Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 28. fordulójának szuperrangadóján a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool 1-1-es döntetlent játszott a címvédő Manchester Cityvel az Anfielden, ezzel az Arsenal a jobb gólkülönbségének köszönhetően a tabella élére került, a Liverpool második helyre csúszott le, míg a címvédő Manchester City a harmadik helyről várhatja a folytatást.

Minden idők legnagyobb rivalizálása?

„A Manchester City-Liverpool az angol futball történetének legnagyobb rivalizálása. Felejtsétek el a Manchester United-Arsenalt, ez az első alkalom a történelemben, hogy az ország két legjobb csapata a világ két legjobb csapata is egyben, amelyeket ráadásul a mostani generáció két legnagyobb edzője irányít” – írta még 2022 áprilisában a Liverpool legendás játékosa, a televíziós szakértőként dolgozó Jamie Carragher.

Hogy Carragher mennyire nem a levegőbe beszélt, az bizonyítja, hogy a 2017/18-as szezonban úgy lett bajnok a Manchester City, hogy mindössze egy ponttal előzte meg a Liverpoolt, majd a 2021/22-es szezonban is hasonló volt a forgatókönyv, amikor a City az utolsó fordulóban drámai végjáték után tudott egy ponttal a Liverpool elé kerülni. 

Klopp azon kevesek egyike, akinek pozitív a mérlege Guardiolával szemben
Fotó: AFP

A találkozónak pikantériát adott, hogy a szezon végén távozó Jürgen Klopp utoljára nézhetett farkasszemet az Anfielden legnagyobb riválisával, a katalán Pep Guardiolóval.

„Nem hiszem, hogy ez lenne az utolsó egymás elleni meccsünk, ki tudja, talán még az FA-kupában is összekerülnek a csapataink. 

Ő is fiatal, ahogy én is, és amikor beszéltem vele, az volt a benyomásom, hogy előbb vagy utóbb visszatér. Imádja a futballt, nagy szenvedéllyel irányítja a csapatait. Érthetően elmagyarázta, hogy miért távozik. 

A Premier League-ben ez lesz az utolsó egymás elleni meccsünk, de mint mondtam, az FA-kupában még talán összecsapunk” – mondta a meccs előtt Guardiola, akinek Jürgen Klopp ellen van csak negatív mérlege.

A két edzőlegendának ez volt a 30. egymás elleni meccse. Guardiola eddig 11 meccset nyert Klopp ellen, hatszor döntetlen született, 12-szer pedig kikapott a német szakembertől. 

Hármas versenyfutás a bajnoki címét

A találkozónak azért is volt komoly tétje, mert idén nem csak a Liverpool és a Manchester City, hanem az Arsenal is harcol a bajnoki címért, a három csapat pedig fej-fej mellett halad előre. Szombat este az Arsenal drámai meccsen verte a Brentfordot, ezzel Mikel Arteta együttese ideiglenesen a tabella élére állt, így a Liverpool és a Manchester City is lépéshátrányba került. 

Szoboszlai a kezdőben

Egy órával a találkozó előtt eldőlt, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya bekerült a Liverpool kezdőjébe. Azonban az esélyes így is a címvédő Manchester City mellett szóltak, ugyanis a Mersey-parti csapatból sérülés miatt kimaradt a francia válogatott Ibrahima Konaté, míg a csapat legnagyobb sztárja, az egyiptomi Mohamed Szalah csak a kispadon kapott helyett a súlyos sérülése után. Mellettük pedig Jürgen Klopp olyan sztárjaira sem számíthatott, mint a világ egyik legjobb kapusának tartott Alisson Becker, vagy a liga egyik legkreatívabb játékosa, Trent Alexander-Arnold. 

A Liverpool a Kelleher - Gomez, Quansah Van Dijk, Bradley - Mac Allister, Endo, Szoboszlai - Díaz, Núnez, Elliott kezdővel futott ki az Anfieldre, míg a Manchester City az Ederson - Walker, Stones, Akanji, Aké - Rodri, De Bruyne, Bernardo, Álvarez, Foden - Haaland összeállításban kezdte a szezon legnagyobb rangadóját. 

Már a meccs előtt óriási hangulat volt Liverpoolban
Fotó: AFP

A vendég City kezdte jobban a meccset, a második percben veszélyeztetett először Guardiola csapata, azonban az argentin világbajnok Julián Álvarez 15 méteres lövését Caoimhin Kelleher egy szép vetődés után hárítani tudta. A nyolcadik percben ismét az ír kapusnak akadt dolga, ezúttal a belga Kevin De Bruyne 18 méteres bombáját kellett kiütnie. 

Az első liverpooli lehetőségre a 13. percig kellett várni.

Virgil Van Dijk 40 méteres keresztlabdájával Conor Bradley futott el a jobb szélen, betört a tizenhatoson belülre majd élesen középre lőtte a labdát, amiről az érkező Darwin Núnez csak néhány centivel maradt le. 

Endó Vataru és Szoboszlai Dominik gyötrik Phil Fodent
Fotó: AFP

Tíz perccel később aztán a semmiből szerzett vezetést a Manchester City, méghozzá egy elképesztő szögletvariációval. A vendégjátékosok elvitték a védőket, Kevin De Bruyne pedig lapos rúgta be a labdát a rövid oldalra, ahol John Stones érkezett, és közelről a hálóba pörgetett (0-1). 

John Stones az első gólját lőtte az idei szezonban
Fotó: AFP

De Bruyne a 2024-es naptári évben 12 meccsen játszott, ez alatt 13 gólban vállalt szerepet. A belga karmester két gólt lőtt, mellette pedig kiosztott idén 11 gólpasszt. 

