Vágólapra másolva!
Kedden este két hihetetlenül fordulatos rangadóval kezdődött meg a labdarúgó Bajnokok Ligája-negyeddöntők első mérkőzéseinek sora. Az Arsenal csapata hazai pályán 2-2-es döntetlent ért el a Bayern München együttese ellen, míg a másik találkozón a Real Madrid Spanyolországban 3-3-mal zárt a címvédő Manchester City ellen. A Bajnokok Ligája ezen két negyeddöntőjének visszavágójára jövő szerdán kerül sor.

A Bajnokok Ligája negyeddöntői két szuperrangadóval (egyben terrorfenyegetés árnyékában) kezdődtek el, hiszen a legtöbb szakportálnál az előzetes erőviszonyok alapján 1. és 2. helyen álló Manchester City és Real Madrid, valamint a 3. és 4. helyen álló Arsenal és Bayern München is egymás ellen lépett pályára – ráadásul úgy, hogy a BL-elődöntőben a két párosítás győztese egymással találkozik majd.

Bajnokok Ligája, rendőri készültség, lovas rendőrök, terrorfenyegetés
Londonban és Madridban is hatalmas volt a részben a terrorfenyegetés okozta rendőri készültség a szurkolók körül a Bajnokok Ligája keddi negyeddöntői előtt
Fotó: AFP / AFP or licensors

Arsenal – Bayern München

A nyolcaddöntőben a Portót tizenegyesekkel búcsúztató és a Premier League-ben éllovas Arsenal 2010 óta először jutott a legjobb nyolc közé a BL-ben, a Bayernről azonban nem voltak jó emlékei, ugyanis az elmúlt három egymás elleni Bajnokok Ligája-meccset egyaránt 5-1-re nyerték a müncheniek. A vendégcsapat viszont ezúttal rossz formában érkezett Londonba, hiszen jó eséllyel 11 év után le kell mondania a Bundesliga bajnoki címéről, az elmúlt két hétvégén pedig előbb odahaza a Dortmundtól, majd az újonc Heidenheim otthonában kapott ki. Mikel Arteta a Raya – Kiwior, Gabriel, Saliba, White – Rice, Jorginho, Ödegaard – Martinelli, Havertz, Saka tizenegynek, míg a münchenieknél Thomas Tuchel a Neuer – Davies, De Ligt, Dier, Kimmich – Laimer, Goretzka – Gnabry, Musiala, Sané – Kane összeállítású csapatnak szavazott bizalmat a keddi BL-negyeddöntőben.

Az első próbálkozás az Arsenal előtt akadt, Gabriel Martinelli lövése azonban elkerülte a müncheni kaput. A Bayern szurkolói a 9. percben rossz hírt kaptak, hiszen Alphonso Davies egy buktatásért sárga lapot kapott, amely következtében ki kell hagynia a jövő heti visszavágót. A 12. percben viszont ennél is nagyobb pofont jelentett Bukayo Saka gólja, amelyet egy jobb oldali támadás végén, 12 méterről, ballal tekert a jobb alsó sarokba az angol csatár. 

Hat perccel később azonban máris egyenlített a Bayern, 

a félpályánál szerzett labda után két szép passzal Serge Gnabry elé került, a korábbi Arsenal-játékos pedig becsúszva, David Raya lábai között a hazai kapuba lőtt.

Bajnokok Ligája, Serge Gnabry, gól, Arsenal, Bayern München
Serge Gnabry gólt lőtt korábbi csapata ellen
Fotó: Ian Kington / IKIMAGES / AFP

A gyors gólváltás után Jakub Kiwiornak volt két kisebb helyzete, az első félóra után viszont megint a Bayern drukkerei örülhettek, amikor 

a Leroy Sané buktatásáért megítélt tizenegyest Harry Kane magabiztosan gurította be a bal alsó sarokba – ez már a rekordot jelentő hatodik gólja volt az Emirates-ben a korábbi Tottenham-csatárnak. 

A félidő folytatásában Sané lövés nélkül záruló szólóját leszámítva egyik kapu előtt sem adódott nagy lehetőség, így a müncheniek vonulhattak 2-1-es előnnyel a szünetre.

A fordulás után az Arsenal tett többet az újabb gólért,

a Bayern Münchennek a meccs végéig is csak az a két kaput eltaláló lövése volt, amelyekből a góljai születtek. 

A vendégek azonban csak a 76. percig bírták a nyomást, ekkor Gabriel Jesus passza után 13 méterről Leandro Trossard passzolt kapásból a jobb alsó sarokba, ezzel kiegyenlítve az állást.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, BL, Leandro Trossard, Arsenal, Bayern München, gól, Manuel Neuer
Leandro Trossard egyenlített a 76. percben
Fotó: Adrian DENNIS / AFP

A hajrában a csereként beálló Kingsley Coman volt a mezőny legveszélyesebb játékosa, de a Bayern francia focistája a két nagy helyzetéből egyet sem tudott belőni, így 

a müncheniek döntetlenről várhatják a hosszabbításban két tizenegyest is hiába reklamáló Arsenal elleni hazai visszavágót a BL-negyeddöntőben.

Real Madrid – Manchester City

Az elmúlt öt évben már negyedik alkalommal került össze a két sztárcsapat a BL egyenes kieséses szakaszában, de először a negyeddöntőben. 2020-ban és 2023-ban a Manchester City, 2022-ben pedig a Real Madrid jutott tovább a párharcból. A spanyol bajnokságot vezető madridiaknak kilenc napjuk volt felkészülni a keddi találkozóra, a címvédő Manchester City viszont ugyanebben az időszakban két meccset is játszott a Premier League bajnoki címéért harcolva. A Real sorozatban a 12. BL-negyeddöntős párharcát is szerette volna megnyerni, míg a Manchester City a madridiaktól elszenvedett 2022-es vereség óta Európában íródó veretlenségi sorozatukat szerették volna 23 meccsesre növelni kedden.

Real Madrid, Manchester City, Bajnokok Ligája, Pep Guardiola, Carlo Ancelotti
Bajnokok Ligája: tavaly Pep Guardiola, két éve Carlo Ancelotti örülhetett az egymás elleni párharc végén
Fotó: Anadolu via AFP

A 200. BL-meccsén kispadon ülő Carlo Ancelotti Lunyin – Carvajal, Rüdiger, Tchouaméni, Mendy – Valverde, Camavinga, Kroos – Vinicius Junior, Bellingham, Rodrygo; míg a túloldalon Pep Guardiola Ortega – Akanji, Stones, Dias, Gvardiol – Rodri, Kovacic – Bernardo Silva, Foden, Grealish – Haaland összeállításban (a gyomorproblémákkal küzdő Kevin De Bruyne nélkül) küldte pályára a csapatát. 

A szenzációs hangulat helyett aztán hamar síri csend lett a Santiago Bernabéuban, hiszen az első percben Aurélien Tchouaméni egy sárga lappal eltiltatta magát a visszavágóról, majd a második percben Bernardo Silva 30 méterről ellőtt szabadrúgását bevédte az egyfős sorfallal megelégedő Andrij Lunyin kapus. A folytatásban 

úgy tűnt, a Manchester City bármikor megszerezheti az újabb gólt, ám ehelyett az első negyedóra végén már a Real Madrid vezetett. 

Előbb Eduardo Camavinga távoli lövése változtatott úgy irányt Rúben Diason, hogy Stefan Ortega kapusnak esélye sem volt reagálni; majd két perccel később Rodrygo egy bal oldalról induló támadás végén nem messze az ötös sarkától begurította a labdát a hosszú alsóba.

Bajnokok Ligája, Real Madrid, Manchester City
Hatalmas volt az iram a Real-City meccs elején
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Az első negyedóra rohamai után Londonhoz hasonlóan Madridban is kissé elcsendesedett a meccs, a vendégek leginkább a félpálya környékén birtokolták a labdát. Harminc perc után Jack Grealish és Rodrygo előtt is adódott egy-egy nagyobb lehetőség, de sem ezekből, sem a későbbi lövésekből nem volt igazi gólveszély a félidőben, így a szünetben 2-1-re vezetett a Real Madrid. Az öltözőbe vonulás közben is akadtak izgalmak, hiszen a francia Francois Letexier játékvezető véletlenül megütötte Erling Haaland arcát, aki bosszúsan nézett rá ezután.

A második játékrész elején sem közelítette meg az iram az egy órával korábban látottat, Jude Bellingham és Vinícius Júnior lövése az egyik oldalon, Jack Grealish és Phil Foden próbálkozása a másik kapu előtt nem jelentett túl nagy veszélyt. Foden a félidő közepén viszont már jobban célzott – sőt, a lehető legjobban. A 23 éves angol középpályás középen labdát kapott a jobb oldalon, majd egy átvétel után bal lábbal, 18 méterről kipókhálózta a jobb felső sarkot. Lunyinnak nem volt esélye, akárcsak öt perccel később. Akkor ugyanis 

Josko Gvardiol lőtt csodagólt: a horvát hátvéd szintén egy labdaátvétel után jobbal, 20 méterről tekert hajszálpontosan a bal sarokba, ezzel ismét megszerezve a vezetést a Manchester Citynek.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, BL, Real Madrid, Manchester City, Josko Gvardiol, gólöröm
Josko Gvardiol bombagóljával ismét a Manchester Citynél volt az előny
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Ám néhány perccel később az egyenlítésért harcoló Real Madrid is megmutatta, hogy képes bombagólra. Vinicius Junior nagyszerűen ívelt át az üresen érkező Federico Valverdéhez a jobb oldalra, az uruguayi focista pedig 14 méterről, a levegőből, kapásból hatalmas lövést eresztett meg, ami utat talált a jobb alsó sarokba.

Az utolsó percek már ismét csendesen teltek, az angliai visszavágót így döntetlenről várhatja a két gigász az őrült madridi mérkőzés után.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések

Arsenal FC (angol) – Bayern München (német) 2-2 (1-2)
gól: Saka (12.), Trossard (76.) ill. Gnabry (18.), Kane (32. - tizenegyesből)

Real Madrid (spanyol) – Manchester City (angol) 3-3 (2-1)
gól: Dias (12. - öngól), Rodrygo (14.), Valverde (79.) ill. B. Silva (2.), Foden (66.), Gvardiol (71.)

A visszavágókat április 17-én, szerdán rendezik Münchenben, illetve Manchesterben.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.