Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 31. fordulójában az Arsenal 2-0-ra legyőzte a Luton Town csapatát az Emirates Stadionban, ezzel a Liverpoolnál egy meccsel többet játszó észak-londoni csapat a tabella élére állt.

A találkozónak Mikel Arteta együttese volt az esélyese, még úgyis, hogy a Manchester City elleni múlt hétvégi rangadó után a baszk edző öt helyen is változtatott a kezdőcsapatán. A saját nevelésű Emile Smith Rowe több mint két hónap után tért vissza a kezdőbe, míg a szezont sérülés miatt javarészt kihagyó Thomas Partey tavaly augusztus után volt ott ismét az Ágyúsok alapcsapatában.

Reiss Nelson 2020 júliusa óta először lépett kezdőként pályára a Premier League-ben, 1358 nappal az után, hogy kezdett és győztes gólt lőtt egy Liverpool elleni bajnokin. Ennél hosszabb idő csak Mathieu Flamini (5 év és 162 nap) és Sol Campbell (3 év 296 nap) kezdőként való pályára lépése között telt el az Arsenal csapatánál. 

Az Arsenal felforgatott kezdővel is folyamatosan dominált a Luton Town ellen, Arteta csapata közel 70%-ban birtokolta a labdát, a 24. percben pedig egy gyönyörű góllal szerzett vezetést. Smith Rowe szerzett labdát az ellenfél térfelén, ebből kontrázott az Arsenal, az akció végén Kai Havert tálalt Martin Ødegaard elé, a norvég csapatkapitány pedig 11 méterről a jobb alsóba bombázott. 

Martin Ødegaard és Kai Havertz ünnepelnek
Fotó: AFP

Ødegaard a legutóbbi három bajnoki gólját egyaránt a Premier League újonccsapatai (Burnley, Shffield United, Luton Town) ellen lőtte, és mindhárom meccsen ő nyitotta a gólok sorát. 

A folytatásban támadásban maradt az Arsenal, a 44. percben pedig növelni tudta az előnyét. Smith Rowe kapott egy remek kiugratást a bal oldalon, kapura tört, de éles szögből nem lőtt kapura, hanem középre centerezett Reiss Nelson felé, azonban a Luton védője, a menteni igyekvő Hasioka Daiki a saját kapujába sodorta a labdát.

A második félidőben az Arsenal visszavett a sebességi fokozatból, passzívan tartotta a labdát és igazán nagy helyzetet sokáig nem dolgozott ki. A Luton Town ettől ugyan felbátorodott, de minőségben nem tudta felvenni a versenyt az észak-londoni csapattal, így a találkozó második játékrésze eseménytelenül ment le. 

Győzelmével az Arsenal egy ponttal megelőzte a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpoolt és a tabella élére állt. A Mersey-parti csapat azonban csütörtökön ismét előzhet, ha legyőzi az Anfielden az újonc Sheffield Unitedot. 

Haaland helyett ezúttal Foden szállította a City góljait
Fotó: AFP

A bajnoki címvédő Manchester City 4-1-re legyőzte az Aston Villa csapatát az Etihad Stadionban. Pep Guardiola csapata a spanyol Rodri góljával szerzett vezetést a 11. percben, erre még válaszolni tudott Unai Emery együttese a kolumbiai Jhon Duran gyönyörűen kijátszott ziccerével. Az első félidő hosszabbításában aztán City ismét megszerezte a vezetést Phil Foden szabadrúgásgóljával, majd a fordulás után az angol válogatott középpályás még kétszer megvillant, így Foden mesterhármassal zárta a meccset, a City pedig pontszámban beérte a Liverpoolt, de rosszabb gólkülönbsége miatt maradt a harmadik helyen. 

A 23 éves Foden már a harmadik mesterhármasánál jár a Premier League-ben. Ennél többször csak Robbie Fowler (7), Michael Owen (7), Harry Kane (6) és Erling Haaland (5) szerzett többet, mielőtt betöltötte volna a 24. életévét.

 

Nem mellesleg Foden az ötödik játékos az idei szezonban, aki minden sorozatot figyelembe véve több mint húsz gólt lőtt és legalább tíz gólpasszt adott. Érdekesség, hogy ebből az öt játékosból (Kane, Bellingham, Watkins és Foden) négyen angolok.

 

Foden egyébként 81 gólnál jár a Manchester City csapatában, de ezen a meccsen talált be először szabadrúgásból.

Premier League, 31. forduló:
Arsenal-Luton Town 2-0 (2-0)
Manchester City-Aston Villa 4-1 (2-1)
Brentford-Brighton 0-0

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.