Pelé majdnem megverte a legendás magyar világbajnokot

Pelé galéria, foci, 2022.12.29., világbajnok brazil labdarúgó,  PELE. database FIFA World Cup 2006 soccer idol.world champion soccer SP Horizontal SOCCER PLAYER DRAW
PHOTO ASSEMBLY: PELE, Brazil, soccer, former soccer player, soccer star, portrait, portrait, QF ARCHIVE PHOTO from 05.12.2003 ? (Photo by SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi történetet osztott meg a Borssal a négyszeres világbajnok asztaliteniszező, Jónyer István, akinek egy alkalommal meggyűlt a baja Pelével.

A december 29-én 82 éves korában elhunyt háromszoros világbajnok futballista fénykorában igazi sportember volt, aki nem csak a focipályán találta fel magát. Ezt a saját bőrén tapasztalta meg minden idők egyik legjobb pingpongjátékosa, Jónyer István is.

1974-ben az akor még csak párosban világbajnok asztaliteniszezőt meghívták az ottani magyar kolónia könyörgésének engedve meghíváták a németországi Hausenstammba. Jónyer rendben megérkezett, első este a helyi csarnokban ütögetett, minden klappolt, csak azon csodálkozott, hogy miért izgult annyira a város polgármestere. A magyar sportoló annyit tudott, hogy valakivel egy bemutató meccset kell majd játszania.

"Köszönt és elment, csak később tudtam meg, nagyon izgult, hogy megérkeztem-e és rendben van-e minden. Akkor még nem értettem, miért a nagy drukk, hiszen én itt vagyok. Hiába kérdezősködtem, kivel kell majd játszanom, nevet nem mondtak, de megnyugtattak, hogy ismert versenyző lesz az ellenfelem" - mesélte a Borsnak.

Másnap aztán mindenre fény derült: Jónyer ellenfele ugyanis nem más volt, mint az akkor már friss háromszoros világbajnok Pelé.

Viszont már akkor kijelentette, az asztalnál nem ad kegyelmet nekem. Akkor tudtam meg, hogy vele kell pingpongoznom."

Pelé és Jónyer István a hausenstammi bemutató mérkőzésen Forrás: Bors

És gyorsan világossá vált, hogy Pelé nem viccelt. Az öt pontig tartó mérkőzés elején ugyanis gyorsan elhúzott 3-0-ra.

"Pelé, ahogy a kínai pingpongosok többsége akkoriban, tollszárfogással játszott, azonnal ütött egy csuszát, majd a következő poénban a hálóról csorgott át a labda az én felemre.

Győztem, ő gratulált és a fülembe súgta: Csipkedd magad István, mert nem érsz utol. Ma már tudom, hogy mire gondolt. Utolértem, sőt meg is előztem!" - mondta Jónyer arra utalva, hogy ő négyszeres világbajnoknak mondhatja magát.