Vágólapra másolva!
Újabb fejezetéhez ért a tavaly novemberben éppen a magyar válogatott elleni Eb-selejtezőn tetőfokára hágó bolgár focibotrány. Ezúttal az elnökválasztás zajlott már-már háborús körülmények között. A furcsa procedúra végén egy korábbi világsztár helyett végül sikerült egy rasszista klubvezetőt megválasztani a szövetség elnökének.

Emlékezetes, hogy tavaly novemberben, a magyar labdarúgó-válogatott Bulgária elleni meccsét mekkora cirkusz előzte meg a helyi szövetség és a drukkerek szembenállása miatt. Ide-oda pakolgatták a meccset, míg végül megtartották az eredetileg kiírt helyszínen, a Vaszil Levszki stadionban, Szófiában.

A drukkerek akkor korrupcióval (is) vádolták a szövetséget, és teljes megtisztulást követeltek, valamint Boriszlav Mihajlov elnök távozását sürgették. A szövetség elkerülendő a még nagyobb bajt, ezért március 15-re rendkívüli elnökválasztást írt ki, amit meg is tartottak pénteken.

Levszki Szófia, Georgi Ivanov
Georgi Ivanov volt már minden a bolgár fociban, játékos, edző, klubvezető és ideiglenes szövetségi kapitány után most a szövetség elnöke lett
Fotó: (Photo by DIMITAR DILKOFF / AFP)

A hét jelöltből csak kettőnek volt igazán esélye: egyikük a Levszki Szófia volt játékos, ügyvezető igazgatója és edzője, a korábbi 34-szeres válogatott Georgi "Gonzo" Ivanov, másikuk pedig a korábbi 78-szoros válogatott, hazájában többször az év játékosának választott egykori Leverkusen-, Tottenham- és Manchester United-sztár, Dimitar Berbatov volt.

Dimitar Berbatov
Dimitar Berbatovban sokan bíztak, hogy igazi változást hozhat a bolgár fociban
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Georgi Paleykov/NurPhoto

A szófiai elnökválasztást a helyi 24 óra beszámolója szerint óriási rendőri készültség mellett, vízágyúkkal körülvéve tartották meg. 

Így a botrányról nem a szurkolók, hanem maguk a választásra jogosultak gondoskodtak.

 Ugyanis már az is kérdéses, hogy pontosan mennyien voltak jelen az eseményen. Regisztrálni ugyanis 464-en regisztráltak, de valójában 469-en szavaztak. A megjelentek annyira féltek a csalástól, hogy négy elsötétített szobában lehetett leadni a voksokat - hogy ez a gyakorlatban hogy történt, az nem derül ki a bolgár lapokból.

Végül 466 érvényes szavazat született, amiből 235-öt Ivanov kapott, aki ezzel rögtön az első körben megszerezte az abszolút többséget, így nem is került sor második fordulóra. 

Berbatov 181, míg a harmadik helyen végző Mihail Kaszabov 35 szavazatot kapott.

 A további négy jelölt összesen 15 voksot tudott begyűjteni. Utóbbi sem járt rosszul, mert már a szavazás előtt megegyezett Ivanovval egy alelnöki pozícióról az újdonsült elnökkel.

Ivanov komoly ember, folyamatosak körülötte a botrányok, legutóbb például kijelentette, hogy amennyiben rajta múlik, a bolgár válogatottban soha nem fog nem fehér bőrű játékos pályára lépni.