A folytatásban a Liverpool feljebb tolta a védekezését, a 31. percben pedig megvolt a lehetősége az egyenlítésre, méghozzá Szoboszlai Dominik révén. Egy szép támadás végén Harvey Elliot tekerte középre a labdát a tizenhatos jobb csücskéből, középen berobbant a magyar középpályás, aki hét méterről fejelhetett, de a próbálkozás elsuhant a kapu fölött. Kilenc perccel később ismét egyenlíthetett volna a Liverpool. Egy gyors kontratámadás végén Szoboszlai játszott Luis Díazhoz, a kolumbiai szélső tolt egyet befelé a labdán majd 17 méterről lőtt, a labdája azonban néhány centivel elkerülte a jobb kapufát. 

Szoboszlai Dominik rengeteget melózott a Manchester City ellen
Fotó: AFP

Az első félidő hosszabbításában Szoboszlai ismét megvillant. Ezúttal Bradley-nek adott egy remek kiugratást a jobb oldalon, azonban a fiatal északír szélső védő lövés helyett középre lőtte a labdát, amit azonban Stones kivágott a kapu elől. A lefújás lőtt Szoboszlainak volt még egy lehetősége. A magyar középpályás 23 méterről lőtt el egy szabadrúgást, de Ederson vetődve hárítani tudta, ezzel az első félidőt követően csak Szoboszlainak volt kaput eltaláló lövése a Manchester City ellen. 

A második félidőt remekül kezdte a Liverpool, és a 47. percben ki is harcolt egy tizenegyest. 

Nathan Aké borzalmas hazaadása után Darwin Núnez startolt rá a labdára, a City kapusa, Ederson pedig felrúgta az uruguayi támadót, Michael Oliver játékvezető pedig gondolkodás nélkül a 11-es pontra mutatott. A labda mögé az argentin világbajnok Alexis Mac Allister állt oda, aki magabiztosan bevarrta a tizenegyest a jobb felsőbe, ezzel pedig egyenlített a Liverpool (1-1). 

Az 54. percben aztán bajba került a City, ugyanis Ederson belesérült a Darwin Núnezzel való ütközésbe, így kapust kellett cserélni a bajnokcsapatnak, így a német Stefan Ortega érkezett a brazil válogatott kapus helyére. 

Alexis Mac Allister a hétközi El-meccsen is 11-esből volt eredményes
Fotó: AFP

Alexis Mac Allister a legutóbbi nyolc tizenegyeséből mindet belőtte a Premier League-ben, összességében tíz büntetőből kilencet értékesített. Míg Ederson az első két ellene megítélt büntetőt hárította, a legutóbbi 22-ből csak egyet hárított a Premier League-ben. 

A Liverpool lendületbe került a gól után, az 58. percben mégis a City lőhetett volna újabb gólt. Az angol válogatott Phil Foden kapott remek kiugratást, a közé lövésébe azonban Kelleher bele tudott vetődni. 

A 61. percben Klopp bevetette csapata legnagyobb sztárját, pályára küldte az egyiptomi Mohamed Szalah-t, ez viszont Szoboszlai Dominik számára a találkozó végét jelentette.

Szalah a beállása után azonnal bizonyította, hogy érdemes volt becserélni, ugyanis egy szép labdakihozatal végén elképesztő labdát adott Luis Díaznak, aki egy az egyben vihette a labdát Ortegára, azonban a kolumbiai szélső túlságosan el akarta helyezni a labdát, ennek pedig az lett a vége, hogy jócskán a kapu mellé belsőzött. 

Luis Díaz lehetett volna a Liverpool nyerőembere
Fotó: AFP

A 73. percben a Manchester City majdnem megszerezte újra a vezetést. Egy gyors kontratámadás végén jött el balról betekert labda, Kelleher a levegőben úszva ki tudta ütni, azonban pont az érkező Phil Fodent találta telibe, a City támadójáról pedig a felső lécre vágódott a labda. 

Ezt követően a Liverpool mindent megtett a győzelemért, a Manchester City pedig úgy tűnt, tökéletesen elégedett a döntetlennel, így a bajnokcsapat már csak a mérkőzés kontrollálására törekedett a hajrában. 

Ennek ellenére a City megnyerhette volna a meccset a 89. percben.

Haaland tartotta meg a labdát a Liverpool térfelén, majd kiforgatta a labdát a bal oldalon felfutó Jérémy Dokunak, aki rávezette a labdát Joe Gomezre, majd kilenc méterről megcélozta a hosszú alsót, de a lövése a kapufán csattant. 

A nyolcperces hosszabbításban a Liverpool még ment volna előre, de a Manchester City rutinosan lassította a játékot. 

A 98. percben még kaphatott volna egy tizenegyest a Liverpool, miután a tizenhatoson belül Jérémy Doku hasba talpalta Alexis Mac Allistert, azonban Michael Oliver játékvezető nem ítélt tizenegyest, és valószínűleg a VAR-szobában sem akartak belenyúlni a meccsbe, így elmaradt a büntető, és maradt a döntetlen. 

Az eredmény pedig azt jelenti, hogy az Arsenal a jobb gólkülönbségének köszönhetően a tabella élére került, a Liverpool második helyre csúszott le, míg a címvédő Manchester City a harmadik helyről várhatja a folytatást. 

Premier League, 28. forduló:
Liverpool-Manchester City 1-1 (0-1)
gólszerzők: Mac Allister (50. -11-esből), ill. Stones (23.)