Vágólapra másolva!
Hét fordulóval a Bundesliga zárása előtt a Bayer 04 Leverkusen 13 ponttal vezet a második helyezett Bayern München előtt. Most már a gyógyszergyári csapatot az elmúlt évtizedekben „szisztematikusan” üldöző balszerencse sem gátolhatja meg, hogy 120 éves története során először német bajnoki címet szerezzen. Egy ilyen jól teljesítő, ekkora előnyt felépítő csapat esetében nem illik szerencséről beszélni, de az tény, hogy idén egyáltalán nem peches a társaság.

„Mintha a sors most csomagban szeretné visszaadni azt a Bayer 04 Leverkusennek, amit az elmúlt évtizedekben elvett tőle” – jelent meg a közelmúltban az Origo oldalain az elmúlt évtizedekben örök vesztes szerepben szenvedő csapatról. Tény, hogy fennállása 120 éve során kis túlzással összesen nem alakult számára annyi találkozó végjátéka pozitívan, mint az idei szezonban. Persze ez korántsem csak a szerencse számlájára írható, de az biztos, hogy nagyon szembetűnő.

A Lúzerkusen az idei szezonban a végjátékok mesterévé vált
Fotó: AFP / AFP or licensors

Amikor a negyedik fordulóban a Leverkusen az elmúlt 11 bajnokságot megnyerő Bayernhoz utazott még senki nem gondolta, hogy az a mérkőzés egy 

hamarosan elkövetkező őrségváltás előszelét jelenti.

A müncheni rekordbajnok kétszer vezetett, a Leverkusen kétszer egyenlített. Először 17 perc, másodszor 8 perc elteltével. Először szabadrúgásból, másodszor 11-esből. Az utóbbi eset örökre emlékezetes lesz, főleg a vendégcsapat szurkolói számára. 

DRÁMA A 90. PERC UTÁN

A 93. percben már mindenki a hármas sípszót, és a megszokott müncheni „örömódát”, a Stern des Südens-t várta, amikor a 16-os sarkánál csetlő-botló Jonas Hofmann sarkára Alphonso Davies rálépett. Az ügy annyira nem tűnt súlyosnak, hogy 

Daniel Schlager játékvezető nem is állította meg a játékot.

Ám mielőtt a leverkuseni focisták eltűntek volna a játékoskijáróban a video előtt üldögélő segítője, azt javasolta neki, hogy nézze meg az esetről készült felvételt. Ez alapján büntetőt ítélt, és ebből 

egyenlített Exequiel Palacios.

Ám még mindig tartogatott szerencsét a Leverkusennek a mérkőzés! Ugyanis a középkezdés után Dayot Upamecano harmadszor is vezetéshez juttatta a Bayernt – legalábbis a játékvezető szerint. Ugyanis a technikai helységben ülők megint főszerepre vágyva kiderítették, hogy a gólszerző valamelyik testrésze egy-két milliméterrel átkerült a lesvonalon. 

A Leverkusen ponttal távozott Münchenből,

 így a Bayern nem egyedül került az élre, hanem vendégével azonos pontszámmal állt a tabella elején. A rekordbajnok drukkerei ennek ellenére legyintettek: ez az állapot sokáig úgysem tart majd!

firo: 09/15/2023, football, soccer, 1st league, 1st Bundesliga, season 2023/2024, 4th matchday, FC Bayern Munich - Bayer 04 Leverkusen,
Szeptember idusán a Leverkusen a hosszabbításban Exequiel Palacios 11-esével mentett pontot a Rekordbajnok otthonában 
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto

A mérkőzés ráadásában szerzett 11-esgól annyira megtetszett a Leverkusennek, hogy ezt a produkciót az Európa-ligában is megismételte. A Qarabag elleni idegenbeli meccsén a 94. percig nem esett gól, ekkor egy hazai játékos kezezett a 16-oson belül, és 

ezúttal Victor Boniface büntetett.

Ez még a csoportkörben történt, de szegény azeri csapat szurkolói egy vastag regényt írhatnának valami olyan címmel: Amennyiben ők az örök vesztesek, akkor mi kik vagyunk?

AZ AZERIEKNEK PASSZOLTÁK ÁT A LÚZER SZEREPET

A Qarabag Agdamot az Európa-ligában a sors a csoportkör után a legjobb 16 között is a Leverkusen útjába sodorta. 

Történelmet írhatott volna az azeri gárda.

 Ő lehetett volna az első (és lehet, hogy az egyetlen) csapat, mely a 2023-24-es szezonban legyőzi a Leverkusent. Hazai pályán, Bakiban 2-0-ra vezetett ellene a 70. percben. Ekkor szépített a „csodagyerek”, Florian Wirtz, de még így is vesztésre állt a Bundesliga éllovasa a 92. percben. Ekkor jött a cseh Patrik Schick, és döntetlenre mentette a meccset.

