Vágólapra másolva!
Olimpiai bajnok kajakozóként igyekszik elérhető példakép lenni a gyerekek számára, a pszichológusa tanácsára golffal kapcsol ki. Az Origo Sport Limit című műsorának forgatásán pedig kiderült: egyszer már alulmaradt az egyik műsorvezetővel szemben. Tótka Sándor élvezte a forgatást, még az is megfordult a fejében, hogy youtubernek áll. Hogy végül hogyan döntött, arról más kulisszatitkok mellett beszélt rovatunknak.

Régről ered Tótka Sándor és a Limit egyik műsorvezetője, Henry Kettner kapcsolata - habár a forgatásig egyikük sem tudott róla.

"Az olimpia óta kapcsolatban voltam Henryvel, már akkor tudtam, hogy lesz egy komoly forgatás.

A leges legelső korcsorportban, gyermek-1-ben versenyeztünk párosban, mi harmadikok lettünk, az első helyen meg egy fejkendőben evező páros futott be, akik közül az egyik a Limit műsorvezetője, vagyis Henry volt" - idézte fel a forgatás egyik legemlékezetesebb pillanatát Tótka Sándor.

Tótka Sándor (középen) és Henry Kettner (jobbra) már régről ismeri egymást a kajakozásnak köszönhetően Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olimpiai bajnok, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok sportoló felvillanyozva mesélt a felvétel körülményeiről.

"A tévés szerepléseim kimerülnek a szakmai interjúkban, elemzésekben, ezért is örültem nagyon, hogy más formában is megmutathatom magamat és a sportágamat is, ráadásul profi körülmények között. Jó korán kezdtünk, már reggel 7-kor a helyszínen voltam, Henry pedig szokás szerint elkésett.

Annyira hideg volt azon a napon, hogy miután megbeszéltük a stábbal, hogy mit kell eveznem a vágóképekhez, mindenki behúzódott a hangárba teázni, én meg egyedül kajakoztam mezítláb."

Megszokta már a hideget Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tótka Sándor azt is elárulta, hogy korábban gondolkodott rajta, hogy más felületen is megmutatja a hivatását.

"Az olimpia után megfogalmazódott bennem, hogy a Youtube-on meg lehetne fogni a fiatalabb korosztályt, és gondolkodtam rajta, hogy csinálok egy castornát. Aztán sokat beszélgettem Henryvel, és rájöttem, hogy mennyi munka van abban, és nem is tudnám olyan magas színvonalon csinálni, ahogy mondjuk ő.

Úgyhogy inkább a kajakozással foglalkozom továbbra is, a youtuberes ambícióimat pedig a háttérbe szorítom."

Henry számára egyáltalán nem ismeretlen a kajakozás Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két műsorvezető, Henry Kettner és Kempf Zozo közötti párbaj aktuális fordulójában a kajakozástól valami egészen távol eső sportágat próbálhattak ki a házigazdák.

A golf Kempf Zozo számára is teljesen új terület volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Úgyhogy a golf mellett döntöttünk. A pszichológusom tanácsára kezdtem el golfozni, megkerestem az ország legjobb oktatóját, megtanultam és beleszerettem. Mármint a sportágba. Nagyon megtetszett benne, hogy nagyon koncentrálni kell, ha egy pillanatra is kibillenek, máris kuka az egész, és építhetem a nulláról újra a taktikát."

Golfozás volt Tótka Sándor kihívása Fotó: Csudai Sándor - Origo

A karrier építése mellett arra is figyel, hogy olyan példakép legyen a gyerekek számára, amilyenre ő is vágyott kcisiként.

"Az én koromban nem nagyon lehetett a sportikonokkal találkozni, ha volt is rá alkalom, az mindig feszengős volt. Ezért odafigyelek, hogy közvetlen legyek és elérhető. Nemrég például kondizás közben odajött hozzám egy kisgyerek, hogy megkérdezze, hogyan egyeztetem össze az edzést a kajakozással. Elkezdtem mesélni neki, közben egyre többen gyűltek körénk, tíz perc múlva már húsz-harminc kissrác állt körülöttem.

Nagyon nyitottak, én pedig szívesen beszélgetek velük, nekem ez egyáltalán nem megterhelő, sőt, nagyon fontosnak tartom, mert sosem lehet tudni, hogy egy jól időzített mondattal nem indítok-e el valakit a sportkarrier felé."