Kiszáll a WTCR-ből és a TCR Europe-ból az Audi egyik ügyfélcsapata

WTCR, Jean-Karl Vernay, Leopard Racing Team Audi Sport, Marokkó
69 JEAN-KARL VERNAY, (FRANCE), LEOPARD RACING TEAM AUDI SPORT,AUDI RS3 LMS, action during the 2019 FIA WTCR World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, from April 5 to 7 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
A hétvégén utoljára áll rajthoz a WTCR mezőnyében az Audi ügyfélcsapata, a Team WRT, a belga istálló jövőre a TCR Europe-ban sem versenyez. A gyártó a Comtoyou-csapat maradására számít.

Elhagyja a WTCR és a TCR Europe mezőnyét a különböző GT- és túraautó-bajnokságokban sikeres és az Audival szoros együttműködésben dolgozó Team WRT, jelentette be a csapat a szezonzáró, malajziai hétvége előtt. A döntés azt jelenti, hogy 2020-ban a Team WRT és a Leopard Racing Team Audi Sport autói nem állnak rajthoz, a Comtoyou-csapat azonban maradhat a márkánál.

Az autót a Győrben készülő Audi RS 3-as mintájára építették Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

A WRT az elsők között szállt be a mai WTCR elődjének tekinthető TCR International Series-be, a Leopard Racing égisze alatt VW Golf GTI-ket indítottak. Stefano Comini és Jean-Karl Vernay révén az 1. és a 3. helyet érték el az egyéniben, és a csapatbajnokságban is a 2. pozícióban zártak. Vernay a következő évben megnyerte a TCR Internationalt és a következő évek során a regionális bajnokságokban további sikereket értek el, de a WTCR-ben nem tudtak a bajnoki címekért küzdeni.

A csapat közleménye ezt a „nem tökéletesen egyenlő feltételek” számlájára írta,

arra utalva, hogy az Audi RS 3 LMS-t kedvezőtlenül érintették az erőviszonyok kiegyenlítését megcélzó, ún. Balance of Performance intézkedések. „Kihívásokkal teli szezonunk volt és egyenlőtlen feltételekkel szembesültünk, de a csapat sohasem vesztette el a motivációját és nagyszerű profizmussal reagált. Meglátjuk, mi lesz Szepangban, de jó hír, hogy csak 10 kg-nyi büntetősúlyunk lesz” – nyilatkozta Pierre Dieudonné, a csapat sportigazgatója.

A Comtoyou révén a WTCR-ben maradhatnak az Audik, de gyári támogatást nem kapnak Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

Vincent Vosse csapatfőnök „izgalmas és sikeres fejezetnek” nevezte a TCR Internationalben és a WTCR-ben eltöltött összesen négy szezont, és nem zárta ki a visszatérés lehetőségét. „Sok szép emléket megőrzünk, és reméljük, hogy a jövőben lesz lehetőségünk visszajönni. 2020-ban a GT3 és a DTM-programunk mellett a Team WRT új kihívások elé is áll, ezeket hamarosan bemutatjuk” – mondta.

Vosse a közleményben nem említette, de a dhnet.be-nek kijelentette, a helyzet hátterében az áll, hogy a Volkswagen után az Audi sem kíván autót kínálni ügyfélcsapatoknak a TCR-ben.

„A magyarázat nagyon egyszerű – idézte Vosse-t a belga portál. – Miután a VW bejelentette, hogy a jövőben csak az elektromos autókra összpontosít, a vállalatcsoport másik márkája is úgy döntött, hogy nem vesz részt ebben a kategóriában. A DTM-ben az Audi felé vállalt elköteleződésünket természetesen fenntartjuk. Szerdán két új pilótát jelentünk be és megerősített gárdákkal fokozzuk a jelenlétünket a GT-programjainkban is.”

Az Audi inkább a GT3-ra koncentrál

Az Audi szerdán közleményben részben cáfolta Vosse nyilatkozatát. Gyári támogatást ugyan még a pilóták szintjén sem kívánnak nyújtani a különböző TCR-bajnokságokban, inkább GT3-as sorozatokra összpontosítanak, de az RS 3 LMS továbbra elérhető marad ügyfélcsapatok számára „nemzeti és nemzetközi szinten” egyaránt. Az autóból eddig 180 példányt gyártottak, az idén ezek összesen 312 futamon indultak.

„Miután a partnereinkkel közösen kijelöltük az irányvonalat a 2020-as évre, reméljük, hogy az Audi RS 3 LMS jövőre is versenyez majd a WTCR-ben – nyilatkozta Chris Reinke, az Audi Sport ügyfélversenyzésért felelős igazgatója. – A belga Comtoyou Racing kifejezte az érdeklődését, hogy 2020-ban is a WTCR-ben induljanak. Ezt nagy örömmel üdvözöljük, Jean-Michel Baertnek és csapatának kívánjuk, hogy az ötletük valósuljon meg.”