Vágólapra másolva!
Az Európa Minifutball-szövetség (EMF) csütörtök kora délután kisorsolta a 2024-es szarajevói Európa-bajnokság csoportjait. A magyar válogatott a vb-címvédő Romániával, Lengyelországgal és Törökországgal került egy négyesbe.

Már a sorsolás előtt tudni lehetett, hogy nem lesz könnyű dolga a tavalyi világbajnokságon világbajnoki bronzéremig jutó magyar válogatottnak a Bosznia-Hercegovinában zajló kontinensviadalon, ugyanis "csak" a második kalapból várhatta a sorsolást.

magyar válogatott
A magyar válogatott egy csoportba került a románokkal 
Fotó: EMF

Ennek az volt az oka, hogy az európai szövetség az előző, kassai Eb-t vette alapul, ami Trencsényi János csapatának nem kedvezett, hiszen első kalapos lenne a magyar együttes az európai ranglista alapján is, de azt a koronavírus okozta leállás miatt semmissé tette az EMF.

A magyar válogatott egy csoportban a vb-címvédő románokkal

A magyar válogatott az első kalapból 

a vb-címvédő Romániát kapta, majd Lengyelországot és Törökországot sorsolták a mieink mellé a ceremónián a D-csoportba.

A csoportokból az első két helyezett válogatottak mellett a négy legjobb harmadik is továbbjut a nyolcaddöntőbe, ahonnan már egyenes kieséses szakaszban folytatódik az Európa-bajnokság.

D csoport:

  • Románia
  • MAGYARORSZÁG
  • Lengyelország
  • Törökország

"A sorsolást követően több minden futott át a fejemben. Az első kalapos csapatok közül szerintem vitán felül a legerősebb csapat került mellénk. Ettől függetlenül a felkészülésünk első felét az ellenük két hete lejátszott dupla edzőmérkőzés határozta meg, így most 

azt gondolom, hogy jó játékot mindenképp, de meglepetést kevésbé várhatunk tőlük, fel fogunk készülni rájuk. A 3. kalapos csapatok között kapott besorolást több olyan nemzet, akik már megmutatták azt, hogy komolyan számolni kell velük. Ennek fényében a lengyel válogatott talán kevésbé tartozik közéjük, 

és ha bár van múltjuk a sportágban, mégis bizakodva várjuk az összecsapást. A 4. kalapból a törököket sorsolták a csoportba, akikkel Kassán szintén találkoztunk, akkor egy könnyed sikert értünk el. A minifoci azonban egy olyan sport, ahol a hátrébb rangsorolt válogatottak is fel tudnak állni akár egy teljesen új és ütőképes csapattal, így kicsit sötétben tapogatózunk, viszont nagyon várjuk már, hogy ott lehessünk és kipróbáljuk magunkat Európa legjobbjai ellen" - mondta Barabás Miklós, a magyar válogatott csapatkapitánya.

Trencsényi János,
Trencsényi János szívesen elkerülte volna a románokat
Fotó: Vaszko Viktor

"Élőben néztem a feleségemmel a sorsolást. Ilyenkor szoktunk előre tippelni, mely csapatokat kapjuk majd meg. Ő Szlovákiát tippelte, én pedig Romániát, nekem lett igazam. Adott a feladat, ebből a csoportból kell továbbjutni. A románokkal nemrég két edzőmérkőzést is játszottunk, ráadásul a vb-n is találkozunk velük, nem tudom, ez kinek lesz majd jó az Eb-n. A játékosok nagy része így testközelből tapasztalhatta meg, milyen játékerőt is képviselnek. Nem örülök neki, hogy a románokat kaptuk, de nem ők sem legyőzhetetlenek. A másik két csapatról kevesebbet tudok, bár a törökökkel a kassai Európa-bajnokságon találkozunk és akkor könnyen nyertünk. A lengyeleket majd fel kell térképeznünk. Attól szép a minifoci, hogy a hátrébb rangsorolt válogatottak is tudnak meglepetéseket okozni. Azért itt meg kell jegyezni, hogy érdekes, miért csak az előző Eb-szereplést veszik alapul, nekünk az első csoportban lett volna a helyünk. 

Ennek ellenére tovább kell jutnunk a csoportból, még ha Románia ellen nem is mi leszünk az esélyesek. A lengyelek és a törökök ellen pedig nincs mese, be kell majd bizonyítanunk, hogy miénk a jobb csapat

 - árulta el a válogatott szövetségi kapitánya, Trencsényi János

"Az Eb-n nincs könnyű csoport, hiszen sok más sportághoz hasonlatosan erősebb a mezőny mint a vb-n volt. Az, hogy a regnáló világbajnok Romániával ismét összecsapunk, külön motivációt jelent. Bízom benne, hogy hasonlóan egységes csapatot láthatunk Szarajevóban, mint a világbajnokságon" - összegzett a Minifutball Szövetség alelnöke, Pinkóczi Tibor. 

A 24 csapatos Európa-bajnokságot június 1. és június 9. között rendezik meg Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban.