Lezuhant a légdeszkájával a francia repülő ember - videó

TOPSHOTS Horizontal TECHNOLOGY AIRCRAFT IN FLIGHT INVENTOR
In this screen grab from a handout video taken and released by Etoile Noire on August 4, 2019, Franky Zapata stands on his jet-powered "flyboard" as he arrives at St. Margaret's Bay in Dover, during his attempt to fly across the 35-kilometre (22-mile) Channel crossing in 20 minutes, while keeping an average speed of 140 kilometres an hour (87 mph) at a height of 15-20 metres (50-65 feet) above the sea. - Frenchman who has spent years developing a jet-powered hoverboard will again try to zoom across the English Channel on August 4, after a first attempt last month was cut short when a botched refuelling attempt sent him into the water. (Photo by Julian Nodowlsky / Etoile Noire / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ETOILE NOIRE / JULIAN NODOWLSKY " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Légi mutatványa közben egy tóba zuhant és megsérült a dél-franciaországi Biscarrose-ban a francia "légdeszkás" Franky Zapata - számolt be róla vasárnap a BBC hírportálja.

Zapata egy kiállításon vett részt, ahol házilag gyártott légdeszkájával a levegőbe emelkedett, elveszítette uralmát találmánya felett, és mintegy 15 méteres magasságból a Biscarosse-tóba csapódott.

Kórházba szállították, a hatóságok szerint jól gyógyul.

Az egykori jetskibajnok azután vált híressé, hogy 2019-ben találmányán repülve átkelt a La Manche csatorna fölött.

A közösségi médiára feltöltött videófelvételeken látható, ahogy Zapata pörögve a levegőbe emelkedik sugárhajtású eszköze segítségével, majd láthatóan elveszti irányítását a jármű felett, és a tóba zuhan.

A Sud Ouest francia portál arról számolt be, hogy a 40 éves férfi eszméleténél volt, amikor a mentőszolgálat kihalászta a vízből. A hatóságok később azt mondták az újságíróknak, hogy "jók a reflexei", a kórházban megfigyelés alatt tartják.

A francia média által "repülő embernek" becézett Zapatának a hétvégén többször is fel kellett volna lépnie, de Hélene Larrezet, Biscarosse polgármestere a helyi médiának azt mondta, hogy a baleset miatt lemondták a fellépését.

A légdeszka, vagyis flyboard, amelyet Zapata maga tervezett, épített és vezet, egyfajta sugárhajtású szörfdeszka, amelyet négy mikroturbina hajt,

és akár óránkénti 140 kilométeres sebességre is képes.


2019-ben jelentős figyelmet kapott, miután részt vett francia nemzeti ünnep párizsi felvonulásán, és futurisztikus járművén a katonai parádén részt vevők felett lebegett és repült.

Három héttel később átkelt a La Manche-csatorna felett, a 35,4 kilométeres távolságot mindössze 22 perc alatt teljesítette.

Egy héttel korábban az üzemanyagfeltöltéssel kapcsolatos nehézségek miatt első próbálkozásra kudarca fulladt Zapata csatornaátkelési kísérlete. Teljesítményét később őrültségnek nevezte.