Bayer 04 Leverkusen vs Qarabag FK - UEFA Europa League
  A hosszú ideig sérült Patrik Schick-nek köszönhetően megmaradt a Leverkusen veretlensége a Qarabag ellen (is)
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A visszavágó után még nagyobb szerencsét könyvelhetett el a gyógyszergyári gárda. A 2-0-ás azeri vezetés ekkor is megvolt a 70. percben, és ezúttal is ekkor kezdett észhez térni a Bayer. Jeremie Frimpong szépített, de ezen a meccsen 

még a 93. percben is hátrányban volt Leverkusen.

 Megint Patrik Schick mentette meg a veretlenséget, de ez a meccs nem döntetlenül végződött! Ugyanis a „cseh vitéz” a 97. percben is betalált, így 3-2-re nyert a Leverkusen. Erősen „rezgett a léc”, de szerencséről egy olyan csapat esetében nem illik beszélni, mely egy 100 perces meccs során 33-szor lő kapura.

A HAJRÁBAN NINCS ORVOSSÁG A GYÓGYSZERGYÁRIAK ELLEN

Aki azt gondolja, hogy csak a Qarabag Agdam átkozhatja a tavasszal a hajrát a Leverkusen ellen, az téved! Xabi Alonso csapata 

„sportot csinált” az ellenfelek ilyen jellegű bosszantásából.

 A kisebbik bajor csapat, az Augsburg 2024 első bajnokiján remekül játszott a Leverkusen ellen. Nyerhetett volna, de egy pontra mindenképp’ rászolgált. Ám az újkori szokásoknak megfelelően egy meccs nem 90 percig tart, és 93-ig is csak ritkán. 

Így szerezhette a meccs egyetlen gólját a 94-ben Exequiel Palacios.

 Ő argentin, így neki csak a nyáron lesz jelenése kontinenstornán, ellentétben az Afrika Kupán lévő csapattársaival. Mindenki azt várta, hogy az utóbbi esemény hatással lesz a Leverkusen eredményességére, de ha nem is úgy szárnyalva, mint az ősszel, de sikeresen „túlélte” ezt az időszakot. Az „augsburgi csata” utáni héten Lipcsében kétszer egyenlített, majd a 90. perc után ismét egy dél-amerikai, az ecuadori, Piero Hincapie góljának köszönhetően szerzett egy pont helyett hármat.

  Augsburgi hajrábeli győzelemmel kezdte 2024-et a Leverkusen
Fotó: AFP / AFP or licensors

A 90. perc után szerzett győztes gólok nevű projekt beindult, és működött a Német Kupában is. A negyeddöntőben a szezon másik meglepetéscsapata, a Stuttgart kétszer is vezetett Leverkusenben, ám nemhogy vereség (ezzel kiesés) nem lett a dologból, de még hosszabbítás sem. 

Jonathan Tah a 90. percben fejelte a győztes gólt.

 Aztán a bajnokságban egy kiszenvedett egygólos győzelem Heidenheimben, majd otthon hasonló a kiesőjelölt Mainz ellen. Az évek óta a Bundesligában az egyik legmegbízhatóbban teljesítő kapus, a mainzi 

Robin Zentner elkövette élete legnagyobb hibáját,

 kapuba ejtett egy olyan távoli, erőtlen lövést, melyet 10 évesen is biztosan védett. Persze, hogy a Leverkusen ellen! Mert a „szerencse-projekt”-ből nem hajlandó kiszállni a korábbi örök lúzer. Ebben az időszakban csak egy igazán meggyőző sikert mondhatott magáénak: a Bayern München legyőzését.

A Leverkusen 3-0-ra verte a Bayernt február 10-én
Fotó: AFP 

A Bayer 04 Leverkusen megállíthatatlan! Remekül összeválogatott játékosokból álló, tökéletesen felkészített csapat. Ám ezt a történelemben már több alkalommal el lehetett mondani róla. Viszont most olyat is „tud”, amit korábban nem. 

Mindig sikeres amikor szükség van rá, és a szerencsét is maga mellé állítja.

Az Európa-liga nyolcaddöntőjében mutatott vitézkedéséről már volt szó, a hazai dráma után három nappal Freiburgban a küzdőképességéről tett tanúbizonyságot, és úgy nyert. A múlt héten pedig következett az újabb hajrában aratott diadal. 

A Hoffenheim a 88. percben még vezetett ellene,

 ekkor egyenlített Robert Andrich, majd a hosszabbításban megint jött Patrik Schick. Nulla pont helyett újból hármat szerzett!

Bayer 04 Leverkusen v TSG Hoffenheim - Bundesliga
Patrik Schick itt éppen a Hoffenheim ellen ünnepli „időntúli gólját”
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Hesham Elsherif/NurPhoto

A korábban Lúzerkusennek, Vicekusennek és Neverkusennek csúfolt csapat idén történelmet ír. Május 18-án, az Augsburg elleni mérkőzés után játékosai, és vezetői a Salátástállal ünnepelnek majd, 1904 óta íródó történelme során először.