Vágólapra másolva!
Vasárnap este Şanlıurfában rendezték a török labdarúgó Szuperkupa-döntőt a két sztárcsapat, a Galatasaray és a Fenerbahce főszereplésével. A találkozó azonban az első perc után nem várt fordulatot vett, ugyanis a Fener focistái a Galatától bekapott gól után levonultak a pályáról.

Az egész történet onnan indult, hogy a 28-szoros bajnok Fenerbahce játékosait egy márciusi mérkőzésen megtámadták a Trabzonspor szurkolói. A 3-2-re megnyert mérkőzés után a Fenerbahce játékosai a lefújás után a kezdőkörben ünnepeltek, amikor a pályára rohantak a hazai drukkerek, akik összeverekedtek a Fener focistáival, továbbá a lelátón is összetűzés alakult ki. 

Ha szükséges, inkább egy alacsonyabb ligában játszunk

 – mondta az eset után Ali Kocot, a rekordbajnok Fenerbahce elnöke, aki a balhé után azt is kilátásba helyezte, hogy csapata visszalép a török élvonal küzdelmeitől. 

A történtek után a Trabzonsport hat zárt kapus mérkőzésre és hárommillió lírás (35 millió forint) pénzbüntetésre ítélték. A Fener vezetői szerint ez a büntetés elenyésző a történtekhez képest, emellett úgy érzik, nincsenek egyenlő feltételek a török labdarúgásban.

Galatasaray v Fenerbahce - Turkish Super Cup
Ali Koc, a Fenerbahce elnöke valószínűleg tudott az akcióról
Fotó: Anadolu via AFP

A Fenerbahce klubtagsága kedden aztán rendkívüli közgyűlésen arról döntött, hogy az egyesület az idény végéig marad a török első osztályú bajnokságban, és azt követően határoznak majd a hogyan továbbról.

Azonban a Fener játékosai és vezető láthatóan elégedetlenek a klubbal szemben évek óta elkövetett igazságtalanságokkal, ezért a csapat a U19-es gárdájával érkezett a Galatasaray elleni török Szuperkupa-döntőre. 

A találkozó azonban botrányba fulladt, ugyanis az első támadásból az argentin Mauro Icardi megszerezte a vezetést a Galatának, a Fener edzője lehívta a játékosait a pályáról, hogy ezzel tüntessenek a török szövetség ellen a sorozatos pályán történt balhék miatt. 

A Szuperkupa így a Galatáé lett, akik a közönség szórakoztatására nekiálltak focizni a saját tartalékcsapatukkal.

A török futball az utóbbi időben többször is erőszakos megmozdulások miatt került a lapok címoldalára, melyekről lentebb olvashat.