Vágólapra másolva!
A világ legsikeresebb labdarúgója, Dani Alves az elmúlt másfél évben már nem a sportteljesítményével, sokkal inkább a botrányaival került a címlapokra. A brazil válogatott játékos pillanatok alatt került a mennyből a pokolba, Dani Alves börtönbe került szexuális erőszak miatt, ahonnan nemrég szabadult, ám teljesen azért nem lélegezhet fel. A háromszoros Bajnokok ligája-győztes védő nagyon nehéz hónapokon van túl, még az is felmerült vele kapcsolatban, hogy öngyilkos lett a börtönben, ahol cigarettával kereskedett, miközben úgy néz ki, hogy hosszú szappanopera után a felesége meg tud neki bocsátani. A Barcelona egykori játékosa legendás focistából mára örökre megbélyegzett szexuális bűnöző lett.

A tavalyi év első napján bombaként robbant a hír a sajtóban, miszerint Dani Alves börtönbe kerülhet, mivel szexuális zaklatás miatt nyomoz ellene a rendőrség, miután még 2022 december 30-án hajnalban a Barcelona Sutton nevű szórakozóhelyén egy lány miatta riasztotta a hely biztonsági embereit.

Dani Alves börtönbe
Dani Alves börtönbe ment
Fotó:  Pau BARRENA / AFP)

Vizsgálatot idítottak az erőszakoskodó Dani Alves ellen

A lány elmondása szerint az akkor az UNAM együttesben játszó, a Barcelonával három Bajnokok Ligáját nyerő focistája bedugta a kezét a fehérneműjébe, és megérintette őt. A történtek után a terem biztonságáért felelős személyek a lány kérésére közbeléptek, ám a katalán rendőrség vizsgálatot indított 

a diszkóban történt feltételezett testi sértések és szexuális zaklatás miatt az olimpiai bajnok brazillal szemben.

Az áldozat orvosi vizsgálaton is átesett egy barcelonai kórházban. Dani Alves és a környezete azonban cáfolnak minden kapcsolatot a játékos és a lány között, és azt állították, hogy nagyon rövid időt töltött csak a klubban, és nem is történt semmi a két fél között.

"Először is, mindent szeretnék visszautasítani. Igen, ott voltam egy társasággal, jól éreztük magunkat. Táncoltam, remekül éreztem magam anélkül, hogy bárki magánszférájába gázoltam volna. Nem tudom, ki ez a nő. Ha bemegyek egy mellékhelyiségbe, nem kérdezem meg, ki van ott. Sohasem megyek közel kéretlenül senkihez sem, hogyan tehetnék ilyet egy nővel? Az Isten szerelmére, nem tettem ilyet!" - jelentette ki határozottan Dani Alves, aki szerint a családja szenvedett leginkább a helyzet miatt.

"Szenvednek, különösen a hozzám közelállók. Ők tudják, ki vagyok" - tette hozzá az eset után a védő.

Ám hiába tagadta az ellene felhozott vádakat, tavaly januárban őrizetbe vették Dani Alvest, akit a Les Corts kerületének egyik rendőrőrsére vitték, ujjlenyomatot is vettek tőle. A botrány miatt a mexikói UNAM fel is bontotta a Barcelona korábbi sztárjának a szerződését

így már ekkor érezhető volt, hogy nem fogja könnyen megúszni az esetet.

"A klub nem tolerálja az olyan viselkedést, amely sérti az intézmény szellemét és értékeit. Ezért úgy döntöttünk, hogy a mai naptól alapos okkal felmondjuk Alves munkaszerződését" – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Leopoldo Silva, a klub elnöke egy sajtótájékoztatón.

Dani Alves szappanoperája a szexi modell feleségével 

Dani Alves felesége, Joana Sanz is azonnal reagált az ügyre. A brazil modell a közösségi médiában tett közzé egy képet, amivel ekkor még férje támogatásáról biztosított mindenkit.

Ám ez nem sokáig tartott, pár nappal később a feleség a legtöbb közös képet máris eltüntette a közösségi oldalairól, miután Alves nem akart találkozni vele a börtönben. A nő nehéz napokat élt át, ugyanis az édesanyját is nemrég veszítette el. Nem is csoda, hogy Sanz jelezte ügyvédeinek, hogy válni szeretne.

