Három olimpiai érmet várnak úszóinktól

Vágólapra másolva!
Egyelőre négy magyar úszó rendelkezik az olimpiai induláshoz szükséges időeredménnyel, de a szakvezetés úgy véli, Pekingben tizenkét-tizenöt úszó képviseli a magyar színeket. Az elvárás három érmes helyezés és 22-24 olimpiai pont. A Ruza József főtitkár, Kiss László kapitány, Güttler Károly juniorkapitány és Kausz István olimpiai bajnok orvos alkotta team szakmai elemzése szerint sokkal jobbak lesznek az olimpián, mint amilyenek a melbourne-i világbajnokságon voltak.
Vágólapra másolva!

Amint ezt több ízben hangoztatták, a magyar sport, a magyar úszósport számára az olimpia, Peking mindennél fontosabb. A melbourne-i vb tapasztalatai alapján a felkészülési időszak és a versenyeztetés jobb összehangolására van szükség. Túlzott megterhelést jelentett az Eb, majd a rövidpályás Eb, később a vb-szereplés, hat-hét hónap leforgása alatt három formába hozás. Ezen túlmenően alkalmazkodni kell az olimpia időrendjéhez, a döntők délelőtti időpontjához is: az idei és a jövő évi magyar bajnokságot már ennek megfelelően rendezik, és az edzések tematikáját is ehhez alakítják. A délutáni főedzés reggelre, míg az eddigi délelőtti kiegészítő, főleg erősítő edzés délutánra kerül.

Az eredményes, nagyobb létszámú csapat kialakítása érdekében vissza kívánnak térni a Széchy-Kiss páros sikeres időszakához, azaz emelni kívánják a központi felkészülés időtartamát. Ehhez több edzőtáborozásra, több forrásra, valamint erkölcsi támogatásra volna szükség. A szakmai vélemények szerint Kovács Ágnes, vagy akár Risztov Éva legjobb eredményével ezüstérmes lehetett volna Melbourne-ben, a mai reménységek viszont ettől az időeredménytől elmaradtak.

Bár Turi György bizonyára tudja, hiszen nem felejtette el a sikeres edzésprogram receptjét. Igaz, a közös edzést egyelőre nem mindenki vállalja. Mindehhez az úszó-vezérkar a MOB erkölcsi támogatását is kérte, mint ahogyan több ízben köszönetet mondtak azért, hogy a csapat Melbourne-ben a MOB segítségével megfelelő szálláshelyhez jutott, s egyetlen európai csapat volt, melynek nem kellett szállást változtatni a vb idején.

A sikeres felkészülés érdekében az elnökségi ülést, majd a közgyűlést követően edzői konferenciát rendeznek. Ennek során a válogatott keretbe korábban jelölt versenyzők edzőitől szakmai tájékoztatást várnak: mennyiben váltották valóra a célkitűzést, s hogyan használták fel az anyagi támogatást. Egyelőre csak négy úszó, Szepesi Nikolett, valamint Cseh László, Gyurta Dániel és Kerékjártó Tamás teljesítette az A szintet.

Forrás: [origo]

Reményt látnak arra, hogy továbbiak is elérik a szintet, s Pekingben tizenkét-tizenöt úszó képviseli a magyar színeket. Az eredményeket illetően három érmes helyezést várnak, de nem adják fel az arany megszerzésének lehetőségét sem, összesen huszonkét - huszonnégy pontot remélnek (Athénben két érmet nyertek, és huszonegy ponttal járultak hozzá a sikeres szerepléshez). "Tiszteletre méltó célkitűzés, kívánom, hogy sikerüljön valóra váltani" - vélekedett Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója.