Élő:

Visszavonul a piteevő, csak a botrány marad utána

Vertical
Sutton United's English goalkeeper Wayne Shaw (C) applauds supporters on the pitch after the English FA Cup fifth round football match between Sutton United and Arsenal at the Borough Sports Ground, Gander Green Lane in south London on February 20, 2017. Arsenal won the game 2-0. / AFP PHOTO / Glyn KIRK / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Bejelentette visszavonulását Wayne Shaw a Sutton United kapusa, aki azzal vált híressé, hogy az Arsenal elleni FA-kupa találkozón jó ízűen elfogyasztott egy pitét a kispadon. A jelenet utóélete zajosabb lett, mint azt bárki gondolta volna.

Az ötödosztályú csapat - amelyik története során először jutott el az ötödik körig az FA-kupában, ahol 2-0-ra kikapott az Arsenaltól - majd' 150 kilós cserekapusának lemondását a klubja elfogadta, ezzel azonban még koránt sincs vége a történetnek.

146 kilós kapus volt az Arsenal-meccs sztárja

Az angol sajtóban már csak pie gate (pite botrány) néven futó esetet ugyanis már vizsgálja az angol szövetség (FA) fogadási visszaélésekre szakosodott bizottsága. A szabály ugyanis nem csak azt mondja ki, hogy a játékosok nem fogadhatnak semmilyen focival kapcsolatos témában, de azt is, hogy nem adhatnak ki olyan információt, amivel segíthetnek másokat.

Wayne Shaw utoljára öltött meccsszerelést Forrás: AFP/Glyn Kirk

Márpedig azt már a meccs előtt tudni lehetett, hogy az egyik fogadási oldal 8-1-es szorzóval adja, hogy a kapus enni fog a meccs alatt, és ezt mutatni fogja a tévé.

Shaw a Good Morning Britain című tévéműsorban elmondta, hogy tisztában volt és van vele, hogy játékosként nem köthetet fogadást, és nem tett ezt meg. "Talán páran tudhattak róla (hogy lehet fogadni - a szerk.), a csapatból néhányan, meg egy pár haver és szurkoló. Gondoltam, ez a kis ugratás belefér.

Shaw azt is elmondta, hogy a csapattársak ugratták a fogadás lehetőségével a meccs előtt. "Egész nap nem ettem, majd meglátjuk. Aztán, amikor már minden cserén túl voltunk, az Arsenal pedig 2-0-ra vezetett, arra gondoltam, hogy hát akkor, miért ne csináljam meg" - mondta az erős csontú kapus.

Szünetben többen is látták, hogy Shaw átugrott a büfébe, beszerezni egy kis harapnivalót.

Az FA-kupa ötödik körébe jutással fennállása legnagyobb sikerét elérő Sutton United ügyvezetője, Pau Doswell viszont korántsem vette ilyen könnyedén a történteket. "Azt hiszem Wayne a 150 kilós súlyát kihasználva lett globális szupersztár. Kihasználta az esélyt, hogy kapjon egy kis extra médiafigyelmet. Az igazságot persze nem tudom, de nem lepett meg, ami történt. De azt hiszem ez nem vet ránk jó fényt."