"Olyan embert választottam páromnak, aki a szememben tökéletes volt. Amikor nagyon szükségem volt rá, mindig ott volt mellettem, mindig mindenben támogatott. Olyan nehéz elfogadnom, hogy ez a személy ezer darabra tudta törni a szívemet" - írta a modell. - Szeretem őt, és mindig is szeretni fogom. Bárki, aki azt mondja, hogy a szerelem mulandó, az becsapja magát vagy sosem volt szerelmes, sosem szeretett igazán. De én szeretem magam, tisztelem is magam, és sokkal többre tartom magam. A megbocsátás megkönnyebbülést hoz, szóval ennek a varázslatát magammal viszem, és lezárom az életemnek ezen fejezetét, ami 2015. május 18-án kezdődött" - írta bejegyzésben, amely egyértelműen arra utalt, hogy Joana Sanz el akar válni a futballistától.

Ám most úgy néz ki, mégis megbocsát a modell  focistának. Joana Sanz közösségi oldalain erősítette meg, hogy továbbra is kapcsolatban áll Dani Alvesszel. 

Joana Sanz
Joana Sanz megbocsátott Alvesnek 
Fotó: Joana Sanz/Instagram

A Marca a családi viszály közepette arról írt, hogy elmarasztaló ítélet esetén a szexuális erőszakról szóló törvénycikk legutóbbi módosítása nyomán a brazilra négytől tizenkét évig terjedő börtönbüntetés várhat.

Dani Alves börtönbe ment

Az El Periodico nevű spanyol lap kiderítette, hogy Alves és a nő körülbelül negyedórát töltött a mosdóban, erre lehet következtetni a szórakozóhely biztonsági kameráinak felvételeiből, amelyeket a rendőrségi nyomozás részeként elemeznek. 

A spanyol lap beszámolója szerint Alves "nem csak fogdosta", de orális szexre is kényszerítette a nőt, majd miután az áldozat ellenállást tanúsított, Alves felpofozta, majd megerőszakolta.

Közben Dani Alves bíró előtt tett tanúvallomása tele volt ellentmondásokkal. A brazil sztár először azt állította, hogy nem ismeri a lányt, akit állítólag megerőszakolt, majd azt mondta, hogy ismeri, de nem történt semmi, végül pedig azt állította, hogy a lány volt az, aki rávetette magát. Az El Pais nevü spanyol lap a nyomozás forrásaira hivatkozva azt írta, hogy Dani Alves áldozata elutasította a kártérítési ajánlatokat, ragaszkodott ahhoz, hogy börtönbe juttassa a focistát.

Ennek ellenére focista testvére, Ney Alves még mindig úgy látta, hogy Dani Alves démoni összeesküvés áldozata lett.

„A bátyám csapdába esett, de a család nem adja fel – magyarázta Ney Alves. – Kifogástalan, világszerte ismert karrierje van, de ez a zűrzavar mélyebbre ássa a pályafutását. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a bátyám kiszabaduljon ebből a démoni összeesküvésből, amelybe belekeveredett. Ha kell, az életünket adjuk, hogy kihozzuk ebből a pokolból."

Dani Alves ugyanis óvadék ellenében sem engedték ekkor szabadon, aki a spanyolországi Brians 2 börtönben egy Coutinho nevű brazil rabbal osztozott egy cellán.

Tavaly februárban robbant az újabb bomba, ugyanis Dani Alves negyedszer is változtatott a vallomásán, egyben először ismerte be bűnösségét, elmondta, hogy szexuális aktust végzett a nővel. Hozzátette, eddig azért nem vallotta be a tettét, mert titokban akarta tartani a hűtlenségét felesége, Joana Sanz előtt.

Cigivel kereskedett, halálhírét keltették a Barcelona legendájának 

A brazil sztár a hírek szerint a börtönben sem tétlenkedett, futballmezeket írt alá, hogy 

ezekért különféle fogyasztási cikkeket, köztük cigarettát kapjon.

A hírek szerint Alves egy rabtársával állt össze, aki szabadon mozoghatott a szárnyak között. A rabok állítólag folyamatosan szerezték be a Barcelona-mezeket, hogy aláírassák azokat Alvessel. Az aláírásért cserébe folyamatosan érkeztek az ajándékok, többnyire cigaretta formájában, ami ellen a brazilnak természetesen nem volt sok kifogása. Alves a börtönben is próbált formában maradni, amennyire tudott, figyelt a mozgásra és meccseket is játszottak a többi elítélttel.

