Vágólapra másolva!
Véget ért a 2022-es Budapest-Bamako-Rali, amely során 19 nap alatt majdnem 10 ezer kilométert tettek meg a résztvevők. Az esemény utolsó napján meghalt Pétery Szabolcs, aki évek óta tagja volt az indulók mezőnyének vagy a szervezőbizottságnak – számolt be a vezess.hu.

75 ország 247 csapata vett részt a ralin, ahol a résztvevőknek minden eddiginél hosszabb távot kellett megtenniük:

19 nap alatt 9400 kilométert autóztak,

amely során igazi kalandban lehetett részük megismerve Afrika szépségét, az ottani életet.

Szupermaratoni etapon szelték át Európát és a Földközi-tengert, és a hajókázás után a marokkói Tangerből rajtolt újra a mezőny. Az Atlasz-hegység és az első szaharai dűnerendszerek után a Draa völgye és az Atlanti-óceán homokos partja következtek.

Az öt kemény marokkói nap elteltével Mauritánia sivataga következett a sorban, Szenegál homokos szavannái, majd Guinea zöld dzsungeljei és vörös salakos magasföldjeire érkeztek. A mezőny november 7-én futott be Sierra Leonéba, ahol a célvonalnál várta a pilótákat az ország elnöke, Julius Maada Bio is.

A 19 napos esemény nemcsak az esetleges járvány miatt került az októberi időszakra, de a nyugat-afrikai esős évszak végéhez is igazítani kellett. A világ utolsó nagy kalandján ez volt az első alkalom, hogy az indulóknak sárra és esőre is készülniük kellett.

Hasonlóan a korábbi évekhez, a Budapest-Bamako-rali 2022-ben jótékonysági esemény is volt. Ezúttal

több iskolába, árvaházba és kórházba vittek adományokat a résztvevők.

Napelemes energiarendszert és számítógépeket vittek idén a magyar Afrika-kutatóról elnevezett, Sierra Leonéban található Torday Emil Általános Iskolába, míg egy másik kezdeményezés keretében az iskola melletti Magbondoline nevű faluban 2000 gyümölcsfa ültetésében segítettek a résztvevők.

Az esemény befutóját egy tragikus esemény árnyékolta be, ugyanis a Bamako egyik oszlopos tagja elhunyt.
„Pétery Szabolcs több volt, mint a Bamako család tagja.

Az idei futam úgy nyűgözte le, mint aki először jár Afrikában. Afrika a lelkében élt. Lazasága, mosolygós semmit túl nem aggódó tekintete és híres "majd kiadja" életfilozófiájá sokakat bűvöletébe ejtett – idéz a portál egy Facebook-bejegyzést. – Tegnap élete egyik legszebb napját élte Bureh Beachen az óceán partján, barátokkal, történet meséléssel és gin tonicozással.