Vágólapra másolva!
Bár sokan elkönyvelték, hogy a Paks biztosan ezüstérmes lesz a labdarúgó NB I 2023-24-es bajnokságában, ez még korántsem biztos. A tabellán jelenleg harmadik Fehérvár közel került Bognár György csapatához, nem elképzelhetetlen az sem, hogy a végén helycsere történik.

Miközben a Paks egy utolsó percben kapott góllal 1-0-ra elvesztette a Ferencváros elleni rangadót, addig a Fehérvár 5-0-ra nyert a lassan biztos kiesővé váló Mezőkövesddel szemben. A 27. forduló után a Paks 50 ponttal a második, a Fehérvár 46 ponttal a harmadik helyen áll a táblázaton.

Fehérvár FC, Mezőkövesd Zsóry, NB I, OTP Bank Liga
A Vidi-szurkolók remek hangulatot csináltak a Sóstói Stadionban, de lesz-e okuk az ezüstéremnek is örülni?
Fotó: fehervarfc.hu

A most következő, 28. fordulóban április 13-án szombaton este 19.45-kor a Paks éppen a Fehérvár ellen játszik hazai pályán. 

Ha Bognár György együttese nyer, akkor 7 pontra nő a különbség, ám ha a tavasszal remekül szereplő vendégcsapat diadalmaskodik, akkor mindössze 1 pont lesz a két együttes között a differencia. 

Éppen ezért érdemes megnézni, hogy a két csapatnak a 28. forduló után még milyen meccsei lesznek.

Paks: Puskás Akadémia (idegenben), Mezőkövesd (otthon), Kecskemét (i), ZTE (i), Kisvárda (o).
Fehérvár: ZTE (o), Kisvárda (i), MTK (o), Debrecen (i), Diósgyőr (o).

Első ránézésre a Paks helyzete tűnik könnyebbnek, mert mindkét kiesőjelölt - de addigra már lehet, hogy kiesett - csapat, a Mezőkövesd és a Kisvárda ellen otthon játszanak. 

A tolnaiaknak rázós lehet a Puskás Akadémia és a ZTE elleni idegenbeli meccs is.

 Azonban a Fehérvár helyzete sem túlságosan nehéz, mi most egyedül a Debrecen elleni idegenbeli összecsapásukat érezzük az átlagosnál nehezebbnek.

BOGNÁR György
Bognár Györgynek nehéz meccsei vannak hátra
Fotó: Hegedüs Róbert / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap/Budapest, 2024. április 7. Bognár György, a Paks vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 27. fordulójában játszott Ferencvárosi TC-Paksi FC mérkőzésen a Groupama Arénában 2024. április 7-én. MTI/Hegedüs Róbert

Éppen ezért lesz óriási jelentőségű a Paks számára a Fehérvár elleni szombati ütközet. Ne feledjük azt sem, hogy a tolnai csapat még a Magyar Kupában is versenyben van, bár ott, hazai pályán a kiesőjelölt Kisvárda ellen játszanak április 24-én. 

A kettős terhelés azonban a figyelmet is megosztja, míg a Fehérvár számára már csak a bajnokság maradt.

A dolog külön érdekessége, hogy amíg a Paks az egész bajnokságban egyenletes és megbízható teljesítményt nyújtott (ne feledjük, hogy egy ideig Bognár György csapata vezette az NB I-et), addig a Fehérvár ősszel megjárta a hadak útját. Már 2023 tavaszán csak az utolsó fordulóban sikerült a bentmaradást biztosítaniuk az NB I-ben. Majd a 2023-as őszi szezont is borzalmasan kezdték meg. 

Az első három meccsüket elveszítették, 0 ponttal a táblázat utolsó helyén álltak. 

Innen kezdték meg a felkapaszkodást, s most arra is esélyük van, hogy a bajnokság végén ezüstérmesek legyenek. Ha ez így lesz, az utóbbi évek legnagyobb bravúrját érhetik el az NB I-ben.