Vágólapra másolva!
A pályafutása kezdetén az MTK-ban is megfordult James Weir karrierjét számos súlyos sérülés tette tönkre, amelyek miatt 28 évesen vissza kellett vonulnia. A Manchester Unitedben játszott első meccsét viszont soha nem felejti el.

28 évesen a sorozatos sérülések miatt bejelentette visszavonulását James Weir, az angol sztárcsapat, a Manchester Untied korábbi játékosa. Weir 2016 februárjában ugyanazon az Arsenal elleni meccsen mutatkozott be, mint Marcus Rashford. Csak éppen míg az azóta 60-szoros angol válogatott csapattársa két góllal lett egy csapasra a csapat sztárj, addig Weir az utolsó percben léphetett csak az Old Trafford gyepére. 

"Akkor már vagy tíz meccset végig ültem a padon. Az egész olyan, mintha egy másik életben történt volna. Az a pályára lépés egy valóságos testen kívüli élmény volt számomra, egyben egész karrierem legszebb pillanata is. A csapat részének lenni egy ekkora klubban. Soha semmiért nem cserélném el ezt a pillanatot" - mondta a Guardiannek adott interjúban.

Weir karrierjét a továbbiakban sem lehetet összehasonlítani Rashfordéval, a középpályás ugyanis soha többé nem lépett pályára a Unitedben. Ehelyett egy meglehetősen vadregényes vándorút vette kezdetét, amely a Hull Citynél indult, majd jött egy wigani kölcsönjáték, hogy aztán Boltonból kerüljön a szlovák Pohroniehez, onnan pedig az NB I-ben szereplő MTK-hoz, végül pedig a szlovák liga pofozógépéhez, a Zlata Moravcéhez. 

A Pohronie csapatában viszont például igazán jól érezte magát, megtapasztalhatta a közép-európai kupák varázsát.

"Elképesztő volt, hogy élvonalbeli csapatként aprócska falvakba utaztunk, ahol szó szerint mindenki a pálya mellett volt, hogy láthasson minket. Igazi ünnepségek voltak, kirakodóvásárral, a játékosokat gulyással és sörrel etették-itatták a helyiek. Az egész nagyon kicsi volt, de nagyon a közösségről szólt" - mondta Weir, hozzátéve, hogy Szlovákiában és Magyarországon is folyton ugyanazt a kérdést kapta meg. 

"Szlovákiában főleg, de olykor Magyarországon is megkaptam a kérdést, hogy mit keresek én ott. Nem értették, hogy kerül valaki hozzájuk a Manchester Unitedből. A magyar csapatomnál imádták a James Bond-filmeket, úgyhogy megkaptam a 7-es mezt, úgyhogy én lettem a 007-es, ha éppen nem Paul Scholes voltam a vörös hajam miatt" - emlékezett vissza a Hungária körúton töltött időszakra.

Weirnek végül a sérülések tették teljesen tönkre a karrierjét, amelykből annyi volt, hogy már számolni sem tudta.

"A bal oldalamon annyi sérülésem volt, hogy a testem már végképp nemet mondott, van, hogy a labdába sem tudok  már belerúgni. Alacsonyabb szinten még tudnék játszani, de hogy profi szinten nap mint nap edzeni, játszani, az már nem menne" - mondta Weir, aki a Manchester Metropolitan Egyetemen üzleti menedzsment diplomát szerzett. Volt ajánlata a rendőrségtől is, de végül utazási ügynökként találta meg önmagát.