Vágólapra másolva!
Szerda este két nyolcaddöntő visszavágóját rendezték a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A Real Madrid az utolsó percekig kiélezett meccsen 1-1-es döntetlent játszott a Santiago Bernabeu stadionban a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Leipziggel, így 2-1-es összesítéssel bejutott a legjobb nyolc közé. A lipcseiek gólját Willi Orbán szerezte. A másik mérkőzésen az angol bajnok Manchester City kétgólos előnyből várhatta a dán Köbenhavn elleni találkozót, és végül, akárcsak az első meccsen, most is 3-1-es kiütéses győzelmet aratott, így Pep Guardiola csapata kettős győzelemmel jutott a negyeddöntőbe.

Gulácsi és Orbán is kezdett a feldúlt spanyolok ellen

Magyar szempontból a legizgalmasabb BL-negyeddöntős visszavágót Madridban rendezték szerda este, ahol a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzignek egygólos hátrányt kellett volna ledolgoznia a 14-szeres győztes Real Madrid otthonában. Bár a meccs favoritjának a spanyol együttes számított előzetesen, hiszen története során mindössze kétszer fordult elő, hogy elvesztett egy európai kupapárharcot azt követően, hogy az első mérkőzésen idegenben diadalmaskodott. Azonban a lipcseiek koránt sem esélytelenül várták az összecsapást, mivel az odavágót a helyzetek alapján akár meg is nyerhették volna. Ugyanakkor a Leipzig a BL-visszavágókon rendre beleszaladt nagy pofonokba, emlékezetes, hogy tavaly kiegyenlített meccset játszottak otthon a későbbi BL-győztes Manchester Cityvel, majd a visszavágón 7-0-ra kaptak ki.

776081396
Gulácsi és Willi Orbán is kezdett a Real ellen
Fotó: AFP

Marco Rose csapatának viszont bizakodásra adhatott okot, hogy jó formában érkezett Madridba, hiszen a hétvégén nagyon magabiztos győzelmet arattak a Bochum otthonában, míg Carlo Ancelotti csapata kétgólos hátrányból mentett pontot a Valencia ellen, igaz a meccs jókora botrányba fulladt, mivel másodpercekkel a Real Madrid győztes gólja előtt fújták le a találkozót. Előzetesen nagy kérdés volt tehát, hogy mennyire tudták túltenni magukat a Real feldúlt játékosai a hétvégi eset után.

A Realnál visszatért az első meccset bokasérülés miatt hagyó Jude Bellingham, ám magyar szempontból örömtelibb volt, mint hogy a Bundesliga ötödik helyezettjénél Gulácsi Péter és a csapatkapitány, Willi Orbán is ott volt a kezdőben.

Némi meglepetésre a Real Madrid átengedte a kezdeményezést a német csapatnak, amely cseppet sem kezdett alárendelt szerepben. Az első negyedórában több veszélyes gólhelyzete is volt a remekül játszó lipcseieknek, csak Lois Openda szerezhetett volna akár két gólt pontosabb helyzetkihasználással. A folytatásban már a türelmesen játszó madridiak birtokolták többet a labdát, de ez csupán meddő mezőnyfölénynek bizonyult, ugyanis Gulácsit nem tették próbára. A magyar kapusnak először a 30. percben kellett védenie, bár Valverde megpattanó lövése nem okozott gondot.

Gulácsit nem tették próbára a madridi támadók az első félidőben
Fotó: AFP

Kifütyülték a Realt a Bernabeuban

Mindkét csapat leginkább a biztonságra ügyelt első sorban, így kevés helyzet alakult ki. Német szempontból ez némiképp érthető is volt, hiszen egy esetleges madridi gól megpecsételhette volna a lipcseiek sorsát. Mégis a németek álltak közelebb a vezetés megszerzéséhez: az első félidő hajrájában Openda jobb felsőbe tartó lövése zörgette meg az oldalhálót. A bátran játszó Gulácsiék egyértelműen ráijesztettek az első 45 percben a Realra, amelynek támadójátékáról sokat elmond, hogy kaput eltalált lövése sem volt, és alig lépte át a félpályát. A csalódott hazai közönségnek finoman szólva sem tetszett, hogy takarék lángon égett a csapatuk, így a Real játékosai hatalmas füttykoncert közepette vonultak le a pályáról a félidő végén.