Közel fél év börtön után megtörte a csendet Dani Alves is, aki a rácsok mögött adott interjút az ügyről.

Hazudtam. Féltem, hogy elveszítem Joanát, a feleségemet, ezért hazudtam. Küzdöttem, hogy megmentsem a házasságunkat, bármi áron

 – mondta Dani Alves. Hozzátette, az éjszakai klubban egy ideje táncolt a nővel, akit később magával vitt a mosdóba.

„Nem csókolóztunk vagy ilyesmi, de egyértelmű volt, hogy alakul közöttünk valami. Soha nem mondta, hogy álljak le, a jelét sem mutatta, hogy távozni akarna. Az ajtó végig nyitva volt, bármikor elmehetett volna, mert én szinte végig ültem". Dani Alves azt is elmondta, a nő összes sérülése akkor keletkezett, amikor letérdelt előtte, mert ő semmilyen módon nem kényszerítette vagy vonszolta be a mosdóba.

Az idei februári tárgyalása előtt tett még egy próbát a volt brazil válogatott, aki az ötödik alkalommal is megváltoztatta a történetét, azzal próbált védekezni, hogy részeg volt az ominózus éjszakán.

Dani Alves
Dani Alves a mennyből jutott a pokolba
Fotó:  Jordi BORRAS / POOL / AFP)

Ügyvédje azzal érvelt, hogy Alves ittasságának mértéke rontotta kognitív képességeit, és nem tudott a tetteiről, így abban reménykednek, hogy a bíróság enyhítő körülménynek tekinti majd ezt, és kisebb büntetést kap. Közben Dani Alves édesanyja is mindent megtett, hogy mentse a focistát: Lucia a közösségi médiában megosztott egy videót Graciele Queiroz ügyvéddel közösen, és abban felfedte a nemi erőszak áldozatának kilétét. Az anya tovább is ment ezt állítva: "a fiatal nő így keres magának hírnevet és pénzt, arról nem beszélve, hogy a fia elleni vádjai hamisak".

A Graciele Queiroz által megosztott dokumentumokban a fiatal nő mindennapi tevékenysége jelenik meg, és a neve is ismertté vált. Mint kiderült, ez büntetőjogi következményekkel jár, ugyanis a szexuális bűncselekmények áldozatainak névtelenséghez való joga sérthetetlen.  A fiatal nő ennek ellenére továbbra is anonimitást kért, a tárgyaláson képernyővel tanúskodott, hogy elkerülje Alves szemkontaktusát.

Idén februárban a spanyol bíróság bűnösnek találta Dani Alvest nemi erőszak vádjában. Ügyvédje a felmentését kérte, Dani Alves fellebbezhetett az ítélet ellen. A brazil játékost négy és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Ezt követően futótűzként terjedt a világhálón, hogy

 Dani Alves öngyilkos lett a börtönben. A pletykát egy brazil újságíró, Pablo Albuquerque indította be a közösségi médiában, ezt pedig több sajtóorgánum is közölte.

Dani Alves bátyja, Ney dühösen reagált Instagram-sztoriban a hírekre, állítása szerint súlyos félreértés történt.

"Az Isten szerelmére, emberek, milyen visszhangja van ennek? Milyen kegyetlenek tudnak lenni az emberek! A bátyámat már elítélték. Ez nem elég? Őrület, hogy az emberek a halálát akarják látni. Édesapám elmúlt 70 éves, édesanyám több mint 60. Az ilyen embereknek nincs családjuk? - írta a futballista testvére.

Dani Alves tanácsadója, Acaz Felleger elmondta, hogy a család jogi lépéseket fontolgatnak Paulo Albuquerque ellen, amiért álhíreket terjesztett a közösségi médiában a labdarúgó haláláról. A brazil újságíró azzal védekezett, hogy ő az unokatestvéréről, Danielzinhóról írt, akit szintén Daniel Alvesnek hívnak, és a napokban eltűnt, de állítása szerint azóta már megtalálták és életben van.

