Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka nem rég az úszás forradalmának élharcosa lett, ezúttal viszont más területen állt a jó ügy mellé: egy könyv nagykövete lesz. Erről beszélt a háromszoros olimpiai bajnok úszónő a Nem Adom Fel kávézóban Vecsei H. Miklóssal, a POKET-könyvek ötletgazdájával.

A POKET a Junior Prima-díjas színművész, Vecsei H. Miklós ötletéből született meg: könyveket okostelefon-méretűre zsugorítanak, és Budapesten több kihelyezett könyvautomatában árulják. A kezdeményezés hatalmas sikert aratott, az első félévben 60 000 példány talált gazdára. Minden egyes kötetnek van egy nagykövete, a 12.-nek pedig Hosszú Katinkát választották. A csodálatos tenger egy 15 éves finn kamaszlányról, Juliáról szól, aki keresi a helyét a nagyvilágban, miközben több fronton is igyekszik helyt állni.

A POKET egyébként nemcsak a könyvek miniatürizálásáról szól, erről beszélt Vecsei H. Miklós:
„Ez nemcsak olvasásnépszerűsítő projekt, hanem közösségépítő is. Sok fiatal keresi a helyét, egyedül olvasnak, főleg őket szeretnénk összehozni. Ahogy Katinka az időeredményeit másokkal, úgy az olvasók is szeretik megosztani élményeiket a könyvről, amit a kezükbe vettek."

A háromszoros olimpiai bajnok úszónő és a színész is hozott magával egy-egy fiatal tanítványt, így négyen egy instant olvasókört, vagy könyvklubot hoztak létre, majd A csodálatos tengerről beszélgettek.

Hosszú Katinka és Vecsei H. Miklós, köztük a tanítványok Forrás: Origo

Katinka arról is mesélt, milyen könyveket forgat:
„Főleg önéletrajzi és üzleti könyveket szoktam olvasni. Vezetek egy céget anélkül, hogy ezt tanultam volna, amit ezzel próbálok pótolni. De megfogadtam, hogy innentől kezdve egy önéletrajzi után egy szépirodalmi következik majd."

Az esemény után az Origónak is szívesen beszélt arról, mit jelent neki az, hogy egy könyv nagykövete lehet, de kitért természetesen az úszásra is:

Egyébként példaképemet, LeBron Jamest láttam sokat olvasni, aki a rájátszások alatt szokott így lazítani. Az ő önéletrajzi könyvét is nagyon várom már, mert már nemcsak mint sportolóra, hanem üzletemberre is felnézek. Ráadásul már csapattulajdonos is vagyok az ISL-ben, gőzerővel megy az úszók toborzása, a kapcsolatteremtésben szerencsére sokat segít a közösségi média. Márciustól lehet hivatalosan is aláírni a szerződéseket, de néhány klasszis úszóval már szóban megállapodtam, élesedik tehát a helyzet. Nagy játszma, ráadásul az úszóknak is teljesen új ez a terep, nem tudják, hogy működik, izgalmas lesz!"