a vb-n" - nyilatkozta a főtitkár, hozzátéve, hogy a ritmikus gimnasztika pontozásos sportág, idő kell ahhoz, hogy elfogadtattassa magát egy versenyző, s mivel Vass még nagyon fiatal, erre bőven lesz lehetősége.

"Három gyakorlatot hibátlanul mutatott be, mindössze a buzogányban volt egy kis ejtés" - mondta Thuróczi Zsuzsa szakmai vezető. "Sajnos most kijöttek a hátrányai annak, hogy ez pontozásos sportág. A 128 versenyző közül a 37. hely akkor is nagyon szép eredmény."

A másik magyar induló, Soós Viktória (karika: 12,325 pont, kötél: 13,125, szalag: 13,200, buzogány: 13,550) 92. lett a 128 fős mezőnyben.

A világbajnokság kétfordulós, az úgynevezett nyílt verseny után a legjobb 24 versenyző, de országonként legfeljebb kettő folytatja szereplését pénteken. Összesen 24 kvótát osztanak ki, de nem automatikusan a 24 pénteki résztvevő között. Az első 12 helyezett pekingi indulási joghoz jut, további nyolc kvóta a 13. helytől jár, de már országonként csak egyet lehet elvinni.

A húsz kvóta kiadása után a fennmaradó négy helyből háromról a Nemzetközi Torna Szövetség rg-technikai bizottsága dönt, míg egy szabadkártyát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ad majd ki.