Lois Openda több gólt is lőhetett volna  a Bernabeuban
Fotó: AFP / Main Line Pictures 

Carlo Ancelotti sem lehetett elégedett, ezért már a szünetben cserélt, Rodrygo érkezésével pedig még támadóbb felfogásban küldte pályára csapatát a második játékrészre. Látszólag a Real játékosai voltak frusztráltabbak, az 54. percben pedig megköszönhették a játékvezetőnek, hogy nem kerültek emberhátrányba, miután Vinícius előbb vállal fellökte Orbánt, majd miután kérdőre lett vonva, a nyakánál fogva földre lökte a lipcseiek magyar válogatott csapatkapitányát, de a nyilvánvaló piros lap helyett megúszta sárgával.

A folytatásban felélénkült a Real játéka, Gulácsinak kétszer is bravúrral kellett védenie, előbb a 60. percben Kroos lövését tolta szögletre, majd Rodry közeli próbálkozását látványos védéssel védte, igaz, utóbbit már a sípszó után. A 65. percben viszont már Gulácsi is tehetetlen volt: egy gyors kontratámadás végén Orbán maradt le Viníciusról, aki védhetetlenül lőtt a jobb felső sarokba.

Nem sokáig örülhettek azonban a madridiak, ugyanis három perccel később Willi Orbán egy látványos fejessel egyenlített, így visszahozva a Lipcsét a meccsbe a hajrára.

A magyar válogatott védő 2017 után talált be újra a Bajnokok Ligájában, ráadásul tette mindezt a 300. lipcsei mérkőzésén.

Willi Orbán és Vinícius Junior is gólt lőtt
Fotó: AFP

A hajrá is a német együttesé volt, sőt a 92. percben csak a kapufa mentette meg a Real Madridot Dani Olmo helyzeténél. A Lipcse hatalmasat küzdött, de hősi halált halt a Benauben, a Real viszont bejutott a legjobb nyolc közé.

A Manchester City félgőzzel jutott tovább

A Manchester City bombaformában várta az összecsapást, hiszen Pep Guardiola együttese 21 meccses veretlenségi sorozatot állított fel, emellett a bajnokságban a hétvégén hátrányból fordítva nyerte meg a manchesteri derbit, így továbbra is egy pont a hátránya Szoboszlai Dominik csapata, a listavezető Liverpool mögött, míg az FA-kupában negyeddöntős, a Bajnokok Ligájában pedig százszázalékos. A koppenhágai első meccsen a manchesteriek 3-1-re nyertek a dán bajnokság harmadik helyén álló csapat ellen, így a visszavágó gyakorlatilag formalitásnak tűnt. Márcsak azért is, mert Erling Haaland és Kevin De Bruyne is fantasztikus formában tért vissza sérülését követően, igaz, a dán együttes ellen minden bizonnyal még nélkülük is favoritként várták volna a hazai visszavágót. 

Julián Álvarez kilenc perc alatt kiosztott egy gólpasszt és lőtt egy gólt is
Fotó: AFP

Bár nem nagyon volt miért izgulnia a Citynek, a címvédő már az első percekben elöntötte meccset. Előbb az 5. percben szerezte meg a Manchester City a vezetést Manuel Akanji fejesével, majd egy hatalmas potyagóllal növelte előnyét a 9. percben: az argentin világbajnok Julián Álvarez középre tartó lövése csúszott be Kamil Grabara kezei között. Ekkor összesítésben már 5-1- volt az angoloknak, akik fejben már a hétvégi Liverpool elleni rangadóra készülhettek. 

A 29. percben aztán szinte a semmiből szépített a Köbenhavn, de a vendégek nem sokáig örülhettek, ugyanis Erling Haaland még a szünet előtt visszaállította a kétgólos különbséget, egyben beállítva a végeredményt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Real Madrid-RB Leipzig 1-1 (0-0)
gólszerző: Vinícius Junior (65.), illetve Orbán (68.)
Továbbjutott: a Real Madrid 2-1-s összesítéssel.

Manchester City-Köbenhavn 3-1 (3-1)
gólszerző: Akanji (5.), Álvarez (9.), Haaland (45.), illetve Elyounoussi (29.)
Továbbjutott: a Manchester City 6-2-es összesítéssel.