Egy interjúért cserébe szabadulhatott a börtönből Dani Alves

A laikusok számára a semmiből érkezett nemrég a hír, hogy óvadék ellenében szabadlábra kerülhet. Az illetékes barcelonai bíróság közlése szerint az egymillió euró kifizetése után a 40 éves ex-futballista elhagyhatja a börtönt, de bevonják brazil és spanyol útlevelét, és nem közeledhet áldozatához.

A távolságtartási végzés értelmében nem mehet 1000 méteren belülre sem az áldozattól, sem bármelyik helytől, ahova az áldozat gyakran jár. Amennyiben megpróbál megszökni, vagy megszegi a feltételeket, akkor visszakerül a börtönbe. Dani Alves elmondta, hogy nem hagyja el az országot, hanem Spanyolországban, a barcelonai birtokán marad.

Dani Alves, amint az ügyvédjével, Ines Guardiolával távozik a börtönből
Fotó: AFP/Lluis Gene

Végül március 25-én, hétfőn engedték ki a börtönből Dani Alvest, miután védője letette az egymillió eurós óvadékot. A pénz forrása akkor tisztázatlan volt, de amikor megállapították az óvadékot, felmerült, hogy Neymar apja fizetheti a pénzt, ahogy azt már a tárgyalás során is tette, amikor felajánlotta, hogy 150 ezer eurót fizet az áldozatnak okozott erkölcsi kárért, ezzel próbálva enyhíteni a jogerős ítéletet.

Neymar apja azonban nem sokkal később megerősítette, hogy nem fogja kifizetni a pénzt, mert mivel a spanyol hatóságok már döntöttek az ügyben. A spanyol médiában olyan pletykák jelentek meg, hogy amennyiben Neymar édesapja ezt megteszi, az hatással lehet a fia szponzori szerződéseire.

A hírek szerint végül 

egy Brazíliában jól ismert brazil magazin tette le a millió eurós óvadékot, hogy az egykori Barcelona-játékos szabadlábra helyezzék, méghozzá egy dokumentumfilm típusú interjúért cserébe.

 

A spanyolországi jelentések szerint a fellebbezésről szóló végleges döntés meghozatala még két évig is eltarthat. A brazil sztárnak hetente egyszer jelentkeznie kell majd egy barcelonai bíróságon.

A világ legerdményesebb focistája Dani Alves

A brazil labdarúgó az eredményességet illetően világelsőnek számít, miután 

klubcsapataival, köztük az FC Barcelonával és a válogatottal összesen 43 különböző trófeát gyűjtött.

Így többek között háromszoros Bajnokok Ligája-győztes, hatszoros spanyol bajnok, kétszeres francia és egyszeres olasz bajnok, a brazil nemzeti együttes tagjaként pedig kétszer nyerte meg a Konföderációs Kupát (2009, 2013) és a Copa Américát (2007, 2019), emellett olimpiai bajnok is (2021).

Hwang Ui-jo
Dani Alves a focivilág legeredményesebb játékosa 
Fotó: Odd ANDERSEN / AFP)

Dani Alves egyéni elismerései:

  • Campeonato Paulista – a torna csapata: 2020
  • U20-as világbajnokság – bronz ball:2003
  • UEFA-kupa – MVP: 2005–06
  • UEFA-szuperkupa – Man of the Match: 2006
  • UEFA – Az év csapata: 2007, 2009, 2011, 2015, 2017
  • ESM – Az év csapata: 2006–07, 2008–09, 2009–10, 2010–11, 2011–12
  • FIFPro: 2009, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018
  • FIFA FIFPro World11 2nd team: 2014
  • La Liga-díjak – A szezon védője: 2008–09
  • Konföderációs kupa – A torna csapata: 2013
  • La Liga-díjak – A szezon csapata: 2014–15
  • France Football: World XI: 2015
  • Serie A – 2016–17
  • IFFHS Men's World Team: 2017
  • UNFP Ligue 1 – Az év csapata: 2017–18
  • Copa América – Legjobb játékos: 2019
  • Copa América – A torna csapata: 2019
  • IFFHS CONMEBOL – Az évtized csapata: 2011–2020

A brazil válogatottban összesen 126 mérkőzésen lépett pályára, ezeken nyolc gólt szerzett.

Alves az utolsó trófeáját a 2021-ben olimpiai bajnoki címet szerző brazil fociválogatottal szerezte, ezután a Barcelona és az UNAM színeiben sem tudta gazdagítani a gyűjteményét.