Vágólapra másolva!
Február 19-én, 92 éves korában elhunyt Vida Gábor műkorcsolyázó olimpikon, az 1952-es oslói téli játékok 10. helyezettje, a világhírű Jégrevü egyik legnagyobb sztárja. A hírt a lánya megerősítette a Nemzeti Sportnak.

Vida Gábor a második világháború után egy utcai gödörben kialakított jégfelületen tanult meg korcsolyázni, és 1946-ban már korosztályos magyar bajnok lett.

1951-ben kezdett párost menni Szöllősi Évával, akivel Universiadékra, világ- és Európa-bajnokságokra, sőt még téli olimpiára is eljutott. Vida Gábor 1950-ben még egyéniben volt második a főiskolai világbajnokságok elődjén, 53-ban pedig már Szöllősi Évával párban nyerte meg a bécsi versenyt. Az 1952-es oslói téli olimpián 10. helyen végeztek, a legjobb vébészereplésük pedig egy nyolcadik helyezés volt, írja nekrológjában a hírek.csokonai15.hu oldal.

A Jégrevünek az elsők között lett a tagja, és a közel ötvenfős társulattal nyolc éven át, 2202 előadásban szerepelt. Vida Gábor 2010-ig edzősködött, tanítványai között olyan kiválóságok voltak, mint Almássy Zsuzsa, Póth Diana, Téglássy Tamara vagy Dorofejev Tamara.

2022. február 19-én, egy hónapon át tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után halt meg.