Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagy Orsolya is kivívta a kvótát

Vágólapra másolva!
Szombaton a belgiumi Gentben rendezték meg a vívók olimpiai kvalifikációs európai zónaversenyét, amelyen női kardban Nagy Orsolya kvótát szerzett, s így már végleges, hogy tizenöt versenyzőnk utazik Athénba.
Vágólapra másolva!

A világranglisták március 31-i zárása alapján férfi és női párbajtőr-, valamint férfi kardcsapatunk, további két tőrözőnőnk szerzett ötkarikás kvótát. Az olimpián a csapatok hivatalosan csak három főből állhatnak, de lehet tartalékot is nevezni, aki szintén bevethető, ám eredendően a nézőtéren kell ülnie, s az olimpiai faluban sem lakhat. Athénban "hivatalosan" csak 200 vívó léphet pástra (a tartalékok nélkül), s mint ismert, női tőrben és női kardban csupán egyéni versenyt rendeznek.

Forrás: MTI

Az európaiak számára utolsó kvótaszerzési esélyt jelentő szombati genti zónaversenyen az egyes nemzetek csak azokban a szakágakban indíthattak egy-egy vívót, amelyekben addig még egyetlen kvótát sem szereztek. A belga városban így csak két magyar versenyző állhatott rajthoz, s férfi tőrben Marsi Márk, női kardban pedig Nagy Orsolya kapott bizalmat Szabó Bence szövetségi kapitánytól.

A zónaversenyen a férfiaknál párbajtőrben 24, tőrben 14, kardban 10, a nőknél párbajtőrben 21, tőrben 10, kardban csak 7 induló volt. Férfi tőrben, kardban és párbajtőrben, valamint női párbajtőrben az 1-2., női tőrben és kardban az 1-3. helyek értek kvótát. Ez alapján az Eb-bronzérmes Nagy Orsolyának jóval könnyebb dolga volt, mint Marsinak. Nagy ráadásul a világranglistán elfoglalt 22. helyével a papírforma alapján a legjobb volt a mezőnyben.

A versenyzők - amint az a sportágban megszokott - előbb hat-hétfős csoportokban vívtak, s az itt elért eredmények alapján kerültek fel a 32-es táblára, ahol egyenes kieséses rendszerben csatáztak tovább. A lebonyolítás különösen a női kardban volt fura, hiszen az egyetlen hétfős csoportban eleve mindenki vívott mindenkivel. Nagy Orsolya a csoport élén végzett, s így közvetlenül a legjobb négy közé került, ahol az ukrán Nedeskovszkajával már az olimpiai kvótáért csapott össze. S ezt könnyedén meg is szerezte, hiszen 15-5-re "elgázolta" az ellenfelét.

Férfi tőrben a csoportjában Marsi is jól vívott (négy győzelem, két vereség), s a nyolc közé került, ám az elődöntőbe jutásért már nem bírt az esélyesebb lengyel Mocekkel (5-15), így ő nem tudta megszerezni az olimpiai kvótát.

A genti zónaverseny után immár végleges, hogy az athéni olimpiára tizenöt vívónk, nyolc férfi és hét nő utazik:

férfiak:
párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván; tartalék: Kulcsár Krisztián
kard: Ferjancsik Domonkos, Lengyel Balázs, Nemcsik Zsolt; tartalék: Fodor Kende

nők:
párbajtőr: Hormay Adrien, Mincza Ildikó, Nagy Tímea; tartalék: Tóth Hajnalka
tőr: Mohamed Aida, Varga Gabriella
kard: Nagy Orsolya

Fábik Tibor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről