Vágólapra másolva!
Az 1904-ben alapított Bayer 04 Leverkusen vasárnap első bajnoki címét ünnepelheti. Továbbá egy olyan dolgot is, melyre még senki nem volt képes a Bundesliga 1963 óta íródó történelme során. Ugyanis 29 bajnoki mérkőzés után még egyetlen csapat sem állt veretlenül a tabellán. Volt egy gárda, mely a 29. fordulót szintén bajnoki vereség nélkül várta, ám akkor meglepetésre kikapott, és ez olyan lejtőn indította el, melyre a legrosszabb rémálmukban sem gondoltak játékosai és szurkolói.

A 2013-14-es szezonban a 29. forduló előtt a Bayern München 25 győzelemmel és 3 döntetlennel rendelkezett, vagyis 78 ponttal. A második helyezett Dortmund hét vereséget szenvedett el, és 55 pontja volt. Így a Bayern már bajnokként utazott Augsburgba a 29. játéknapon, sőt már a 27. forduló után is biztos volt, hogy matematikailag nem érheti utol senki.

168809506
A Bayern játékosai Európa királyaihoz méltóan teljesítettek a 2013-14-es szezonban a 29. fordulóig
Fotó: AFP / AFP/AFP

Ennek a szezonnak úgy indult a Bayern, hogy az ezt megelőző évben minden sorozatot megnyert, ahol elindult. Jupp Heynckes vezetésével bajnok lett, elhódította a Német Kupát, és a Bajnokok Ligája-serleget is. Mégsem a német mester készíthette fel a következő évben címei megvédésére, hanem a katalán Pep Guardiola.

MEGÁLLÍTHATATLANUL SZÁGULD A MÜNCHENI EXPRESSZ

Április 5-ig, a 29. bajnoki meccsig minden fronton tökéletesen nyomult előre a gárda. Nyolc között volt a Bajnokok Ligájában, négy között a Német Kupában, megnyerte a klubvilágbajnokságot, és ugyebár már 

a bajnoki címét meg is védte. 

Ragyogóan kék volt az ég München felett, ám a közeli bajor városkában, Augsburgban beborult felette, és egy képletes vihar sok mindent elsodort.

Az Augsburg akkor szokásától eltérően nem a kiesés elkerüléséért harcolt, hanem a nemzetközi kupában való indulásért. Mint most, ráadásul akkor még három ponttal többje is volt 28 meccs után, vagyis elvileg nem számított esélytelennek a Bayern ellen. Pontosabban 

akkor mindenki esélytelennek tűnt Guardiola csapata ellen,

bár a szurkolók elégedetlenek voltak a hétről-hétre bemutatott játékkal (Heynckes nagyon magasra tette a lécet a 2012-13- as szezonban!), viszont az eredmények mindenkit kielégítettek.

168809506
82 gólt szerzett a Bayern a 2013-14-es szezonban az első 28 mérkőzésen
Fotó: AFP / AFP/CHRISTOF STACHE

A 28. bajnoki forduló után a Bayern a Bajnokok Ligájában a negyeddöntő első mérkőzésén biztató eredményt, 1-1-et ért el az akkor még a világ élvonalába tartozó Manchester United otthonában. Remek csapat volt az, Bastian Schweinsteiger és Toni Kroos szűrte a vörös ördögök támadásait, és szervezte az ellenakciókat. Ezeket a támadásokat Franck Ribery, Arjen Robben és Thomas Müller vezette, a saját kapu elé pedig Manuel Neuer húzott falat. Semmi nem szólt az ellen, hogy megvédje a címét a BL-ben, és 

nagyon úgy tűnt, hogy első olyan csapat lehet a Bundesliga 1963 óta íródó történetében, amely vereség nélkül teljesít egy szezont.

A bajnokságban 53 mérkőzéssel azelőtt szenvedett utoljára vereséget. Egy szezonnal korábban a 9. fordulóban, 2012. október 28-án kapott ki a Bayer Leverkusentől. Az egész 2013-as naptári évben veretlen maradt a Bundesligában és a Német Kupában, Guardiola lassan elhitte, hogy focistái a vízen is tudnak járni. Így érkezett el az ideje a "szomszédolásnak", vagyis az Augsburg-Bayern-bajnokinak.

168809506
Franck Ribery (itt éppen Lewandowskival harcol a labdáért 2014 tavaszán) el sem utazott Augsburgba
 PHOTO / GLYN KIRK (Photo by GLYN KIRK / AFP)

Pep Guardiola a két BL-negyeddöntő között meglepő húzásra szánta rá magát: Franck Riberyt, Arjen Robbent, és Philipp Lahmot a meccskeretbe sem jelölte, míg Jerome Boateng, David Alaba, Rafinha és Thomas Müller a kispadon kezdte a bajor derbit. A hét óriás helyére kerülő Daniel van Buyten, Xherdan Shaqiri, Claudio Pizarro és az egy évvel korábban a Bajnokok Ligája döntőjében gólt szerző Mario Mandzukic szereplését nem kellett különösebben magyarázni (rotáció, ugyebár!), de

 egyszerre bizalmat szavazni Pierre-Emile Höjbjergnek, Mitchell Weisernek és Ylli Sallahinak azért az ellenfél lenézése volt.

Utóbbi kettő akkor játszott először a profik között. Meg tudja mondani valaki kapásból, hogy jelenleg ők hol fociznak, és milyen emlékezetes dolgot csináltak azóta? 

(Zárójelben a válasz: talán Weiserről sokan tudják, hogy jelenleg a Bremen alkalmazottja, Sallahi viszont 23 éves kora, 2017 óta nem játszott profi csapatban.)

ÚGY JÁRTAK A MÜNCHENIEK AUGSBURGBAN, MINT A KALANDOZÓ MAGYAROK

Az augsburgiak akkori edzője, Markus Weinzierl is érezte, hogy ez egy vissza nem térő alkalom elverni a világhírű szomszédot. A meccs elején úgy nekizavarta a seregét a Bayernnek, ahogy Ottó, német király az augsburgi csatában 955-ben a kalandozó magyaroknak. A 2014-es augsburgi focicsatának már eltelt a negyede, mikor a müncheniek rendezték a soraikat, és már néha elkalandoztak Weinzierl vezér kapujáig. Ám ahogy annak idején Bulcsúnak sem sikerült bejutni az augsburgi várkapun, 

a müncheni „hadak” sem vették be az augsburgi focikaput.

Nem így az augsburgiak a münchenit! A csata harmadánál Baier megszerezte a labdát a rutintalan Weisertől, Möldersnek adta azt, aki térdre kényszerítette Manuel Neuert. 

Nagy bajba kerültek a müncheniek! Ezért a csata második fele már egészen más képet mutatott, szokott „guardiolás” stílusában robotolt a Bayern, ám az augsburgi védők és Marvin Hitz hálóőr remekül védték a kapujukat. Sőt, Esswein és Bobadilla lehetősége miatt közelebb volt a kiütés, mint az egyenlítés.

 A müncheniek „lógó orral” hagyták el az augsburgi csata helyszínét, 

két nagy sorozatuk is megszakadt. Az egyik már szóba került, 53 (ez több, mint másfél szezon!) veretlenül lejátszott Bundesliga-meccs után kaptak ki ismét a bajnokságban. A másik: az ezt megelőző 56 találkozón mindig szereztek gólt, most viszont 1-0-s vereséget szenvedtek.

És elindultak a lejtőn! 

A LEJTŐN NINCS MEGÁLLÁS

A következő fordulóban ismét vereséget szenvedett a Bayern München, ezúttal hazai pályán 3-0-ra kapott ki a Borussia Dortmundtól.

A Bajnokok Ligájában a Manchester Unitedon még ugyan túljutott, de 

a Real ellen 5-0-ás összesített gólkülönbséggel esett ki. 

A madridi 1-0-ás vereség még adott reményt a címvédésre, ám a visszavágón olyan szégyen érte, melyhez hasonló csak nagyon kevés nemzetközi kupamérkőzésen. Talán csak az UEFA Kupában 1991-ben a dániai Gentofteben a Boldklubbentől elszenvedett 6-2-es vereség, vagy a 2008-as szentpétervári 0-4 volt ehhez hasonló. A Real Madrid lesöpörte a pályáról Münchenben, Sergio Ramos és Cristiano Ronaldo 2-2 góljával vett 4-0-s revansot a sok korábban ott elszenvedett sérelemért.

Xabi Alonso, az idén Leverkusenben történelmet író edző mindkét BL-meccsen játszott 2014-ben a Realban a Bayern ellen
Fotó: AFP / AFP or licensors

Az elitszériában tehát nem sikerült címet védenie a Bayernnek, így elmaradt a triplázás, és nem sikerült veretlenül végig játszani a Bundesligát sem.

A Bayer 04 Leverkusen triplázhat idén,

hiszen a bajnoki címet már valószínűleg a hétvégén ünnepelheti, a Német Kupa döntőjében egyértelmű esélyes a másodosztály kiesőjelöltje, a Kaiserslautern ellen, és mivel csütörtökön 2-0-ra legyőzte a West Ham Unitedot az Európa-liga negyeddöntőjében, és a sorozat legnagyobb esélyese, a Liverpool a kiesés szélére sodródott, akár ott is ünnepelhet a végén.

A Bayer Leverkusen eddig sem a Bundesligában, sem a Német Kupában, sem az Európa-ligában nem talált legyőzőre
Fotó: AFP / AFP or licensors

A Bayer Leverkusen a 2023-24-es évadban még mind a három sorozatban veretlen (mérlege 37 győzelem, 5 döntetlen, 0 vereség), míg a Bayern München a 10 évvel ezelőtti szezonban a Bajnokok Ligája csoportkörében kikapott az akkor még csak formálódó Manchester Citytől. 

Aztán a 29. fordulóban jött számára az említett összeomlás. A "kis" Bayer sok mindenben szeretné lemásolni a "nagy" Bayernt, de ebben most biztosan nem!