Vágólapra másolva!
Nagyot lép 2019-ben Szabó Krisztián, Magyarország legsikeresebb ralikrossz-autóversenyzője. A kétszeres Super 1600-as ralikrosz Európa-bajnok idén – egyedüli magyarként – teljes szezont teljesít a WRX-ben, vagyis a ralikrossz-vb-n, Mattias Ekström csapatában, az EKS-ben. Szabó Krisztián áprilisban Abu Dhabiban, az évadnyitó versenyen debütál. Célja, hogy világbajnok legyen. 

A sikereit korábban ralikrossz elsőkerék-hajtású Super 1600 kategóriájában elérő – 2016-ban és 2017-ben FIA Európa-bajnoki címet szerző – Szabó Krisztián 2018-ban váltott: ekkor kezdett versenyezni a Supercar kategóriában, melynek összkerékhajtású, kétliteres turbómotoros autói a világbajnokság mezőnyét is alkotják. A 26 éves magyar versenyző tavaly két Európa-bajnoki futamon indult el a csúcskategóriában, a korábbi világbajnok csapattal. Szabó Krisztiántól őrületes versenyt láthattunk tavaly ezeken a futamokon, a pilóta kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Világbajnok akar lenni Forrás: EKS

A sikeres együttműködésnek köszönhető, hogy Krisztián 2019-ben ismét az EKS-csapat tagjaként már ralikrossz-világbajnokságon szerepel a 2018-as Audi S1 Supercarral, a tavalyi gyári technikával, a szezon mind a tíz fordulójában négy kontinensen száguldhat végig.

„Amióta elkezdtem ralikrosszozni, a vágyam az volt, hogy egy napon a világbajnokságon versenyezzek” – mondta el Szabó Krisztián. „Ráadásul a csapatbajnokság tavalyi második helyezett csapatában leszek, Ekström áll majd mögöttem, aki bejelentette, hogy idén nem versenyez a bajnokságban állandó résztvevőként, így több ideje jut a csapat vezetésére.

Már a tavalyi Eb-versenyeken megszeretett, és rögtön az egyik pilótajelöltje lettem erre az évre.

Az EKS összetartó csapat, márciusban együtt készülünk fel, mielőtt áprilisban elkezdődik a szezon. Nagyon várom, hogy végre a világbajnokságon versenyezhessek. Lesznek ismerős pályák, ahol sokat mentem az Európa-bajnokságon, de több új is: rögtön a szezonnyitó Abu Dhabiban, aztán a belgiumi Spa, ahol a vonalvezetésbe az Eau Rouge is bekerül. Kanadába és Dél-Afrikába is utazunk, ami szintén izgalmas kihívás lesz, mivel az elmúlt pár évben nem versenyeztem Európán kívül.”

Tavalyi ERX-es beugrása fantasztikusan sikerült Forrás: EKS

Mattias Ekström hatalmas lehetőséget lát fiatal magyar versenyzőjében. „Szerettem volna Krisszel idén is együtt dolgozni, a tavalyi eredményei alapján nagyon szép jövőt jósolok neki. A 2019-es évre átalakult a WRX mezőnyének szerkezete, és úgy gondolom, Krisznek nagy esélye van ebben az évben itt a legjobbak között lenni, sőt, nyerni.

Éppen ezért javasoltam neki, hogy ne az Eb-n, hanem a világbajnokságon induljon.

Csapatfőnökként fogom segíteni a munkáját, a tavalyi év pilótaélményei még nagyon élénkek bennem, úgy gondolom, ezt is hasznosan tudjuk felhasználni az EKS idei szereplésénél. Krisztián szerintem nagyon sok embernek szerez majd meglepetést” – mondta a DTM kétszeres bajnoka a Grandioso International Managementnek.

Csapatfőnöke, a kétszeres DTM-bajnok Mattias Ekström (balra) nagy lehetőséget lát a magyar versenyzőben Forrás: EKS

2019-ben a világbajnokságon történt változások, a gyári támogatott csapatok, valamint a korábbi világbajnokok távozása miatt jelentősen átalakul a mezőny szerkezete. Nincsenek kiemelkedő esélyesek, ezért Szabó újonc létére nagy célt tűzött ki maga elé:

A lehető legjobb időben érkezem, mivel kiszálltak a gyárak, így kiegyenlítettebbé válik a verseny. Eddig nem volt sok esélye annak a versenyzőnek, aki nem gyári csapatban szerepelt, oda pedig nagyon nehéz volt bekerülni.

Most mindenki nagyobb eséllyel indul, köztük én is, különösen, hogy a tavalyi második helyezett csapat és autó áll mögöttem.

A háttér tehát adott, a világbajnok csapat, Ekström szakmai támogatása is, és felkészültnek is érzem magam. Az egész világbajnokságon átívelő célom, hogy a lehető legtöbb versenyen az első háromban végezzek, és ha ez sikerül, akkor a dobogós helyezés biztosan összejön év végére.

Most vagy soha lehetőségként tekintek erre az évre, és világbajnoki célokkal vágok neki a szezonnak.”

Audi S1 Supercarral a világbajnoki címért Forrás: EKS

A ralikrossz-világbajnokság 2019-es versenynaptára:

április 5-6.: Abu Dhabi, Yas Marina

április 27-28.: Spanyolország, Barcelona

május 11-12.: Belgium, Spa-Francorshamps

május 25-26.: Nagy-Britannia, Silverstone

június 15-16.: Norvégia, Hell

július 6-7.: Svédország, Höljes

augusztus 3-4.: Kanada, Trois-Rivières

augusztus 31-szept. 1.: Franciaország, Lohéac

szeptember 14-15.: Lettország, Riga

november 9-10.: Dél-Afrika, Fokváros